Egyptische vrouwen vechten tegen seksuele intimidatie

egypte

Alsmaar meer Egyptische vrouwen en meisjes volgen zelfverdedigingscursussen om zich te kunnen beschermen tegen seksuele agressie door mannen. Het is een resultaat van verschillende campagnes. Vrouwenrechtenorganisaties in Egypte moedigen vrouwen en meisjes aan om een zelfverdedigingscursus te volgen.

Zij komen ook in universiteiten waar zij spreken over het ontoelaatbare gedrag van handtastelijke mannen. Dat de weg naar een vrouwvriendelijk Egypte nog zeer lang is beseffen ze goed. In Egypte melden vrouwen zelden dat zij slachtoffer zijn van seksuele agressie. Onder meer uit schrik om de goede naam van de familie te schaden. Maar langzaamaan durven vrouwen er in het openbaar over spreken. Nu is het nog grotendeels iets dat in privésfeer onder elkaar wordt besproken.

Vier van de vijf vrouwen in Egypte hebben er dagelijks mee te maken: seksuele intimidatie. Mannen die hen op straat of in het openbaar vervoer achtervolgen, seksueel getinte opmerkingen maken, betasten of in de billen knijpen. Wildvreemde kerels die voor hun neus met een bankbiljet spelen of hun gulp openmaken.

egypte1Twee derde van de Egyptische mannen geeft toe vrouwen seksueel te intimideren. Op de vraag waarom ze dat doen, luidt het antwoord meestal ‘de vrouwen lokken het uit’. Het verschijnsel is zo normaal geworden, dat voorbijgangers of omstanders geen vinger uitsteken voor een vrouw in nood. De politie weigert aangiften. Ouders van lastiggevallen vrouwen ontraden veelal een gang naar de autoriteiten, want die doen toch niets. De politiek en de media zwijgen het fenomeen dood.

Dat Egyptische vrouwen leren hoe ze zich kunnen verdedigen is zeker nodig. In een eerder onderzoek van het Egyptisch Centrum voor Vrouwenrechten zegt meer dan 80 procent van de vrouwen last te hebben van mannen die seksueel intimideren.

In oktober vorig jaar werd in Egypte voor het eerst een harde straf uitgesproken door een rechter voor seksuele intimidatie: drie jaar celstraf. Vanaf 2006 kon niemand meer de ernst van het probleem ontkennen. Toen werd er een video op het internet geplaatst waarin meisjes in de buurt van een bioscoop door jongens betast en uitgekleed werden tijdens het Suikerfeest.

Hieronder een video waarin vrouwen in Egypte vertellen over het probleem:

Bronnen: Correspondenten 2 Blog: Egyptische vrouwen vechten tegen seksuele intimidatie van 11 februari 2009;Daily News Egypt: Egyptian women, some men, fight sexual harassment door Anna Johnson van 10 februari 2009; Trouw: Egypte reportage / Billenknijpers steeds brutaler door Eduard Padberg van 22 november 2006; Egypt Then and Now: Study reveals state of sexual harrasment of women in Egypt van 18 juli 2008; Egypte, Midden-Oosten Nieuws: Egypte bestraft voor het eerst intimidatie van 22 oktober 2008

Een gedachte over “Egyptische vrouwen vechten tegen seksuele intimidatie

Reacties zijn gesloten.