Internationale vakbonden slaan de handen in elkaar om einde te maken aan anti-Israël boycotacties

Website van TULIP
Website van TULIP

Vorige week werd een nieuwe beweging opgericht die vakbonden en andere NGO ’s verenigt om samen op te treden tegen de boycot van Israël. TULIP (Trade Unions Linking Israel and Palestine – Vakorganisaties die Israël en Palestina met elkaar verbinden) wordt geleid door bondsbazen uit drie continenten:

Paul Howes, de nationale secretaris van de Australian Workers Union; Stuart Appelbaum, voorzitter van de Retail, Wholesale and Department Store Union (VS / Canada); en Michael Leahy, algemeen secretaris van Community, een Britse vakbondsorganisatie – met als gemeenschappelijke doel: “de verdedigers van Hamas en Hezbollah in de arbeidsbeweging uit te dagen” en te strijden voor “duurzame vrede, rechtvaardigheid en verzoening.”

tulip

De nieuwe organisatie veroordeelt tevens de oproepen tot boycot door vakbonden: “… de afgelopen jaren, zijn een aantal nationale vakbonden en handelsorganisaties hun koers gewijzigd en hun rol van [vakbondsorganisaties] verlaten. In plaats van hebben zij zich ingezet voor die Palestijnen die zich keren tegen het vredesproces.  Sommigen gaan zelfs zo ver dat zij het bestaansrecht van Israël ontzeggen,” verklaarde TULIP in haar doelstellingen. “Een aantal van deze vakorganisaties hebben opgeroepen tot boycot en maatregelen gericht tegen Israël, en enkel en alleen tegen Israël. Zij trachten de Joodse staat te demoniseren, haar legitimiteit te ontkennen, en aan te zetten tot haat tegen het land.  Dikwijls verandert de haat in regelrecht antisemitisme. Deze bonden zijn verkeerd bezig – verschrikkelijk verkeerd zelfs,” vervolgt het communiqué.

tulip

TULIP zegt dat een 2-statenoplossing binnen veilige en erkende grenzen de enige werkbare oplossing is en vraagt aan vakbondsmensen over de ganse wereld om samen te werken en een “duurzame Israëlisch-Palestijnse vrede in rechtvaardigheid te ondersteunen, gebaseerd op de 2-staten oplossing binnen veilige en erkende grenzen.” Israël zegt dat het reeds een aantal stappen heeft gezet om dit doel te verwezenlijken, door de Oslo-akkoorden te aanvaarden en nadien de unilaterale terugtrekking van al haar militaire strijdkrachten uit Libanon in 2000 en uit de Gazastrook in 2005. “De Palestijnse gematigden, geleid door President Mahmoud Abbas, ondersteunen eveneens dit vredesproces,” besluit de groep vervolgens.

tulip

De nieuwe organisatie zegt dat ze wil samenwerken met Israëlische en Palestijnse handels- en vakorganisaties en aangesloten NGO ‘s, om nieuwe manieren te vinden om direct ter plaatse voor praktische bijstand te zorgen, “eerder dan holle slogans, ” om aldus een halte toe te roepen aan de oproepen tot boycot. TULIP  zegt dat het ook voor informatie en mogelijkheden zal zorgen om het proces dat het ‘tij moet omkeren’ te beginnen en moedigt de vakbonden aan om een constructieve rol te spelen in het vredesproces. Verwijzend naar de positieve rol van sommige vakbonden, zegt ze dat de mensen een proces willen dat er in slaagt om vrede, rechtvaardigheid en verzoening te bereiken.

tulip

The International Transport Workers Federation, bijvoorbeeld, heeft veel gedaan om een brug te slaan tussen de transportarbeiders vakbonden in Israël en Palestina en bereikte baanbrekende overeenkomsten. The International Trade Union Confederation heeft de dialoog aangemoedigd tussen de centrale Israëlische en Palestijnse nationale handelsorganisaties. Handelsorganisaties kunnen hier een positieve rol spelen, en doen dat ook dikwijls. En afzonderlijke vakbonden in een aantal landen hebben Israëlische en Palestijnse vakbondsleden uitgenodigd op hun conferenties, die op hun beurt bijdragen tot de discussie en overleg. “Dit is de traditionele rol van de vakbonden wanneer zij worden geconfronteerd met geschillen van deze aard – een brug slaan tussen naties die in oorlog zijn, het stimuleren van vrede, rechtvaardigheid en verzoening. Het is een rol waar we trots op kunnen zijn,” heeft de nieuwe beweging gezegd.

Bronnen: Jerusalem Post: New group to fight anti-Israel boycotts van 27 april 2009; TULIP – Trade Unions Linking Israel and Palestine: A new global movement is born; Arutz Seva: Anti-Israel Boycott Becomes Support-Israel Fest van 22 april 2009; op deze blog: Paniek in Teheran: ‘Zionistische’ citrusvruchten overspoelen de markt van 27 april 2009; Hoe kan je het best Israël en de Joden boycotten? [satire] en ‘Boycot Israëlische producten’ actie afgeblazen wegens succesvolle tegenzet en ook: Stop de boycot – Stop de Jodenhaat – Steun Israël – Koop Israëlisch alsook Het ware verhaal van de ‘hamburger’, een smakelijke uitvinding van Joodse vluchtelingen op weg naar Amerika; andere bronnen: Israellycool en Jerusalem Post: Chinese citrus fruit ‘disgraces’ Iran van 27 april 2009; AGF: Israël: “Jaffa Sweetie” verlaagt cholesterol van 12 maart 2004; De Standaard: Israëlisch fruit komt uit China van 27 april 2009

5 gedachtes over “Internationale vakbonden slaan de handen in elkaar om einde te maken aan anti-Israël boycotacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.