Nog altijd raketten en mortiergranaten vanuit Gaza op burgerdoelwitten in Zuid-Israël

mortier

Bovenstaande tabel toont het aantal raketten (groen) en mortiergranaten (blauw) die werden afgevuurd vanuit Gaza sinds het ingaan van het eenzijdig staakt-het-vuren door het IDF (Israëlisch leger) op 18 januari 2009. Sinds het einde van Operation Cast Lead werden er [tussen 20 januari 2009 en 18 mei 2009] 105 raketten afgevuurd en 65 mortiergranaten.

Inslag van raket in Sderot, sommigen noemen dit 'ongevaarlijke vuurpijltjes'
Inslag van raket in Sderot, sommigen noemen dit 'ongevaarlijke vuurpijltjes'

De Abu Ali Mustafa Brigades publiceerde op 17 mei 2009 op hun website over twee IED’s (Improvised Explosive Device = zelfgemaakte bommen) die explodeerden twee kilometer binnen de Gazastrook ten zuiden van de Erez doorsteek. Er vielen geen slachtoffers. Zowel de Abu Ali Mustafa Brigades, de militaire terroristische vleugel van de Popular Front for the Liberation of Palestine, als de Jerusalem Battalions, de Palestijnse militaire terroristische vleugel van Islamic Jihad, eisten de verantwoordelijkheid op voor die explosies, zeggende dat IDF-jeeps hun doelwit waren.

Aanleiding tot Operation Cast Lead (27 dec. 2008-18 jan. 2009) door het Israëlische leger, was precies een halte toe te roepen aan de beschieting van Zuid-Israëlische dorpjes door terroristen vanuit de Gazastrook. Volgens een rapport van 25 maart 2009 van het IDF kwamen tijdens de militaire acties in de Gazastrook 1.370 mensen om het leven. 709 ofte 61% onder hen werden geïdentificeerd als terroristen van Hamas, onder hen ook verscheidene leden van andere terroristische organisaties.

Daarnaast vielen er minstens 309 dodelijke burgerslachtoffers. Het IDF heeft ondertussen 1.249 mensen op haar lijst geïdentificeerd. Van 320 personen heeft het IDF nog geen zekerheid of ze al dan niet deelnamen aan aan terreurdaden of tot een militante groepering behoorden. Tenslotte waren 14 doden slachtoffer van executies die Hamas op Fatah-aanhangers uitvoerden tijdens het conflict. Onder de 309 onschuldige burgerslachtoffers zijn 189 kinderen onder de 15 jaar. Palestijnen omschrijven iedereen jonger dan 18 jaar als kind, ook al draagt die een wapen en is hij actief in Hamas en bij militaire operaties. Jongens van 14 of 15 jaar en/of vrouwen met een raketlauncher in hun handen, werden bij ‘burgers’ geteld. In de groep burgerslachtoffers telde het IDF 91 vrouwen, 21 bejaarde mannen, zes Palestijnse medewerkers van een VN-hulporganisatie en twee paramedici.

Volgens persagentschap Belga: ‘zelfgemaakte Qassam-raketjes….

Benieuwd hoeveel ‘zelfgemaakte raketjes’ de redactie van Belga op haar dak zou verdragen vooraleer het kot in brand staat, letterlijk en figuurlijk dus. Intussen woekert de anti-Israëlpropaganda gestaag verder.

sderot002

Een gedachte over “Nog altijd raketten en mortiergranaten vanuit Gaza op burgerdoelwitten in Zuid-Israël

 1. Het is maar welke cijfers je wilt gebruiken.
  Persoonlijk acht ik een telling van gedode slachtoffers door het leger dat zelf die slachtoffers heeft gemaakt, uit de aard der zaak nogal twijfelachtig.
  Ik ga liever uit van het United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA).
  OCHA geeft de volgende aantallen dodelijke slachtoffers
  -Palestijnse mannen: 895
  -Palestijnse vrouwen: 114
  -Palestijnse kinderen: 431
  -Israëli’s: 14

  Van dat laatste getal heb ik begrepen uit andere bronnen dat bij die 14 Israëlische slachtoffers ook 5 door eigen vuur omgekomenen horen.
  Hoe het ook zij: het aantal slachtoffers aan beide zijden vertoont niet bepaald een evenwichtig beeld. Ook niet als je er de eerder door Palestijnse terroristische beschietingen gevallen Israëlische slachtoffer bij zou tellen.

  Wat die Qassam-raketten betreft: niemand zou die op z’n kop willen krijgen en dat gun ik ook niemand. Maar als je de foto’s op je blog bekijkt, valt deze schade wel in het niet bij wat Israëlische bommen aanrichten. (nog even afgezien van het feit dat het plafond bij de tweede foto wel van een erg gammele constructie is. Daar zou je in Nederland nooit een bouwvergunning voor hebben gekregen)
  Als ik moest kiezen voor een Qassam-raket in mijn achtertuin of een door een Israëlische bommenwerper afgeworpen “explosive device”, dan koos ik toch echt voor die Qassam-raket. Het gaat er ook niet om hoeveel er zijn afgeschoten, maar om hoeveel er nou werkelijk schade hebben aangericht. In dat opzicht zijn de Israëli’s vele vele malen doeltreffender (letterlijk) dan de Palestijnen.
  Maar opnieuw: dat die Qassams worden afgeschoten, daar heb ik geen goed woord voor over. En dat geldt ook voor de uitermate disproportionele Israëlische reactie.

  Like

Reacties zijn gesloten.