Palestijnen en andere Arabische moslims: ‘Varkensgriep is de schuld van de Joden’

De Haatbranche: de wereldwijde verspreiding van de varkensgriep [of Mexicaanse griep] wordt gebruikt voor het aanzetten tot antisemitisme in de hele Arabische en islamitische wereld, en is in het bijzonder gericht tegen Joden en zionisten, door hen ervan te beschuldigen de ziekte te verspreiden.

Opmerking: zowel de islam als het Judaïsme verbieden hun aanhangers het eten van varkensvlees. De Joden afbeelden als varkens heeft dus een extra beledigende [religieuze] bedoeling.

Een varken met een tekst die luidt: "Goed voor de Joden" (vanop de website van de Moslimbroederschap, de voorloper van de Hamas)
Een varken met een tekst die luidt: “Goed voor de Joden” (van op de website van de Moslimbroederschap, de voorloper van de Hamas)

Het is een wijd verbreid thema in het Arabische en islamitische antisemitisme: De Joden en het “wereld zionisme” zijn verantwoordelijk voor alle ellende van onze wereld, inbegrepen oorlogen, revoluties, moorden, en plagen. Of het nu om de terroristische aanslag van 11 september 2001 gaat of om de verspreiding van aids, het is allemaal de schuld van de Joden, uiteraard met het doel om anti-joodse gevoelens aan te wakkeren en de antisemitische mythe te voeden dat de Joden de wortel zijn van alle kwaad. Arabische en islamitische media verwijzen regelmatig naar de Joden als een ‘zwarte, vuile kiem’, ‘anthrax-virus’ en als een ‘AIDS-achtig virus’. Voor Hamas, de Egyptische Moslimbroederschap, Iran, en Arabische cartoonisten is de verspreiding van de varkensgriep en de paniek die erop volgde een ideale gelegenheid om deze ziekte te associëren met de Joden en de zionistische beweging, met de bedoeling aan te zetten tot Jodenhaat en haat jegens de staat Israël. Enkele voorbeelden.

Hamas

Op 6 mei 2009 publiceerde Felesteen, een uitgave van Hamas, een artikel getiteld: ‘Allah’s oorlog tegen de plunderaars … varkens griep.” “Deze ziekte, varkensgriep genaamd, baart wereldwijd grote bezorgdheid,” aldus het artikel. “Die melding veroorzaakt paniek, want het is begonnen met tientallen mensen per dag te besmetten, [zelfs] in het grootste land van de moderne wereld [VS], in nabijgelegen landen, en in de westerse bondgenoten. De ziekte wordt beschreven als potentieel meer verwoestend dan een atoombom. Opvallend is dat de zionisten begonnen zijn met de verspreiding van de ziekte [in de westerse landen]… Die plunderaars [dwz de zionisten] hebben de oorlog verklaard aan Allah. “

De auteur van het artikel, Ka’inat Mahmoud Adwan, een inwoner uit Gaza met een universitair diploma in Islamitische studies op zak, beroept zich zogenaamd op de Koran en gaat verder gedetailleerd in op de vele oorlogen die door de Joden werden gevoerd tegen Allah: het vermoorden van profeten, het innen van intresten, het intrekken van Allah’s verbodsbepalingen (zoals het drinken van wijn en het eten van varkensvlees) alsmede het omlaag halen van de moraal. De auteur komt tot de conclusie dat de islam – en enkel en alleen de islam – de oplossing is voor de sociale problemen van de wereld.

Het anti-semitische artikel: "Allah's oorlog tegen de plunderers ... varkens griep" (Felesteen, 6 mei 2009)
Het antisemitische artikel: “Allah’s oorlog tegen de plunderaars … varkensgriep” (Felesteen, 6 mei 2009)

De Moslimbroederschap

Verder publiceerde een website van de radicale Moslim Broederschap, waarvan Hamas enkele decennia geleden afscheurde, een antisemitische video met de titel “Varkensgriep of griepachtige Jood”. De video van 30 april 2009 probeert de Mexicaanse griep te associëren met de Joden, en wordt de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman afgebeeld als een varken.

De video met de titel "Varkensgriep of griepachtige jood"
De video met de titel “Varkensgriep of griepachtige jood”

Arabische media

De Arabische media verspreid verschillende cartoons over het verband tussen de varkensgriep met Israël en de Joden:

De drie plagen: de varkensgriep, de vogelgriep en de gekke-koeienziekte.  De varkens griep cartoon (links) toont de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman en premier Benjamin Netanyahu (Al-Quds Al-Arabi, Londen, 30 april 2009)
De drie plagen: de varkensgriep, de vogelgriep en de gekke-koeienziekte. De varkensgriep cartoon (links) toont de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman en premier Benjamin Netanyahu (Al-Quds Al-Arabi, Londen, 30 april 2009)
Getiteld "Griepachtige in Israël", dit cartoon toont een varken als onderdeel van een Davidster (Al-Watan, Qatar, 30 april 2009)
Getiteld ‘Griepachtige in Israël’ beeldt deze cartoon een varken af als deel van een Davidster (Al-Watan, Qatar, 30 april 2009)
Een spotprent
Een spotprent uit Akhbar al-Arab, gepubliceerd in de VAE, waarin een varken met een Davidster zegt: “Geen twee-staten-oplossing” (1 mei 2009)

Een artikel van de Palestijnse schrijver Sami al-Akhras, dat op 1 mei 2009 verscheen op een Arabische website genaamd “Al-Tajdid al-Arabi” (De Arabische innovatie) zegt het volgende: “Wij [Arabieren] hebben geen varkens onder ons behalve voor de Israëlische Joden … Zij dragen een griep met zich mee die gevaarlijker en krachtiger is dan de huidige verspreiding van de varkensgriep… helaas zijn we nog steeds op zoek naar een serum dat de verspreiding van de Joodse griep moet stoppen… “

Iran

Het Iraanse Fars Nieuwsagentschap vermeldt een artikel dat op 27 april 2009 werd gepubliceerd door de Canadese econoom Michel Chossudovsky in de San Francisco Business Times. Volgens dat artikel, was er een verband tussen de enorme publiciteit van varkensgriep en de commerciële belangen van de Amerikaanse farmaceutische industrie. Volgens Chossudovsky heeft de media belangstelling voor de ziekte de waarde van de aandelen van de grote farmaceutische bedrijven die op de beurs worden verhandeld, omhoog gestuwd. De Canadese economist noemde in het bijzonder Gilead Sciences, een Amerikaanse biotech bedrijf dat Tamiflu ontwikkelde, een medicijn voor de behandeling van de ziekte.

Het Iraanse Fars Nieuwsagentschap rapporteerde op haar voorpagina, een artikel getiteld: “Achter de schermen van een politieke griep: de exorbitante winsten door de varkensgriep voor [Donald] Rumsfeld en Gilead Sciences.” Het agentschap wijst op de “Joodse connectie” achter het Amerikaanse bedrijf. “Gilead, is een Hebreeuwse naam die is afgeleid van een Joodse heilige berg in het Midden-Oosten,” aldus Fars. (Fars, 3 mei 2009).

Bronnen: Intelligence and Terrorism Information Center at the Israel Intelligence Heritage & Commemoration Center (IICC): The Hate Industry: the global spread of swine flu is used for anti-Semitic incitement across the Arab and Muslim world van 10 mei 2009; Cidi.nl: “Mexicaanse griep schuld van de Joden” van 12 mei 2009

2 gedachtes over “Palestijnen en andere Arabische moslims: ‘Varkensgriep is de schuld van de Joden’

Reacties zijn gesloten.