Israël zegt ‘ja, maar…’ tegen een Palestijnse staat [satire]

drybonesbibi

shullogoDe Israëlische premier Benjamin Netanyahu maakte gisteravond bekend dat hij kan instemmen met een Palestijnse staat, op voorwaarde dat die gedemilitariseerd is. ‘Het grondgebied onder Palestijnse controle moet worden ontwapend, met stevige veiligheidsgaranties voor Israël.’ “If we receive this guarantee regarding demilitarization and Israel’s security needs, and if the Palestinians recognize Israel as the state of the Jewish people, then we will be ready in a future peace agreement to reach a solution where a demilitarized Palestinian state exists alongside the Jewish state,” en dat was meteen de eerste keer dat Netanjahoe zei dat hij een soevereine Palestijnse staat wilde erkennen.

bibiVolgens Dry Bones moet dit voor Hamas en Co zowat hetzelfde betekenen als een ‘hotdog zonder de worst’, of voor de Vlamingen als ‘een café zonder bier’. Geweld tegen Joden en tegen Israël is de enige bestaansreden voor Hamas. Aan de voorwaarden toegeven en de terreur afzweren, zou voor Hamas de feitelijke ontbinding betekenen van haar organisatie. Niemand in het M-O die gelooft dat Hamas daar ooit zal in toestemmen.

Netanjahoe voegde er aan toe dat Jeruzalem de verenigde hoofdstad van Israël moet blijven, dat de Palestijnen Israël moeten erkennen als ‘de staat van het joodse volk’ en dat de oplossing voor het Palestijnse vluchtelingenprobleem buiten Israël moet liggen – een terugkeer van vluchtelingen naar hun voormalige dorpen in het huidige Israël heeft hij uitgesloten. Goed nieuws ook voor het half miljoen Joodse Israëli’s op de Westelijke Jordaanoever die te horen kregen dat er weliswaar geen nieuwe nederzettingen meer worden ingeplant, maar dat de bestaande mogen wel blijven en verder uitgebreid worden.

Bronnen: De Standaard Netanyahu aanvaardt ontwapende Palestijnse staat van 15 juni 2009; Jerusalem Post: Obama: Netanyahu’s speech an important step forward; PM calls for demilitarized PA state door Herb Keinon; PA: Netanyahu has buried peace process door Khaled Abu Toameh