Jeruzalem is voor altijd de hoofdstad van Israël

Benjamin Netanjahoe op 21 mei 2009: “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Ze is dat altijd geweest, zal dat altijd blijven en zal nooit worden verdeeld. De band tussen het Joodse volk en Jeruzalem gaat duizenden jaren terug. Ze zal verenigd blijven onder onze soevereiniteit. Sinds de stad werd herenigd is de vrijheid van godsdienst voor allen nooit zo volledig verzekerd.”


Shimon Peres: “Jeruzalem was en zal altijd de hoofdstad van Israël blijven, en is nooit de hoofdstad geweest van een andere staat“.

21 mei 2009: Benjamin Netanjahoe: 'Jeruzalem voor altijd hoofdstad van Israël'
21 mei 2009: Benjamin Netanjahoe: 'Jeruzalem voor altijd hoofdstad van Israël'

Benjamin Netanjahoe: “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Ze is dat altijd geweest, zal dat altijd blijven en zal nooit worden verdeeld. De band tussen het Joodse volk en Jeruzalem gaat duizenden jaren terug. Ze zal verenigd blijven onder onze soevereiniteit. Sinds de stad werd herenigd is de vrijheid van godsdienst voor allen nooit zo volledig verzekerd.”

[“United Jerusalem is the capital of Israel. Jerusalem has always been – and always will be – ours. It will never again be divided or cut in half. Jerusalem will remain only under Israel’s sovereignty. In united Jerusalem, the freedom of worship and freedom of access for all three religions to the holy sites will be guaranteed, and it is the only way to guarantee that members of all faiths, minorities and denominations can continue living here safely.”]

Gisteren werd in Israël tijdens een ceremonie de 42ste verjaardag herdacht dat West- en Oost-Jeruzalem werden verenigd na de Zesdaagse Oorlog van 1967. Zowel Shimon Peres als Benjamin Netanjahoe betoogden dat een ééngemaakt Jeruzalem voor altijd de hoofdstad van Israël zal blijven en verwierp daarmee alle claims die de Palestijnen op Jeruzalem maakten.

Een reactie van de PA (Palestijnse Autoriteit) bleef niet uit: “Zulke verklaringen vormen een belediging voor het project van een oplossing met twee staten,” zei de woordvoerder van de PA en riep de regering van VS-president Barack Obama op tussen te komen zodat er een einde zou komen aan deze “Israëlische politiek en deze verklaringen die alle inspanningen voor een rechtvaardige en globale vrede in onze regio teniet doen. Oost-Jeruzalem is Palestijnse grond die ons bezit is zoals alle Palestijnse gebieden die sinds 4 juni 1967 door Israël bezet zijn, en waaruit het zich moet terugtrekken zoals uit het oostelijke deel van Jeruzalem.”

Met opvallend gemak wordt altijd ‘vergeten’ dat de Palestijnse Autoriteit tot op vandaag de soevereiniteit van de Joodse staat weigert te erkennen en systematisch elke poging verwerpt die een 2-statenoplossing voor het Arabisch-Israëlisch conflict dichterbij kan brengen. De erkenning van een 2-statenoplossing zou inhouden dat de PA de soevereiniteit van Israël zou moeten erkennen, en daar is een nog nooit een meerderheid binnen de Palestijnen voor gevonden.

Bovendien hebben de Arabieren nooit de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog erkend, laat staan dat ze die van nà 1967 ooit zouden erkennen. Elk verdelingsplan ooit door iemand voorgesteld op gelijk welk moment in de geschiedenis, werd ALTIJD door de Arabieren verworpen. Het beste wat de Palestijnen van deze Israëlische regering kunnen krijgen – en dat ze al lang hebben – is een vorm van zelfbestuur, die overigens betaald wordt met geld van de Europese Unie en de internationale gemeenschap a rato van ongeveer 35 miljoen dollar jaarlijks.

Frankrijk heeft ook al verbolgen gereageerd op op de uitspraken van de Israëlische premier.  Frederic Desagneaux, de woordvoerder van het Franse ministerie voor Buitenlandse Zaken zei dat Israël vooruit loopt op de zaken en de mogelijke uitkomst van het vredesproces in het Midden-Oosten. “Jeruzalem zou, binnen het kader van een onderhandelde vredesovereenkomst, de hoofdstad moeten worden van twee staten,” zei hij aan de pers.

Ofir Akunis (Likoed) en volksvertegenwoordiger in de Knesset (=Israëlisch parlement) reageerde op die Franse kritiek met “De Israëli’s zijn het niet eens om Jeruzalem te verdelen, net zomin als de Fransen akkoord zouden gaan om Parijs te verdelen. Onze politiek in gelijk welke overeenkomst is dat Jeruzalem voor altijd onder Israël’s bestuur blijft.”

Bronnen: Brabosh.com: De hele wereld – behalve Palestijnen en Arabieren – wenst 2-statenoplossing voor het Arabisch-Israëlisch conflict; Ynet News: France denounces Netanyahu’s Jerusalem ‘forever’ vow van 22 mei 2009; De Tijd: ‘Jeruzalem wordt nooit verdeeld’ van 21 mei 2009; Ynet News: PM: Jerusalem will always be ours van 21 mei 2009