NASA lanceert spaceshuttle met Israëlische technologie aan boord

Endeavour Space Shuttle Program
Endeavour Space Shuttle Program

Het bekende Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) dat normaal gezien op woensdag 17 juni 2009 haar eerste Lunar Reconnaissance Orbiter voor haar Vision for Space Exploration plan zou lanceren, gebruikt technologie die werd ontwikkeld door het Israëlischs bedrijf SITAL.

sitalSital Technology, voorgezeten door haar stichter Ofer Hofman, CEO, general manager Nir Hamzani en Marketing and Sales VP Duli Yariv, werd door NASA voor het eerst vier jaar geleden gecontacteerd, kort nadat het bedrijf haar website op het internet opende. “Daarvoor hadden we slechts twee klanten,” zegt Hofman, “Natuurlijk waren we erg verbaasd, want we hadden helemaal geen markt onderzoek gedaan en opeens kregen we  dan een email toegezonden afkomstig van een topambtenaar van het Amerikaanse technologisch departement voor de ruimte.”

NASA verzocht Sital om meer informatie en de twee bedrijven begonnen samen te werken. De Israëlische technologie die aan boord is van de Space shuttle die afgelopen woensdag zou gelanceerd worden maar de lancezring uitgesteld werd naar begin juli wegens lekkages, zal de maan op een accurate en in drie-dimensionale beelden in kaart brengen en is geprogrammeerd om veilige landingszones te vinden, potentiële natuurlijke hulpbronnen op te sporen en bepaalde stralingen in het milieu te herkennen.

sital2De Israëlische oplossing wordt eigenlijk beschouwd als duurder dan die van de drie andere ondernemingen in de wereld die op het terrein werken. “Ze waren op zoek naar een oplossing die duurzaam en betrouwbaar is in een omgeving zoals die in de ruimte,” zei Yariv. “Op aarde kan je die informatie opslaan in het geheugen van de computer, en wanneer u die informatie wilt ophalen krijg je precies hetzelfde beeld zoals u dat heeft opgeslagen. Maar in de ruimte is de informatie die u wilt ophalen niet dezelfde informatie die u heeft opgeslagen, waardoor er kritieke fouten ontstaan,” voegde hij eraan toe.

Hofman, Hamzani en Yariv gebruiken Sital’s team van ingenieurs, van wie de meesten afkomstig zijn uit de technische diensten van de Israëlische luchtmacht en die in staat bleken om te komen met een geavanceerde oplossing. “Dit is het bewijs dat op plaatsen waar technologische superioriteit, absolute betrouwbaarheid en intellectuele flexibiliteit nodig zijn, wij, de Israëliërs, de voorkeur genieten boven al onze concurrenten in de wereld,” zeiden de drie ontwikkelaars.

De drie bedrijfsleiders weigerden informatie te geven over de financiële omvang van de deal, maar bronnen in de industrie zeggen dat het allicht in de honderdduizenden dollars loopt. Volgens bepaalde bronnen is er al sprake van het gebruik van de nieuwe technologie in vele andere NASA-projecten, met inbegrip van een bemande telescoop die in nabije toekomst in de ruimte zal worden gelanceerd – een deal die wordt geschat op enkele tientallen miljoenen dollars. Sital is momenteel betrokken bij 15 verschillende projecten voor de NASA.

Hieronder verbazingwekkende drie-dimensionale beelden van de Tycho krater op de maan

Bronnen: Ynet News: NASA to launch Israeli technology door Dudi Goldman van 17 juni 2009;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.