Palestijns Jeugdorkest opgedoekt na optreden voor Holocaust overlevenden

strings

Het bericht mag dan al een maand oud zijn, maar het blijft een intrieste zaak. Een Palestijns jeugdorkestje uit het vluchtelingenkamp van Jenin dat woensdag 25 maart 2009 in de Israëlische plaats Holon optrad voor overlevenden van de holocaust, is door de Palestijnse autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever ontbonden. Dat heeft een functionaris van het Palestijnse vluchtelingenkamp in Jenin waar de jonge muzikanten vandaan komen, zondag  29 maart 2009 bekend gemaakt.

Wafa Younis en het Palestijns Jeugdorkest 'String for Peace'
Wafa Younis en het Palestijns Jeugdorkest 'Strings for Peace'

De holocaust is een ‘politieke kwestie’,” zei functionaris Adnan Hindi, die aan het hoofd staat van het volkscomité dat het kamp bestuurt. “De dirigente van het orkest, Wafa Younis, heeft de kinderen uitgebuit door hen bij in een politieke kwestie te betrekken,” zei hij.

Younis mag het kamp niet meer betreden en het appartement waar zij met het dertien leden tellende orkest ‘Snaren van Vrede’ repeteerde is dichtgetimmerd.

Wafa Younis (afb. links) was er het hart van in: “Zij willen deze groep vernietigen… Het is een schande, het is een tragedie. Wat hebben deze arme oudere mensen verkeerd gedaan? Wat hebben deze kinderen verkeerd gedaan?

“De holocaust is gebeurd, maar wij worden geconfronteerd met een soortgelijke massamoord door de Joden zelf”, zei Hindi. “We zijn ons land kwijtgeraakt, we werden gedwongen te vluchten en we wonen al vijftig jaar in vluchtelingenkampen.” Zo te horen levert de propagandamachine van de Palestijnse Autoriteit nog altijd prima vernietigend werk. En zo wordt elk initiatief dat Palestijnen en Israëli’s dichter bij elkaar kan brengen, de bodem in geboord door mensen zoals Hindi, die helemaal geen oplossing wensen van het Arabisch-Israëlisch conflict en enkel vrede zullen vinden in de vernietiging van de Joodse staat.

Bronnen: Trouw: Palestijns jeugdorkest ontbonden van 29 maart 2009; Sittard Web Log: Strings of Peace van 1 april 2009; Israël & Palestijnen Nieuwsblog: Palestijns jeugdorkest opgeheven na zingen voor Holocaust overlevenden van 30 maart 2009 en Palestijnse Autoriteit heeft geen boodschap aan vrede en begrip overbrengen van 30 maart 2009 en Palestijnse kinderen zingen voor overlevenden Holocaust van 27 maart 2009; Haaretz: Palestinian children sing for Holocaust survivors van 26 maart 2009 en Jerusalem Post PA dismantles W. Bank youth orchestra van 29 maart 2009; Mid East Web: PA stomps out candle of hope for peace and understanding; Dry Bones Blog: Strings of Peace van 1 april 2009; Javno Com: Palestinian Orchestra Shut Over Holocaust Concert van 29 maart 2009