De Golf (Die Welle, The Wave)

In 1981 bracht Morton Rhue het boek uit ‘The Wave’ (De Golf). Het verhaal gaat over een leraar geschiedenis Ross die een experiment uitvoert op zijn klas naar aanleiding van een diavoorstelling over WOII. Vol ongeloof beweren zijn leerlingen namelijk dat dergelijke toestanden nu ondenkbaar zijn. Prompt beslist Ross om een beweging op te richten : “The wave”.

Zijn motto is: eenheid, discipline en actie. Langzaam aan begint hij zijn dictatoriale ideeën over te zetten bij zijn leerlingen. Nog nooit immers was er in de klas zo’n samenhorigheidsgevoel geweest: iedereen voelde zich evenwaardig. Er was niet langer sprake van slim, sportief, knap, of welke andere eigenschappen ook die leerlingen populair maakten op school. Dat samenhorigheidsgevoel uitte zich zelf zodanig dat ze een eigen groet hadden.

Morton Rhue (pseudoniem van Todd Strasser) verwijst hier op prachtige wijze naar de Hitlergroet bij de Nazi’s. Gelukkig tuimelt niet iedereen in Ross’s “experiment” en hebben Laurie en David argwaan. Zij proberen de klas duidelijk te maken dat De Golf iedereen meesleurt en dat vrijheid van gedachten onmogelijk is. Ross komt tot het besluit dat zijn Golf te ver gegaan is, en hij ontnuchtert zijn leerlingen wanneer hij op een vergadering de ‘grote leider’ zou laten spreken. Tot eenieders verbazing is het een vergeeld filmpje met daarop een schreeuwende Hitler. Een adembenemende stilte houdt de zaal in de ban…

Van het boek werd in de Verenigde Staten ook een TV-filmdocumentaire van 45 minuten gemaakt, geregisseerd door Alexander Grasshoff en met Marc Copage, Bruce Davison en Pasha Gray in de hoofdrollen: “Om zijn leerlingen de atmosfeer in het Duitsland van de jaren ’30 duidelijk te maken speelt geschiedenisleraar Burt Ross een gewaagd experiment: hij noemt zichzelf leider van een nieuwe beweging, De Golf, en uit ideeën over macht, discipline, en meerderwaardigheid. Zijn studenten volgen hem, en de gehele school raakt onder invloed van de beweging. Op 22 oktober 2008 bracht de Duitse cineast Dennis Gassel een remake van The Wave uit getiteld als Die Welle. De hierna volgende videoclips brengen de volledige versie van de oorspronkelijke documentaire uit 1981.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.