Bescherm ZELF Israël tegen raketten vanuit Gaza met twee realistische PC-games

Sinds Israël eenzijdig het staakt-het-vuren uitriep in Gaza op 18 januari 2009, werden er door Hamas en andere terreurorganisaties in de Gazastrook tot op heden ruim 220 Qassamraketten en Katyoesja mortierganaten afgevuurd op willekeurige burgerdoelwitten in Zuid-Israëlische dorpen. Vanaf nu 😉 kan je daar zelf ook wat aan doen om Israël te beschermen en te verdedigen tegen deze laffe raketaanvallen.

De ontwikkelaars van PC-games (computerspellen) konden natuurlijk niet achterblijven en gooiden in volle Gazaconflict in januari 2009 enkele leuke PC-games op de markt: ‘Save Israël‘ en ‘Iron Dome‘. Iedere spelletjesfanaat kan vanaf nu vanachter zijn/haar PC helpen Israël te beschermen tegen inslagen van Qassamraketten en Katyoesja mortiergranaten die vanuit Gaza door Palestijnse terroristen worden afgeschoten op dorpjes in Zuid-Israël zoals Ashkelon, Beersjeba, Eshkol, Ofakim, Sderot e.a.

save2

Het eerste PC-game ‘Save Israël‘ werd ontwikkeld door Dvir Hanya van Ami Hanya Games en op 8 januari 2009 op de markt gegooid. Zoals te verwachten is met de meeste van dergelijke spelletjes, zit het spelletje erg simpel in elkaar. Beschrijving: ‘Dit is een politiek spel en kan u helpen om het conflict in het Midden-Oosten beter te begrijpen‘ (‘This is a political game that can help you to understand the Middle East conflict’). Instructies: ‘Gebruik de muis om de dorpen te verwittigen, daarna klikken om de raket op te blazen!‘ (‘Use the mouse to alert the cities, and then click on the rocket to blow it up!’)

save3

Alhoewel de klank minimaal is en de en afbeeldingen nogal magertjes, blijft het toch leuk om spelen. De raketten stijgen in steeds toenamende mate op vanuit Gaza, en uiteraard moet je telkens eerst de steden alarmeren voor je je missiles kan afvuren met een klik op de muis op de binnenkomende raketten. Ondanks de audio / visuele tekortkomingen, scoort Save Israël twee punten op de scoreboard van de spelletjesmarkt. Het conflict breidt zich uit buiten het Sderot / Gaza gebied om aan te tonen dat veel Israëlische steden binnen het bereik liggen van de raketten en maakt daarom het spel erg realistisch, vooral  dan voor hen die niet erg bekend zijn met de situatie van voortdurende terreurdreiging in de Z-Israëlische dorpjes.Je kan het spel ook on line spelen: klikken op Play Save Israel.

Het tweede computerspel Iron Dome is gebaseerd op het automatisch anti-raketsysteem dat nog steeds in ontwikkeling is in Israël. Het spel werd ontwikkeld door Izzy Ray Lee en kent drie spelniveau’s: ‘gemakkelijk‘: 6 dagen Beersjeba; ‘moeilijk‘: 8 dagen Ashdot en ‘onmogelijk‘ 12 nachten in Sderot. De speler beschikt over drie afweergeschut batterijen en moet de raketten afschieten die worden afgevuurd op Beersjeba, Ashdod en Sderot.

irondome3

Na elke ronde, krijgen de spelers telkens een beetje informatie over Hamas of over de algemene aard van het Arabisch-Israëlische conflict, bedoeld om het medeleven met Israël te inspireren. Het PC-spel is niet bijzonder innemend, maar de presentatie van Iron Dome is realistisch genoeg om de mensen te verleiden om het toch te spelen. De informatie tussen elke ronde levert een lange lijst van manieren waarop je Hamas in het spel kan blijven onder druk zetten tijdens het staakt-het-vuren en gedurende humanitaire operaties. Net zoals het vorige game kan je ook online Iron Dome spelen: klikken op Play Iron Dome. Veel spelgenot en… Shoot Them All!

irondome4

Bronnen: Non Vivant: Two Israeli games respond to Raid Gaza! van 18 januari 2009; zie ook op deze blog over een ander leuk PC-game: Speel zelf voor God en stuur de evolutie (PC-game Spore) van 5 maart 2009