Israël bevestigt aankoop van Vulcan-Phalanx Afweersysteem tegen raketten vanuit Gaza

Vulcan-Phalanx afweersysteem over land
Vulcan-Phalanx afweersysteem over land

Sinds het eenzijdig beëindigen door Israël van Operatie Cast Lead in de Gazastrook op 18 januari 2009, werden er vanuit Gaza door Palestijnse terroristen (Hamas, Islamitic Jihad, Al Qassam Brigades enz.) tot op heden ruim 220 raketten op burgerdoelwitten in het Zuiden van Israël afgevuurd. Nochtans was het doel van die Israëlische aanval op Gaza, een einde te maken aan de voortdurende en willekeurige beschietingen vanuit de Gazastrook, beschietingen waarbij sinds 2002 tot op heden bijna 8.000 Qassamraketten en Katyoesja mortiergranaten werden afgevuurd op Zuid-Israël. Vermits in het verleden herhaaldelijk is gebleken dat Israël niet moet rekenen op steun van de internationale gemeenschap en nog het minst van al op de Verenigde Naties om een einde te maken aan de terreur vanuit Gaza, moet het verdere maatregelen nemen om haar burgers te beschermen.

Katyoesja lanceerinstallatie
Katyoesja lanceerinstallatie (links het logo van de Libanese terreurgroep Hezbollah gesponsord door Iran)

Defensie Minister Ehud Barak heeft daarom opdracht aan zijn ministerie gegeven om het Vulcan-Phalanx afweersysteem aan te kopen in de Verenigde Staten om de steden en dorpjes in Zuid-Israël alsmede strategische doelwitten te beschermen tegen de aanhoudende beschietingen vanuit de Gazastrook. De systemen zullen vooraf waarschuwen voor een aanval vanuit Gaza en korte afstands Qassam raketten en mortiergranaten onderscheppen. “De Vulcan-Phalanx kanonnen en radar zullen deel uitmaken van een meerlagen-verdediging om raketten te onderscheppen,” vertelde Barak aan Haaretz. “Dergelijk verdedigingssysteem is, wat mij betreft, een strategisch doel. Het doel is het creëren van een situatie waarbij zoveel mogelijk raketten, die op Israël worden afgevuurd, tijdig worden onderschept en vernietigd voor ze hun doel bereiken.

Israël is volop bezig met de ontwikkeling van een defensiesysteem in meerdere lagen ,voor het onderscheppen van raketten met het doel het land en zijn burgers in de toekomst beter  te beschermen tegen mortier- en raketinslagen. Het Vulcan-Phalanx afweersysteem staat daarbij op de frontlijn; terwijl daarnaast het Iron Dome systeem verder wordt ontwikkeld door Rafael Advanced Defense Systems, dat lange afstandsraketten met een bereik van meer dan vijf kilometer zal moeten onderscheppen. Een ander systeem wordt gezamenlijk ontwikkeld door Rafael en de Amerikaanse defensie-aannemer Raytheon tegen korte-afstands ballistische raketten met een bereik van 40 kilometer tot ongeveer 200 kilometer; het Hetz anti-ballistische raket-systeem en de nieuwere versie ervan staan gepland om te beschermen tegen raketten die een grotere reikwijdte hebben.

phalanx

Qassam raketten
Gemaskerde Hamasterroristen bedienen Qassam raketten

Barak nam het besluit om het Vulcan-Phalanx systeem naar Israël te brengen nog voor de nieuwe Israëlische regering was samengesteld, ondanks de oppositie van ambtenaren van het Ministerie van Defensie, die een groot aantal bezwaren koesterden tegen het nieuwe systeem. Sinds Ehud Barak de nieuwe defensieminister is geworden, gebruikt Barak al zijn overtuigingskracht om  te trachten hen hun meningen te laten herzien. Meer bepaald blijken zowel de Luchtmacht, de Administratie voor de Ontwikkeling van Wapens alsmede het Technologisch Departement van het ministerie, erg gekant te zijn tegen de aankoop van systemen die niet ontwikkeld werden in Israël.

Het Vulcan-Phalanx systeem (afbeelding hierboven en video hieronder) bestaat uit twee delen: enerzijds de zelfdragende Phalanx radar die raketten moet opsporen en het kanon op haar doel moet richten, en anderzijds het 20 millimeter Vulcan Gatling kanon, ontworpen om daadwerkelijk de raket neer te halen. Het kanon wordt al geruime tijd voor bescherming gebruikt op de Amerikaanse en Israëlische marine schepen alsook op vliegtuigen en heeft ook een versie die vanaf de grond werkt, op vrachtwagens of van op een platform. De multi-trommelgeweren kunnen tot 6.000 granaten per minuut afschieten en hebben een bereik van 1.200 vierkante meter. De systemen kosten 25 miljoen dollar per stuk.

VULCAN aka MK-15 Phalanx Close-In Weapons System

Bronnen: Israel News: Israel adopts Phalanx system van 26 april 2009: Asian Defence Blog: Israel confirms Land-Based Phalanx Weapon System purchase en WHP TV: Israel wants to buy U.S. missile defense system van 21 april 2009; Strategy Page: Israeli Phalanx Faces Palestinian Rockets van 26 april 2009; Haaretz: Iron Dome system found to be helpless against Qassams van 22 februari 2008; Defense Minister selects Rafael anti-missile defense system van 4 februari 2007; lees ook op deze blog over het Arrow Weapon System: Israël bereidt zich voor om weldra nucleaire installaties in Iran te bombarderen van 19 april 2009; website van Sonic Bomb.com