Palestijnse politieofficier uit Gaza vraagt asiel aan in Israël

machtswisseling in Gaza: Hamas neemt de zaak met geweld over in 2007
machtswissel in Gaza: Hamas neemt de zaak met geweld over in 2007

In Gaza blijft het geweld tussen Palestijnen onderling maar toenemen. Het gaat hier dan voornamelijk tussen aanhangers van de terreurgroep Hamas (die Gaza controleert) en anderzijds leden die Al Fatah van Mahmoud Abbas (West Bank) zijn trouw gebleven. Fatah leden worden continu aangevallen, hun benen en botten gebroken, gemarteld en opgesloten in mensonwaardige omstandigheden. Hamas werd hiervoor bij herhaling door onder meer Amnesty International en Human Rights Watch op de vingers getikt, zonder resultaat. Van mensenrechten hebben de heersers in Gaza nog nooit gehoord.

hamasfight1Een Palestijnse politieofficier die in Israël in de gevangenis zit, heeft aan het Hoogste Gerechtshof om asiel verzocht want hij zegt dat zijn leven in gevaar is wanneer hij door de Israëli’s terug wordt uitgeleverd aan de Gazanen. De 24-jarige man, een inwoner uit de Gazastrook die werd gearresteerd toen hij vanuit Gaza probeerde de grens over te steken naar Israël wordt naar verluid begin volgende week weer vrijgelaten maar heeft gisteren zondag 22 juni 2009 een aanvraag ingediend om in Israël te mogen blijven. Hij zegt dat hij zijn asielaanvraag heeft gedaan bij het commité van het Ministerie van Defensie dat de belangen behartigd van Palestijnen van bepaalde Palestijnse organisaties die risico op vervolging lopen. Tot nog toe heeft hij geen antwoord gekregen.

De voormalige politieofficier zegt dat hij, samen met zijn broer en zijn vader, in Gaza op de lijst van gezochte personen is beland na de gewelddadige machtsovername door Hamas in 2007, vermits de drie familieleden beschouwd worden als loyaal aan de Palestijnse Autoriteit (dat de Westelijke Jordaanoever bestuurt). De man zegt dat hij zichzelf had overgegeven aan het IDF (Israëlisch leger) nadat hij werd aangevallen en beschoten door Hamas milities. Om te ontsnappen was hij illegaal de grens met Israël overgestoken en werd voor dat feit voor het Israëlisch gerecht gebracht en veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf.

Wat er ook van zij, nadat zijn zaak opnieuw werd herzien heeft het gerechtshof besloten om hem vroeger voorwaardelijk vrij te laten. Daarop heeft de Palestijn gevraagd om hem vrij te laten op de Westelijke Jordaanoever en niet in de Gazastrook, maar ondanks herhaald aandringen van zijn advocaat heeft hij nog steeds geen antwoord ontvangen op zijn verzoek. De politieofficier vraagt nu om te mogen blijven in Israël of als alternatief een verblijfsvergunning te krijgen voor de Westelijke Jordaanoever. Hij vraagt ook aan het gerechtshof om de Israëlische staat te beletten hem over de grens naar Gaza te zetten totdat een oplossing voor zijn probleem is gevonden.

Bronnen: Ynet News: Gazan officer, fearing for his life, asks to stay in Israeli detention door Aviad Glickman van 21 juni 2009 en Hamas says operative tortured to death in PA jail door Ali Waked van 15 juni 2009; zie ook op deze blog: Palestijnen tegen Palestijnen: geweld door Hamas tegen Al Fatah neemt toe van 21 juni 2009; Palestijnen tegen Palestijnen: Hamas en Al Fatah slaags op de West Bank, zes doden van 1 juni 2009

Een gedachte over “Palestijnse politieofficier uit Gaza vraagt asiel aan in Israël

  1. Deze man MOET worden toegelaten!
    Hij is, door de nood gedreven, een vriend van Tsion geworden.
    Zijn daad geeft aan dat de leugen verhalen van de vele haters van Israël niet waar zijn!
    Baruch chaba Ha Shem Adonai.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.