Iran blokkeert Facebook tijdens presidentsverkiezingen

ahma7Iran heeft de toegang tot Facebook geblokkeerd, in aanloop naar de presidentsverkiezingen op 12 juni aanstaande. Dit om aanhangers van de oppositiekandidaten van huidig zittend president Ahmadinejad te beletten campagne via het internet te voeren. “Volgens bepaalde surfers op het internet werd de site verbannen doordat de aanhangers van presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi Facebook gebruikten om zijn ideeën beter te helpen verspreiden,” meldde ILNA, dat nauw aanhangt bij de Iraanse hervormingsgezinde partijen.

Voormalig eerste-minister Mousavi wordt beschouwd als de belangrijkste tegenkandidaat voor Ahmadinejad en hij wordt hierin gesteund door voormalig president Mohammad Khatami en de belangrijkste hervormingsgezinde partijen. Op Facebook bestaat een pagina voor Mousavi die meer dan 5.000 aanhangers telt. Die bevat biografische details van de kandidaat, uitspraken en politieke voorstellen, evenals foto’s van hem en van zijn fans.

Teheran, 22 mei 2009. Mohsen Rezai: 'Israël in één klap wegvagen'
Teheran, 22 mei 2009. Mohsen Rezai: 'Israël in één klap wegvagen'

De vierde presidentskandidaat, Mohsen Rezai, liet zich vandaag zondag ook al opmerken met zijn uitspraken dat hij Israël in één klap van de kaart kan vegen als hij tot president wordt gekozen. “Ik zou hen met één slag voor altijd kunnen stoppen,” aldus Mohsen Rezai eraan toevoegend “Mijn overheid begrijpt raketten en tanks net zo goed als buitenlands beleid en weet precies waar de gevoelige punten van Israël liggen.” Hij deed zijn uitspraken na een peiling in Israël waaruit bleek dat de helft van de Israëliërs voorstander is van een directe aanval op de nucleaire faciliteiten in Iran.

Oppositie voeren in Iran is geen gemakkelijke, zo niet haast onmogelijke opdracht en het internet is één van de weinige middelen voor bloggers en surfers om hun stem te laten horen. Zo was er op Facebook een commentaar te lezen van één van de fans van Mousavi: “De regering van Ahmadinejad heeft schande gebracht over alle Iraniërs van over de ganse wereld.” Iran is na Myanmar (ex-Birma) het land met de meest repressieve internetcensuur.

Ook de geschreven pers heeft het erg moelijk. Afgelopen zondag 17 mei 2009 werd het Iraanse dagblad Yas No (Nieuwe Jasmijn) verschijningsverbod opgelegd, precies een dag nadat het opnieuw verscheen na een verbod van zes jaar, meldde het ISNA nieuws agentschap. Facebook werd in 2004 opgericht door Mark Zuckerberg, een voormalige student aan de Harvard Universiteit en heeft op dit ogenblik wereldwijd meer dan 175 miljoen gebruikers. In Iran is deze dienst normaal beschikbaar in het Farsi en het Engels.

Stop_Child_executionIntussen werden afgelopen weekend opnieuw vier mensen opgehangen in Shiraz, een stad gelegen in het zuiden van Iran. De geëxecuteerden waren een vrouw met de voornaam Afsaneh, een Afghaanse man en twee Iraanse mannen. Sinds 1 januari van dit jaar werden meer dan 190 mensen opgehangen in Iran. Onder hen meer dan 30 minderjarigen of mensen die minderjarig waren op het ogenblik van de ten laste gelegde ‘feiten’. Dat is een stijging met maar liefst 70 procent in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar. Het Iran onder de mullahs staat momenteel het eerste in de rangschikking in de wereld betreffende executies en is eveneens het hoogste gerangschikt wat executies door ophanging betreft. Een triest record.

Bronnen: Elsevier.nl: Presidentskandidaat Iran: Ik kan Israël voor altijd stoppen van 24 mei 2009; Radio Free Liberty: Iranian Reformist Daily Banned One Day After Relaunch van 17 mei 2009; NCRI: Iran: Four hanged in Shiraz, including a woman van 23 mei 2009; Ynet News: Iran blocks Facebook over presidential election van 23 mei 2009; De Standaard: Facebook verboden in Iran van 23 mei 2009; CPJ (Committee to Protect Journalists): 10 Worst Countries to be a Blogger van 30 april 2009; lees ook op deze blog: Zwarte Lijst van 10 slechtste landen van de wereld voor bloggers van 6 mei 2009; Bastion van reguliere media belaagd door bloggers [satire] van 22 april 2009; Iran, een natie van [allemaal gevaarlijke] bloggers… en Iraanse blogger in gevangeniscel dood aangetroffen van 5 april 2009; Censuur op het internet: vooral een zaak van moslimfundi’s in het M-O van 3 april 2009; Hasbara op het internet. Gezocht: ‘een Vlaams leger van bloggers’ van 2 april 2009; Iran: vier Bloggers veroordeeld tot gevangenisstraf, geldboetes en zweepslagen van 14 februari 2009

2 gedachtes over “Iran blokkeert Facebook tijdens presidentsverkiezingen

Reacties zijn gesloten.