Palestijnen tegen Palestijnen: Hamas en Al Fatah slaags op de West Bank, zes doden

Hamas - Al Fatah clash
Hamas - Al Fatah clash
Het huis in Qalqaliya waar het vuurgevecht plaatsvond
Het huis in Qalqilya waar het vuurgevecht plaatsvond

Gisteren zondag 31 mei 2009 raakten Hamas en Al Fatah slaags met elkaar in Qalqilya op de West Bank. Twee Hamasmilitanten, drie Palestijnse politieagenten en een toevallige voorbijganger kwamen hierbij om het leven. De gevechten braken uit toen veiligheidseenheden die trouw zijn aan president Mahmoud Abbas Al Fatah-factie die de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) bestuurt, een raid uitvoerden in de omgeving van Qalqilya in een poging om gewapende militanten van Hamas te arresteren. Zoals bekend controleert Hamas de Gazastrook.

Onder de gedode Hamas terroristen onder meer Mohammad Yasin en Mohammad As-Samman. De politieagenten zetten de wijk af om nog meer Hamasmilitanten op te sporen. Getuigen zeiden dat verscheidene Hamasterroristen zich verscholen in gebouwen en weigerden zich over te geven.

Sinds Hamas in 2006 in de Gazastrook met een nipte meerderheid  de verkiezingen hebben gewonnen raken Hamas en Al Fatah voortdurend slaags met elkaar om de macht in Gaza en de West Bank. In juni 2007 leidde die machtswisseling in Gaza tot hevige gevechten waarbij 300 Palestijnse Fatah-leden werden gedood en meer dan 1000 anderen gewond raakten. Tijdens het recente conflict in Gaza van januari 2009, werden vele Fatah-getrouwen in de Gazastrook afgemaakt door Hamas, of zwaar gefolterd, botten en benen gebroken, op beschuldiging van collaboratie met het IDF.

Hamas beschuldigt de PA ervan om aan te sturen op escalatie en beweert dat de operatie in Qalqilya “deel uitmaakt van het Zionistische-Amerikaanse schema waarmee de PA samenwerkt”. De Hamasleden beweren tevens dat eenheden van het IDF (Israëlische leger) aan de gevechten deelnamen (steek het maar weer op de Joden…) maar dat wordt niet bevestigd door Israëlische bronnen en resoluut ontkend door de PA. Hamas zegt dat haar geduld opraakt en waarschuwde de PA ervoor dat “de collaborateurs en verraders van de Palestijnse Autoriteit een hoge prijs zullen betalen voor de Qalqilya misdaad.”

Bronnen: Ynet News: West Bank: 6 killed in Hamas-Fatah clashes van 31 mei 2009; Abbas vows to crack down on Hamas violence van 31 mei 2009; Israël & Palestijnen Nieuwsblog: Zes Palestijnen gedood bij gevechten PA en Hamas van 1 juni 2009; Ma’an News Agency: Six Palestinians killed in Hamas-PA clashes in Qalqiliya van 31 mei 2009

3 gedachtes over “Palestijnen tegen Palestijnen: Hamas en Al Fatah slaags op de West Bank, zes doden

Reacties zijn gesloten.