Voorlopig geen zaligverklaring van ‘Hitlers Paus’ Pius XII

Zaza
Zaza

piusXIIPaus Benedictus zal het decreet voor de zaligverklaring van paus Pius XII (afbeelding links, toen nog nuntius in Berlijn) niet ondertekenen uit vrees dat dit de toenadering tussen de katholieke Kerk en de Joden in gevaar zou kunnen brengen. Dat heeft pater Gumpel, de postulator in de zaligverklaringszaak, vrijdag (19 juni) toegegeven. Paus Benedictus was onder de indruk van de stellingnames van vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap tegen een eventuele zaligverklaring, aldus pater Gumpel.

Joodse historici verwijten de oorlogspaus tijdens de Tweede Wereldoorlog het stilzwijgen bewaard te hebben over de Holocaust. Vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap lieten de paus weten dat de relaties tussen de katholieke Kerk en de Joden definitief zouden lijden onder een eventuele zaligverklaring.

Volgens postulator Gumpel heeft paus Benedictus grote bewondering voor Pius XII maar wil hij al het mogelijke doen om de relaties met de Joden te verbeteren. Het zaligverklaringsdossier voor paus Pius XII zit al jaren muurvast. Voor de verdere afwikkeling van het zaligverklaringsdossier moet paus Benedictus het decreet, dat de heroïsche deugden van de oorlogspaus erkent, ondertekenen. (belga/lb)

Bronnen: De Morgen: Pius XII niet zalig verklaard om joden niet te bruskeren van 19 juni 2009; Joods Actueel: Pius X genootschap: ‘Joden, de vijanden van de menselijkheid’ van 23 februari 2009; Humanieuws: Welke macht mag deze Kerk nog claimen? van 3 april 2009; lees ook deze artikels op Brabosh.com: Israël opent website nav pauselijk bezoek van Benedictus XVI aan Israël – 11 tot 15 mei 2009 van 3 mei 2009; Vrijzinnigen houden wake voor AIDS-slachtoffers … en vragen zich af hoeveel slachtoffers de paus nog op zijn geweten wil van 9 april 2009; Braziliaanse Aartsbisschop: ‘De Joden controleren de wereldmedia’ van 8 april 2009; Rel tussen Duitsland en Vaticaan omtrent rehabilitatie van negationist bisschop Richard Williamson van 28 februari 2009; Bisschop Bernard Tissier de Mallerais, schaam je! van 24 februari 2009; Israëlische standup comedian wekt ergernis van het Vaticaan en Negationistische bisschop Richard Williamson ondergedoken? van 21 februari 2009; Bisschop Williamson, de ‘Julius Streicher van het Vaticaan’, wordt uit Argentinië gezet van 20 februari 2009; Paus benoemt opnieuw omstreden bisschop. Gerhard Wagner: ‘Homoseksualiteit is een ziekte’ van 14 februari 2009; Paus Benedictus over zijn negationistische bisschop: ‘Ich habe es nicht gewusst’ van 13 februari 2009; Paus Benedictus XVI rehabiliteert negationistische bisschop van 31 januari 2009

2 gedachtes over “Voorlopig geen zaligverklaring van ‘Hitlers Paus’ Pius XII

 1. De terroristische tereur die we vandaag kennen is overgenomen van de zogenaamde Heilige Roomse Katholieke Kerk.
  We krijgen bijgevolg een koekje van eigen deeg.
  Dank u wel, vaticaan en uw aanhangers.
  Jullie hebben de mensheid DOM gehouden en sommigen willen het niet geloven dat de gelden die gestort of gegeven worden dient om het belastingsparadijs te voeden. Waar is de fiscus?
  Wie de bijbel ontleed zal zijn rug keren tot die bende bedriegers huichelaars in schapevachten.

  Like

 2. Een uur na het verschijnen van dit bericht werden door het Vaticaan in een mededeling de uitspraken van pater (Herr) Gumpel gelogenstraft. Geen woord daarover in onze media.

  Trouwe bezoeker van deze blog

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.