Iraanse Neda Agha-Soltan stierf voor meer vrouwenrechten en democratie

The Times: Neda Agha-Soltan is ‘Persoon van het Jaar’

Update 26 december 2009

Neda Agha-Soltan, de 27-jarige Iraanse die op 20 juni 2009 tijdens een betoging tegen de herverkiezing van Mahmoud Ahmadinejad, werd doodgeschoten, is door de Britse krant The Times uitgeroepen tot persoon van het jaar. “Door haar dood, werd Neda het symbool van de opstand tegen tirannie”, schrijft de krant. Overal op de planeet doken er foto’s van haar op waarop ze aan het doodbloeden was. “De 26-jarige Neda deed mee aan de protesten omdat ze razend was over de manier waarop het regime de verkiezingen belazerd had. Zij wou een verschil maken, zei ze zelf. Ze had er toen nog geen idee van welke impact ze zou hebben.”

neda4Neda Agha-Soltan, de 27-jarige Iraanse studente die zaterdag 20 juni 2009 op straat werd doodgeschoten, is intussen uitgegroeid tot het symbool van het Iraanse protest tegen de verkiezingsuitslag. Neda was zaterdag samen met haar muziekleraar onderweg toen ze vast kwam te zitten in het verkeer, niet ver vanwaar de Iraanse protestbetogingen zich afspeelden. Ze stapte uit de auto omdat ze het te warm had en werd neergeschoten, volgens haar verloofde door scherpschutters van de regeringsgezinde Basij-militie.

De Iraanse autoriteiten beweren dat niet de ordediensten, maar “terroristische elementen” zaterdag geschoten hebben op de jonge vrouw. Haar verloofde Caspian Makan waarschuwde Neda nog dat het zaterdag veel te gevaarlijk was om buiten te komen. “Als fotojournalist ken ik de gevaren. Ik deed alles om haar te stoppen, maar ze wilde maar één ding: democratie voor haar volk.” “Helaas, is ze zo aan haar einde gekomen: een kogel door haar hart en long. Ze stierf in de armen van haar muziekleraar. Ik kan haar nog altijd voelen, ik spreek nog met haar”, aldus Makan.

Bronnen: HBVL: “Iraanse Neda wilde sterven voor democratie” van 23 juni 2009; Daily News: Neda Agha-Soltan, Iranian woman killed in Tehran protests, told friend ‘it’s just one bullet‘ door Chris Baud van 23 juni 2009; Iran Nieuws.com: Neda Agha Soltan – 26 jaar van 23 juni 2009

4 gedachtes over “Iraanse Neda Agha-Soltan stierf voor meer vrouwenrechten en democratie

Reacties zijn gesloten.