VAE krijgt 300.000 dollar boete voor weigering Israëlische tennisster op Dubai tornooi

Shahar Peer
Shahar Peer

De directeur van de Barclays Dubai Tennis Championship heeft toegezegd dat het de boete van 300.000 dollar (222.321 €) zal betalen, die het kreeg opgelegd door de internationale tennisfederatie (WTA Tour Board) voor de weigering van de Israëlische tennisster Shahar Peer tot het tornooi. Vorige week gingen de Verenigde Arabische Emiraten nog in beroep tegen deze beslissing van de WTA, maar dat werd opnieuw verworpen. De WTA heeft tevens geëist dat, voor de toekomst gekwalificeerde speelsters voor het volgende tennistornooi in Dubai van 2010, minstens acht weken op voorhand hun visa moet worden uitgereikt.

In februari weigerden de Verenigde Arabische Emiraten een visa uit te reiken aan de Israëlische tennisspeelster Shahar Peer. De belastingsvrije petroleumstaat VAE aan de Perzische Golf onderhoudt, net zoals de meeste Arabische en Islamitische landen, geen diplomatieke betrekkingen met Israël. De VAE erkent niet eens het bestaansrecht van de staat en aan Israëli’s wordt het systematisch verboden om het land binnen te reizen. Israëlische sportlui met dubbele nationaliteit worden al eens oogluikend binnengelaten.

Shahar Peer (Jeruzalem, 1 mei 1987) speelt al een jaar of vijf in de top 50 van het vrouwen tenniscircuit, zij staat momenteel (19 mei 2009) op de 55ste plaats gerangschikt. Zij was voor haar prestaties het afgelopen seizoen automatisch geplaatst op de tabellen in Dubai. Peer, een voormalige top-20 speelster, was de eerste Israëlische tennisspeelster die ooit aan een tennistornooi deelnam in één van de landen van de Arabische Golf, toen zij in februari 2008 deelnam aan het tornooi van Qatar.

Bronnen: Ynetnews: Dubai tennis fined after Peer visa denial van 17 mei 2009; zie ook op deze blog: Geen visa voor Israëlische Shahar Peer voor tennistornooi van Dubai (VAE) van 16 februari 2009; Haaretz en Het Laatste Nieuws van 16 februari 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.