Peiling: Wie is de populairste leider in het Midden-Oosten?

President Bashar Assad van Syrië
President Bashar Assad van Syrië, de populairste heerser in het Midden-Oosten

Een Amerikaanse peiling die werd uitgevoerd door het Brookings Instituut in zes Arabische staten, over wie de populairste leider is in het Midden-Oosten, gaf een verrassend resultaat. Het onderzoek vond plaats in Syrië, Libanon, Egypte, Jordanië, Marokko en Saoedi-Arabië. De onderzoekers hadden verwacht dat het president Moebarak van Egypte zou zijn, of de president van Libanon, of misschien wel president Khaddafi van Tunesïe.

Het antwoord was tegelijk verrassend en ontgoochelend: president Bashar Assad van Syrië. Na 10 jaar regime dat gekenmerkt wordt door geweld en besluiteloosheid mag de dictator van Damaskus de parade aanvoeren. Op de 3de plaats vinden we de held van de moerassen en achterbuurten: Generaal Hassan Nasrallah, de secretaris-generaal van Hezbollah. De 2de plaats werd ingenomen door een grijze figuur en bij ons nauwelijks bekend: Sheik Mohammed al-Nayan, de heerser van de olierijke golfstaat Aboe-Dabi.

Het bankroet van democratie en mensenrechten

samen Israël vernietigen...
Iran en Syrië. Vrienden voor het leven met een gemeenschappelijk doel: samen Israël vernietigen...

Wat kunnen we uit deze peiling besluiten? Heersers zoals Moebarak van Egypte, of de Jordaanse koning Abdullah en ook de Saoedische koning die aandringen op meer democratie, dreigen hun job te verliezen. De Islamitische organisaties wachten enkel nog op de juiste gelegenheid om straatrellen uit te lokken en moskeeën te zien branden. Organiseer democratische verkiezingen in de gebieden en je krijgt Hamas, open kiesbureaus in Egypte en de Moslim Broederschap zal je wel vervangen, hetzelfde geldt voor Jordanië.

Meer dan gelijk wat, leveren de sterren van deze populariteits parade het schaamteloze attest van het feitelijke bankroet van de visie op de democratie en de mensenrechten. Aan de andere kant slaapt Assad ’s nachts erg lekker op de matras van de dictatuur. Niemand durft te klagen, er bestaat geen oppositie zoals bv. in Egypte nog wel het geval is, er vinden geen massale protestmeetingen plaats buiten voor het parlement zoals onlangs nog het geval was in Amman, en er zijn ook geen miljoenen protesthandtekeningen van miserabele vrouwen zoals in Saoedi-Arabië.

Een eerder onderzoek gehouden in zes Arabische landen omtrent de populariteit van de Amerikaanse president Barack Obama schommelde tussen 58 procent in Jordanië en het laagste in Egypte van 35 procent. Obama is duidelijk populairder in het M-O dan de Verenigde Staten zelf. De bevindingen van eerstgenoemde peiling worden volgende week op het kantoor van president Obama gelegd. We moeten er niet verbaasd over zijn wanneer volgende week Obama de moslim natie toespreekt, sprekend over vrede en de economische voordelen daarvan, daarbij vergetend – en dat gebeurt niet per ongeluk – de grote bezorgdheid aan te halen omtrent democratie en mensenrechten in het M-O.

Bronnen: Ynet News Democracy, anyone? American poll on popularity of Arab leaders results in grim findings door Smadar Peri van 28 mei 2009, vrij vertaald en bewerkt door Brabosh; en Poll: Obama more popular than US among Arabs van 11 mei 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.