Het verschil tussen een dorp en een nederzetting [satire]

Links een Joodse 'nederzetting', rechts een Palestijns 'dorp' beiden op de West Bank
Links een Joodse 'nederzetting', rechts een Palestijns 'dorp' beiden op de West Bank

shullogoDry Bones ergert zich aan het smalend taalgebruik dat door de media wordt gehanteerd wanneer het over [Joodse] inwoners op de Westelijke Jordaanoever (Samaria en Judea) gaat. klik hier om een Franse kaart uit 1791 te bekijken waar duidelijk Samaria en Judea worden genoemd als de oorspronkelijke benamingen van het gebied dat door Jordaniërs, Palestijnen, andere Arabieren en zoveel naïeve westerse bondgenoten, sinds 1948 de West Bank wordt genoemd.

Terloops: Recente betrouwbare bevolkingsstatistieken geven aan dat ruim 250.000 Israëlische burgers wonen in meer dan 100 ‘nederzettingen’ verspreid over de Westelijke Jordaanoever. Daarnaast wonen er nog eens 200.000 Joodse Israëli’s in Oost-Jeruzalem. Het aantal Arabische Palestijnen dat op de West Bank woont wordt geschat op 1,2 miljoen. Arabisch-Palestijnse bronnen spreken weliswaar over een veelvoud aan Palestijnen op de West Bank, maar dat wordt door elke wetenschapper – die naam waardig – als pure propaganda afgedaan. Met andere woorden: bijna 38 procent van alle inwoners op de Westelijke Jordaanoever zijn Joodse Israëli’s.

Plaatje 1: “Een dorp is een plaats waar mensen wonen. ‘Achter mij ziet u een Arabisch dorp'”

Plaatje 2: “Een nederzetting is een plaats waar Joden wonen. ‘Achter mij ziet u een Joodse nederzetting'”

Wat Hamas, Hezbollah, Islamitische Jihad, Al Aqsa Brigades en zoveel andere terreurgroepen betreft, is gelijk welke Joodse stad, gemeente of dorp op Israëlisch grondgebied de facto een ‘nederzetting’, net alsof het hier om illegale tentenkampen, barakken of krotten opgetrokken met golfplaten  zou gaan. Want wat hen betreft zijn Joden namelijk geen mensen. Enkel [moslim]Arabieren en Palestijnen mogen zich zo noemen en enkel zij hebben het recht om te zeggen dat zij in dorpen, gemeenten of steden wonen.

westbank2

3 gedachtes over “Het verschil tussen een dorp en een nederzetting [satire]

  1. Wat die Franse kaart uit 1791 betreft: je hebt maar één blik nodig om te zien dat het een “bijbelse geschiedeniskaart” is – zoals die ook nu in de meeste moderne Nederlandse bijbels is te vinden, waarop ook gewoon Judea en Samaria staan vermeld.
    Logisch want het gaat over de verdeling van het land in de oudheid: Tribus Efraïm staat er ook op oftewel “de stam Efraïm” en niemand gaat mij vertellen dat die in 1791 nog daar woonde…
    Kortom die kaart uit 1791 vertelt ons niets over de situatie in 1791 maar over die ten tijde van de oude Israëlitische koninkrijken.

    Overigens ben ik van mening dat in het conflict een tweestatenoplossing alleen maar tot meer ellende zal leiden. De enige oplossing die werkelijk toekomst heeft, is een éénstaatoplossing: joden, moslims en christenen – hetzij Israëli of Palestijnen – allemaal samen in één land/staat. Zolang dat niet haalbaar is, komt er geen duurzame vrede daar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.