Al-Qaeda bezweert Frankrijk een eventueel verbod op de burka te zullen wreken

Een jonge moslima draagt de traditionele boerka in een straat van Vénissieux, een buitenwijk van Lyon (foto: SIPA)
Een jonge moslima draagt de traditionele niqab in een straat van Vénissieux, een buitenwijk van Lyon (foto: SIPA)

abu1Al-Qa’ida zal ‘hoe dan ook’ wraak nemen op Frankrijk vanwege uitlatingen over de burka. Het terroristennetwerk roept alle moslims op tot vergeldingsacties. ‘We tolereren deze provocaties niet en zullen onze wraak hebben,’ staat te lezen op radicale islamitische websites.

Dit melden onder meer de Amerikaanse zender CNN en het Franse persbureau AFP. De oproep is ondertekend door [de Algerijn]  Abu Musab Abdul Wadud (afbeelding rechts), die zichzelf de ‘leider van Al-Qa’ida in Noord-Afrika’ [‘Emir Al-Qaeda in the MAGHREB’] noemt.

De terroristen reageren op het felle debat dat Frankrijk voert over het dragen van burqa’s en of dat in strijd is met de Franse wet. Het kledingstuk is volgens de Franse president Nicolas Sarkozy ‘niet welkom’ in zijn land, omdat het een symbool van onderdrukking van de vrouw is. Een staatssecretaris noemde de burqa een ‘gevangenis’.

radical1Frankrijk ‘voert een schaamteloze oorlog tegen onze zusters die een burqa dragen,’ aldus Al-Qa’ida. ‘Onze moslimbroeders in Frankrijk en in de rest van Europa worden steeds vaker dwarsgezeten door politici en hun constante belediging van ons volk.’ Lees ook op deze blog: Franse president Sarkozy bindt de strijd aan tegen de burka van 23 juni 2009.

Frankrijk heeft de grootste moslimminderheid in Europa. In 2004 voerde het land een verbod in op hoofddoekjes op scholen. Moslims reageerden wereldwijd met luide protesten. In Nederland is het sinds vorig jaar verboden om in het basis-, voortgezet- en hoger onderwijs een burka te dragen.

Een plan van PVV-leider Geert Wilders voor een algeheel burkaverbod werd door de Tweede Kamer afgeschoten. Ook in ons land is het hoofddoekdebat weer fel opgelaaid. Lees op deze blog: Hoofddoekendebat laait opnieuw op in Antwerpen van 25 juni 2009 en Een hoofddoekverbod is niet het einde van de wereld van 30 juni 2009

Afshin Ellian op Elsevier.nl op 7 juli 2009 ‘Neem een voorbeeld aan de strijd van Frankrijk tegen de boerka‘:

burkaafg2“Eerder hadden de Fransen alle religieuze en ideologische symbolen uit het openbaar onderwijs verbannen. Dat kan van alles zijn: Palestijnse sjaal, hoofddoek, nazi-symbolen, communistische, katholieke of joodse symbolen. Maar nu bedreigt Al-Qa’ida Frankrijk vanwege het burqadebat en de burqawetgeving. In de ogen van Al-Qa’ida voert Frankrijk een oorlog tegen hun zusters. Dat is natuurlijk niet zo. Die zusters kunnen gewoon naar Tora Bora (Afghanistan) gaan. En als ze niet gebombardeerd willen worden, kunnen ze gerust naar Saoedi-Arabië of Iran gaan. Er is altijd een fijne uitweg voor de zusters en dochters van Allah. De democratie en de democratische besluiten kunnen en mogen niet worden gedwarsboomd door het islamitische terrorisme of enige andere vorm van het terrorisme. Dit is toch zonneklaar.

De radicale moslims radicaliseren omdat ze de democratie haten. Moet dan de democratie zich aanpassen aan de haters van de democratie? Het concept nationale veiligheid in een democratisch bestel betekent juist de bescherming van de democratie tegen de vijanden van de democratie. Wie de nationale veiligheid wil garanderen door de opheffing of beperking van democratische debatten en meningsverschillen, heft in feite onze maatschappijvorm op. Dan zijn we pas echt in gevaar. Fitna brengt ons niet in gevaar. Wat ons in gevaar brengt, is onze wijze van het leven: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, gelijkheid en de democratische principes. De vijand moeten we kortom bestrijden en niet tegemoet treden. Dat doen de Fransen goed. Daar kunnen onze inlichtingendiensten en bestuurders veel van leren.”

Bronnen: Elsevier.nl: Al-Qa’ida zweert wraak op Frankrijk om fel burqadebat door Luc van Kemenade van 1 juli 2009; CNN-Europe: Al Qaeda threatens France for perceived anti-burqa stance van 30 juni 2009; AFP: Qaeda warns France of revenge for burka stance door Ola Galal van 23 juni 2009

Een gedachte over “Al-Qaeda bezweert Frankrijk een eventueel verbod op de burka te zullen wreken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.