Israëlische homo’s mogen kind adopteren

Een gelukkige Yosi Even-Kama samen met zijn adoptieouders
Een gelukkige Yosi Even-Kama samen met zijn adoptieouders

Terwijl elders in de moslimlanden van het Midden-Oosten homoseksuelen bijna wekelijks in het openbaar  op de markt aan een kraan of vorklift worden opgehangen (in Iran bijvoorbeeld…), gaat het er in die zogenaamde ‘gruwelijke Zionistische Apartheidsstaat‘ een heel stuk democratischer en liberaler aan toe. Dit tot grote spijt voor wie het benijdt!

Uzi Even
Uzi Even

Zo heeft onlangs de Israëlische familierechtbank beslist beslist dat professor Uzi Even, een voormalig parlementslid in de Knesset, en Amit Kama hun 30-jarige pleegzoon mogen adopteren. Het is de eerste keer in Israël dat homo’s adoptierechten krijgen. Uzi Even (°1940) is een voormalig legerkapitein in het IDF die deelnam aan de Zesdaagse Oorlog (1967) en in de Yom Kippoeroorlog (1973).

Toen Yosi Even-Kama op zijn vijftiende vertelde dat hij op jongens viel, was hij niet meer welkom in het huis van zijn moeder en stiefvader. Amit Kama en Uzi Even hebben Yosi opgevangen. Ze wilden zijn pleegouders worden en dienden een verzoek in. Kama en Even werden de eerste homoseksuele pleegouders in Israël.

Even en Kama begonnen in 2007 met een adoptieprocedure , omdat de universiteit van Tel Aviv Yosi geen korting wilde geven op zijn lesgeld. De familieleden van een professor hebben daar recht op. Zijn pleegouders moesten nu enorm veel geld betalen en dienden een adoptieverzoek in bij het ministerie van Welvaart. Het ministerie opende een onderzoek om te zien hoe de relatie tussen de drie was. Na de bevindingen van het ministerie, besliste de rechter dat aan alle voorwaarden voldaan werd om Yosi te adopteren.

“De beslissing van deze rechtbank geeft hoop aan Israëlische homoseksuele partners die een kind willen adopteren”, zegt Yosi. Het is de eerste keer in Israël dat een homoseksueel koppel, waarvan geen van beide de biologische ouders zijn, een kind mag adopteren. In 2005 mocht een Israëlisch lesbisch koppel – Tal en Avital Yarus-Hakak – elkaars kinderen adopteren.

Bronnen: The Israel Project: Profile of Gay Leaders in Israel van 15 april 2008; Correspondenten 2 Blog: Israëlische homo’s mogen kind adopteren van 11 maart 2009; Haaretz: Court grants gay couple right to adopt 30-year-old foster son door Ofra Edelman van 10 maart 2009; Jerusalem Post: Court rules homosexual couple can adopt foster son door Rebecca Anna Stoil van 10 maart 2009; Jerusalem Post: Attorney-general: Let same-sex couples adopt van 10 februari 2008; Turkish Weekly: Court Rules Homosexual Couple Can Adopt Foster Son van 11 maart 2009

2 gedachtes over “Israëlische homo’s mogen kind adopteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.