Hamas verwerpt Carters pleidooi om Israël te erkennen

Ex-president Jimmy Carter van de VS
Ex-president Jimmy Carter van de VS

Een hoge leider van Hamas heeft gisteren 17 juni de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter geloofd voor zijn inspanningen om de islamitische regeerders over Gaza te overtuigen de internationale vredesvoorstellen te aanvaarden, inbegrepen de erkenning van Israël. Carter bezocht dinsdag 16 juni de Gazastrook, maar faalde om Hamas de eisen te doen aanvaarden die een einde kunnen maken aan de internationale boycot die twee jaar geleden werden ingevoerd nadat Hamas Gaza had overgenomen. Het bezoek van Carter aan Gaza was op zich was al erg ongewoon. Zowel de Verenigde Staten, de Europese Unie als Israël, beschouwen Hamas als een terroristische groep en weigeren rechtstreeks met hen te onderhandelen.

Ahmed Youssef, de afgevaardigde minister voor Buitenlandse Zaken voor Hamas, zei dat de Palestijnen van Gaza opgetogen waren met het bezoek van Carter. “De mensen denken dat dit een historisch bezoek was,” vertelde Youssef aan reporters van Associated Press afgelopen woensdag, en beschreef Carter als iemand met veel kennis van zaken omtrent het conflict en heel oprecht in de wijze waarop het conflict begrijpt en verwoord. Maar Youssef zei dat Hamas de voorstellen van Carter heeft verworpen. “Het bezoek heeft niet tot een belangrijke wijziging geleid. Hamas vind de voorwaarden onaanvaardbaar. Erkenning van Israël is compleet onaanvaardbaar,” voegde hij er aan toe.

Ahmed Youssef
Hamasminister Ahmed Youssef

Volgens de ideologie van Hamas is er in het Islamitische Midden-Oosten geen plaats voor een Joodse staat. De militante groep heeft dozijnen zelfmoordenaars naar Israël gezonden die zichzelf samen met honderden Israëli’s opbliezen. Weliswaar hebben sommige Hamas ambtenaren aangegeven dat ze de mogelijkheid van de oprichting van een onafhankelijke staat in Gaza en de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) kunnen ondersteunen, die in feite een impliciete erkenning van Israël inhoudt. Youssef zei dat de twee andere voorwaarden – het geweld afzweren en eerder aangegane akkoorden tussen Israël en de Palestijnen – irrelevant zijn. Volgens hem heeft Israël het staakt het vuren gebroken, waarbij veel Palestijnen werden gedood, en de staat zoals die werd voorgesteld in bepaalde delen van de vredesakkoorden zijn nergens op gegrond, geen grenzen en niets wat op een werkelijke [onafhankelijke] staat lijkt.

Carters zei dat ondanks de wereldboycot, Hamas moet betrokken worden in de onderhandelingen om vrede te bereiken in het Midden-Oosten. In 2007 nam Hamas de controle over in de Gazastrook, en zette de meeste Palestijnen, die trouw bleven aan president Mahmoud Abbas die door het Westen wordt gesteund, met geweld, uit de Gazastrook. Sindsdien regeert Mahmoud Abbas enkel over de Westelijke Jordaanoever. Zolang Hamas en de Palestijnse Autoriteit zich niet verzoenen, blijven er de facto twee Palestijnse staten te bestaan, waar er volgens internationale onderhandelaars en Israël, er één teveel van is.

Layout 1Alhoewel voormalig president Carter in 1979 een historisch vredesakkoord bereikte tussen Israël en Egypte, het allereerste akkoord van die aard tussen een Arabisch land en Israël, wordt hij door vele Israëli’s als anti-Israël ervaren, die in het conflict steeds de zijde kiest van de Palestijnen. In 2007 zette hij bij veel Israëli’s kwaad bloed met zijn boek ‘Palestine: Peace Not Apartheid‘, waarin hij argumenteerde dat Israël moet kiezen tussen of de Westelijke Jordaanoever aan de Palestijnen geven of een systeem onderhouden van etnische ongelijkheid dat zou lijken op het apartheidsregime in Zuid-Afrika. De meeste Israëli’s keuren deze vergelijking sterk af en terecht!

Bronnen: Verzet Blogspot: Ex-president Jimmy Carter: geen vrede in het M-O zonder Hamas van 12 juni 2009 en ook: ‘Apartheid’ bestaat niet in Israël van 16 mei 2009; Israël & Palestijnen Blogspot: Hamas wijst Carters pleidooi voor erkenning Israel af van 18 juni 2009; Haaretz: Hamas rejects Carter plea to recognize Israel van 17 juni 2009

Een gedachte over “Hamas verwerpt Carters pleidooi om Israël te erkennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.