Roxana Saberi vrijgelaten uit Iraanse gevangenis en weer in de VS

Roxana Saberi in Iran in 2003
Roxana Saberi in Iran in 2003

Updated 23 mei 2009: De Amerikaanse journaliste Roxana Saberi is zaterdag 22 mei samen met haar ouders geland op de luchthaven Dulles van Washington. Na haar vrijlating heeft ze eerst nog een week in Wenen doorgebracht om te herstellen. Sabari (32), uit Fargo in Noord-Dakota, zat vier maanden in de gevangenis op valse beschuldigingen van spionage voor de VS in Iran. Na haar aankomst op het vliegveld nabij Washington bedankte ze iedereen die haar had gesteund tijdens haar gevangenschap in Iran. In haar dankwoord noemde ze onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. ,,Ik ben zo blij dat ik terug ben in de Verenigde Staten”, zei Saberi.

De Amerikaanse journaliste Roxana Saberi werd op 11 mei 2009 vrijgelaten uit de Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran. Roxana werd in januari gearresteerd op beschuldiging van spionageactiviteiten voor de VS. Zij werd veroordeeld tot acht jaar opsluiting en ging prompt in hongerstaking. Op aandringen van de Amerikaanse president Barack Obama werd haar straf verminderd tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en werd zij enkele uren later weer op vrije voeten gesteld. Zij werd aan de gevangenispoort opgewacht door haar verloofde, de filmmaker Bahman Ghobadi, haar ouders en haar advokaten.

Teheran, 11 mei 2009. Gelukkige ouders Reza Saberi en zijn vrouw Akiko wachtend op Roxana aan de poort van de Evin-gevangenis
Teheran, 11 mei 2009. Gelukkige ouders Reza Saberi en zijn vrouw Akiko wachtend op Roxana aan de poort van de Evin-gevangenis

Bronnen: Payvand Iranian News: U.S.-Iranian Journalist Freed By Iran Returns To America van 23 mei 2009; Trouw: Journaliste Saberi is terug in de VS van 23 mei 2009; ILNA: Iranian-American journalist Roxana Saberi has arrived in the US after 11 days van 23 mei 2009