Geen opwaardering van banden tussen EU en Israël

drybones3

eu-israel_vlagDe Europese Unie heeft maandag 15 juni beslist om het Associatieakkoord EU – Israël niet op te waarderen, ondanks het principeakkoord van premier Benjamin Netanjahoe om een arabische staat op de Westelijke Jordaanoever op te richten die geleid zou worden door de Palestijnse Autoriteit. EU-leiders hadden al eerder aangekondigd dat zij de banden met Israël niet verder zouden aanhalen zolang zij geen merkelijke vooruitgang zien in de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Vreemd genoeg legt de EU de volledige verantwoordelijkheid voor het uitblijven van een vredesakkoord eenzijdig bij Israël.

De EU-ministers kapittelden de toespraak van zondagavond als ‘onvoldoende’. Om de banden met Israël verder op te waarderen verwachten we een paar stappen meer [in het vredesproces] zei Jean Asselborn, de minister van Buitenlandse Zaken van het G-H Luxemburg. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner en zijn Finse zakengenoot Minister Alexander Stubb waren het erover eens dat de toespraak van Netanjahoe dat er te weinig garanties waren die een opwaardering van de EU-Israël-banden verdienden. Kouchner sprak zijn waardering uit voor de beslissing van het kabinet Netanjahoe om geen bouwvergunningen meer te verlenen an de Joden die in Judea en Samaria wonen, maar bekritiseerden de Eerste-Minister voor het feit dat hij de Israëlische aanwezigheid in Samaria en Judea in zijn toespraak nergens aanhaalde noch in vraag stelde.

21 mei 2009: Benjamin Netanjahoe: 'Jeruzalem voor altijd hoofdstad van Israël'
21 mei en 14 juni 2009: Benjamin Netanjahoe: 'Jeruzalem voor altijd ongedeelde hoofdstad van Israël'

De Italiaanse Minister van Buitenlandse Zaken France Frattini drukte zijn bezorgdheid uit over de opmerkingen die Netanjahoe deed in verband met de status van Jeruzalem. Netanjahoe had in zijn toespraak over Jeruzalem gesproken als de eengemaakte hoofdstad van Israël, een citaat dat de PA-leiders boos maakte, die zoals bekend Oost-Jeruzalem als de toekomstige hoofdstad wensen van Palestina. De EU ministers eisen van Israël in de eerste plaats dat het er zich toe verbindt om een Arabische staat op te richten in Judea, Samaria en Gaza. De PA van Mahmoud Abbas toonde zich verheugd en steunt de bevriezing van de EU-Israël relaties. In één adem herhaalde de PA ook nog eens dat zij Israël weigeren te erkennen als een Joodse staat. PA leiders hebben de Europese Unie opgeroepen om aan te dringen bij Israël dat zij elke constructie in Joodse dorpen in Judea en Samaria zouden bevriezen en alle controlepunten en wegblokkades in het gebied moeten opheffen.

Het Associatieakkoord EU – Israël uit 1995 – maar dat pas werd goedgekeurd en van kracht werd in 2000 – creëert een vrijhandelszone tussen de Europese Gemeenschap en Israël. Het associatieakkoord met Israël werd op 16 juni 2008 nog versterkt maar in het voorjaar van 2009 bevrozen. Israël hecht veel waarde aan dit associatieakkoord omdat de EU haar grootste handelspartner is (de export van Israël naar de EU bedraagt 32%, de import vanuit de EU bedraagt 40%, 2005). Door het Associatieakkoord EU – Israël kan Israël veel van haar producten zonder douaneheffingen uitvoeren naar de 27 landen van de Europese Unie waaronder dus ook België. Israël hoopte op een verdere verdieping van de samenwerking met de EU. Het land stuurt aan op een geprivilegieerde behandeling en wil deelnemen aan politieke organen, agentschappen en programma’s in het kader van het Europees Nabuurschapsbeleid.

Bronnen: Arutz Sheva: No Upgrade in Israel-EU Ties door Maayana Miskin van 15 juni 2009; Ynet News: Obama praises ‘positive movement’ in Netanyahu speech door Yitzhak Benhorin van 16 juini 2009; Netanyahu defends speech to party hardliners door Roni Sofer van 15 juni 2009