Gevangen in Jeruzalem (boekrecensie)

veiledHet gebeurt maar zelden dat ik een fictief boek lees, ik verlies gewoon continu mijn aandacht en concentratie bij dat soort gefingeerde verhalenbundels. Ik verkies nog steeds non-fictie boeken zoals er hier op de Boekenbank van mijn website Verzet.org een overzicht bestaat. Een aangename uitzondering is het boek “Veiled Threats‘ uit 1996 van de Amerikaanse auteur Frank Simon (°1943), dat in het nederlandstalig taalgebied als ‘Gevangen in Jeruzalem‘ werd verspreid. Het verhaal speelt zich af rond twee Amerikaanse archeologen, de niet-Joodse Anne McAdams en Mars Enderly, die voor opgravingen enkele weken in het oude stadsgedeelte van Jeruzalem aan de slag zijn en een spectaculaire ontdekking doen. Hoewel het boek als een roman wordt voorgesteld (Anne en Mars worden op elkaar verliefd in Jeruzalem) gaat het hier in feite om een realistische thriller opgebouwd rondom het Arabisch-Israëlisch conflict.

veiled1Het boek opent met een aanslag op de Rotskoepel op de Tempelberg door een onbekende Palestijnse terreurgroep de Palestijnse Revolutionaire Macht (de PRM, een zoveelste radicale afscheuring van de PLO) die ternauwernood door een eenheid van het IDF (het Israëlisch leger) onder het bevel van kapitein Ya’acov Isaacson kan verhinderd worden. Uiteraard wordt de schuld van die mislukte aanslag op de Al-Aqsa moskee de Israëli’s in de schoenen geworpen. De PRM blijft niet bij de pakken zitten en beraamt een nieuwe aanslag. Deze keer is Yad Vashem het doelwit. Naomi Braun, een oude Poolse vrouw die de Holocaust heeft overleefd, bewaart op haar zolder duizenden foto’s, gemaakt door haar vader die fotograaf was net voor WOII maar omkwam in de concentratiekampen. Leden van de PRM vermommen zich als Joden en als rabbi Avraham Horowitz (in werkelijkheid de Palestijnse leider Avraham Abbas, leider van de PRM) weten zij de vrouw te overtuigen om haar nalatenschap aan The holocaust martyrs’ and heroes’ remembrance authority Yad Vashem te schenken. De vrouw vermoed onraad maar wordt door de nep-rabijn omgebracht. In de dozen met foto’s worden semtex bommen geplaatst en de nalatenschap afgeleverd aan Yad Vashem…

Intussen speuren de archeologen Anne McAdams en Mars Enderly in de oude historische gronden van de stad en doen een spectaculaire ontdekking. Hun werk trekt niet alleen de aandacht van de media, maar ook van een terroristische organisatie.Voordat zij het weten, spelen Anne McAdams en Mars Enderly hoofdrollen in een ondoorzichtig spel waarvan complotten, politieke onrust en terrorisme de huiveringwekkende ingrediënten vormen. Er zijn maar twee zaken waarop zij kunnen bouwen om het avontuur in deze onbekende en gevaarlijke wereld te overleven – hun vindingrijkheid en hun geloof… Een zinderende roman vol actie die zich afspeelt in de stad Jeruzalem, waar geschiedenis, politiek en geloof dagelijks met elkaar worden geconfronteerd. IK heb het in één ruk uitgelezen 😉

Veiled Threats werd als ‘Ontvoering in Jeruzalem’ vertaald door Roelof Posthuma.

Lees hier de biografie van Frank Simon