Israël wil herdenken van Palestijnse ‘naqba’ bij wet verbieden

Updated 27 mei: Het wetsvoorstel om de Naqba te verbieden moet terug naar het kabinet ter beoordeling. Zes ministers zouden ertegen zijn, berichten Yediot en de Jerusalem Post. Het wetsvoorstel, dat zondag door de ministeriële wetgevende commissie kwam, oogst ook binnen het kabinet kritiek. De wet zou het rouwen om Israels Onafhankelijkheidsdag als Naqba, ramp, verbieden. In de commissie waren al twee ministers tegen: Michael Eitan en Isaac Herzog. Eitan diende maandag een beroep in tegen het besluit van de commissie, samen met de ministers Dan Meridor en Benny Begin. Drie arbeidministers – Herzog, Shalom Shimhon en Avishay Braverman – dienden hun eigen beroep in. De wet brengt de vrijheid van meningsuiting in gevaar, zeggen de kritici. Als gevolg van deze beroepen wordt het voorstel nu in het kabinet besproken en gaat het niet rechtstreeks naar de Knesset. De wet kan daar alleen worden tegengehouden als alle leden van de Arbeidfractie tegenstemmen en er nog vijf Likoedleden met hen meegaan. Op dit moment is de Arbeidfractie verdeeld en zou hij gegarandeerd worden aangenomen. Bron Cidi.nl

Israël wil herdenken van Palestijnse ‘naqba’ bij wet verbieden

Palestijnen die terug 'naar huis' willen
Palestijnen die terug 'naar huis' willen

Het wetgevend comité van de regering heeft een motie goedgekeurd van Alex Miller, een parlementslid in de Knesset van de Yisrael Beiteinu partij, om de jaarlijkse herdenking van ‘de catastrofe van de vorming van Israël’ bij wet te verbieden. Het gaat hier meer bepaald om het verbieden van de herdenking van de ‘naqba‘ door de Palestijnen. De naqba of catastrofe is de term die wordt gebruikt om te refereren naar de vlucht van de Palestijnse arabieren die volgde na de oprichting van de Israëlische staat in 1948.

De Naqba staat voor de vlucht van (al naargelang de bronnen) tussen de 400.000 en de 700.000 mensen. De Israëli’s stonden ze niet naar het leven; een groot deel vertrok in de verwachting dat de Arabische legers de Joden zouden uitroeien, waarna ze naar huis en haard terug konden keren. Minder bekend is dat ook de Joden (na de Holocaust van 1941-1945) tussen 1947 en 1967 een échte naqba meemaakten: circa 700.000 van hen moesten uit de omringende Arabische landen vluchten, meestal met achterlating van al hun bezittingen. Ze werden – zonder financiële of militaire hulp van de VN, Europa of de VS – in de zojuist uitgeroepen staat Israël opgevangen.

Volgens de motie van Alex Miller zullen alle publieke evenementen die verwijzen naar de stichting van de Israëlische staat en afdoen als een ‘calamiteit’ voortaan strafbaar worden gesteld. Elke overtreding van de wet kan bestraft worden met een maximale gevangenisstraf van drie jaar. “Dit is de eerste stap om een halte toe te roepen aan het georganiseerd opruien door de Islamitische Beweging. Elke democratische staat heeft het recht zich te verdedigen en dit is precies wat de Staat Israël heeft besloten om te doen,” zei Miller.

Naqba-viering in Nabloes mei 2009
Naqba-viering in Nabloes 14 mei 2009

Minister Michael Eitan (Likoed), die tegen de motie heeft gestemd, zei dat deze motie het verkeerde signaal geeft en “in de kaart speelt van onze vijanden… en er niet zal in slagen om ook maar iets te stoppen. De Staat Israël moet zeker zijn van haar mogelijkheden te strijden tegen hen die de staat willen ruïneren, maar doet dat beter niet door het recht op vrije meningsuiting te beperken, maar door vast te houden aan haar waarden. Men dient zich te herinneren dat op dit ogenblik de wet reeds voorziet tegen opruiing of aanzetting tot geweld.”

Elk jaar wordt de viering van de Onafhankelijkheid van Israël vergezeld van de Palestijns-Arabische viering van de naqba, die in feite niks anders is dan het besmeuren van het blazoen van Israël. Ook op 14 mei 2009 leidde deze viering andermaal tot de grootste calamiteiten. Generaal Abdullah Ramadan Shallah, de secretaris-generaal ba, de Islamitische Islamic die haar beweging leidt vanuit Londen, verklaarde op 14 mei dat de erkenning van de Israël “veel gevaarlijker is dan de naqba van 1948” [“would be more dangerous than the Nakba of 1948.”] Shallah zei: “Wat nog gevaarlijker is dan de Palestijnse naqba dat zij die er recht op hebben de rechten zullen erkennen van hun vijanden en hun eigen rechten zouden ontkennen. Alles wat er in Jeruzalem gebeurd is het resultaat van deals, overeenkomsten en onderhandelingen met de Zionistische vijand.”

Nabloes, 13 mei 2009: een manifestant met een symbolische sleutel om zijn nek
Nabloes, 14 mei 2009: een manifestant met een symbolische sleutel om zijn nek

Bronnen: Press TV: Israel seeking to ban marking Naqba van 24 mei 2009; Yahoo News: Israel to ban Naqba commemoration van 24 mei 2009; Ynet News: Ministerial Committee: Ban Nakba Day van 24 mei 2009; Ynet News: Thousands of Palestinians mark Nakba Day: We want to return to our homes van 14 mei 2009

4 gedachtes over “Israël wil herdenken van Palestijnse ‘naqba’ bij wet verbieden

 1. Hoezo “de Istraeli’s stonden ze niet naar het leven”? U zou het boek “The ethnic cleansing of Palestine” van de Israelische historicus Ilan Pappe eens moeten lezen voor U zoiets beweert.

  Verder is uw taalgebruik tendentieus: U zegt dat de van haard en huis verdreven Palestijnen verwachtten dat de Arabische legers de Joden zouden “uitroeien”.

  Mag ik U eraan herinneren dat het de Nazi’s zijn die de Holocaust hebben bedreven en niet de Palestijnen? Door het woord “uitroeien” te gebruiken suggereert u welbewust dat de Palestijnen op hetzelfde uit zouden zijn, en dus eigenlijk ook Nazi’s zijn. Terechte woede over de misdaden van de Nazi’s moet niet geprojecteerd worden op een groep mensen die daar part nog deel aan hebben gehad (maar er wel indirect het slachtoffer van zijn geworden).

  Dat de Palestijnen hoopten dan de Arabische legers zouden winnen, en dat zij dan weer naar huis zouden kunnen terugkeren is zeer waarschijnlijk. U lijkt hen dat kwalijk te nemen, wat mij verbaast: Zou U vrijwillig uw thuis opgeven voor een volk dat door anderen, in een ander deel van de wereld, een gruwelijk onrecht is aangedaan?

  Ik ben benieuwd naar Uw reactie.

  Like

Reacties zijn gesloten.