Israëlische bewakers voorkomen kaping van Italiaanse cruiser door Somalische piraten

Italiaanse passagiersschip Msc Melody
Israëli 's verijdelen kaping van Italiaans passagiersschip Msc Melody

Dankzij het koelbloedig optreden van een handvol Israëlische veiligheidsagenten aan boord van het luxepassagiersschip de Msc Melody voor de kust van Somalië, kon de kaping door zwaar gewapende piraten voorkomen worden.

Het Italiaanse cruiseschip met ruim 1.500 passagiers aan boord heeft voor de kust van Somalië een aanval op het schip kunnen afweren toen Israëlische veiligheidsagenten van op het schip het vuur beantwoorden van de kapers, die onverrichterzake moesten afdruipen. Dit vertelde kapitein Ciro Pinto deze zondag aan de Italiaanse nationale omroep. De kapitein vertelde hoe zes kapers in een wit bootje op zaterdagavond het passagiersschip waren genaderd en met volautomatische geweren het vuur openden op het schip en trachten aan boord te klauteren. Echter, dat was buiten het koelbloedig optreden gerekend van de Israëlische veiligheidsagenten die prompt het vuur met hun handwapens beantwoorden waardoor de piraten gedwongen de vlucht namen. “Het was net of we zaten midden in een oorlog,” zei Pinto. “Zij probeerden een ladder langs de scheepswand met haken vast te maken. Dan klommen ze naar boven, dus moesten we wel reageren en openden het vur. Toen ze ons zagen terugschieten – we hebben zelfs water over hun gespoten met een brandslang – gaven ze het op en vertrokken weer,” vertelde de kapitein.

De piraten bleven vanop afstand het schip nog 20 minuten volgen, terwijl ze het schip de ganse tijd onder vuur namen,” zei Pinto. “De passagiers verbleven intussen in hun kajuiten. Niemand werd gewond. Slechts twee personen liepen schaafwonden op.Domenico Pellegrino, het hoofd van de Italiaanse scheepvaartmaatschappij van de cruiser, vertelde dat de Msc Melody de Israëli’s hadden ingehuurd omdat zij bekend staan als de beste getrainde veiligheidsagenten, wist het nieuwsagentschap ANSA te leden. Veiligheidswerk aan boord van passagiersschepen is erg populair bij jonge Israëli’s die net hun verplichte legerdienst achter zich hebben, en zien dat werk als een prima kans om geld te verdienen en te reizen.

Somalische piraat
Somalische piraat in actie

Burgerlijke scheepvaart en passagiersschepen vermijden in het algemeen om hun bemanning te bewapenen of bewaking te huren uit veiligheidsoverwegingen, in overeenstemming met de regels van de verschillende landen waar ze zullen aanleggen. Het vuurgevecht van zaterdag tussen piraten en een niet-militair schip was het eerste dat gerapporteerd werd. Internationale strijdkrachten hadden al eerder slag geleverd met piraten toen Amerikaanse scherpschutters drie gijzelnemers uitschakelden die een Amerikaanse kapitein gegijzeld hielden in ruil voor losgeld.

Het Spaanse oorlogsschip de SPS Marques de Ensenada had voordien het passagiersschip begeleid doorheen de Golf van Aden die beducht is voor piraterij op zee, vertelde het Maritieme Veiligehidscentrum. Het cruiseschip was eerder op schema vertrokken vanuit de Jordaanse haven van Aqaba. De Melody was op een 22-daagse cruise  vertrokken vanuit Durban, Zuid-Afrika, naar Genua in Italië. Piraten hebben het afgelopen jaar meer dan 100 schepen gekaapt voor de kust van Somalië, waarbij ze naar schatting meer dan een miljoen dollar losgeld wisten te bemachtigen voor elke succesvolle kaping.

Een ander schip van Italiaanse eigenaars is nog steeds in handen van piraten. De sleepboot Buccaneer die onder de Italiaanse vlag vaart werd op 11 april gekaapt en had toen 16 bemanningsleden aan boord. Afgelopen zaterdag heeft het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een speciale afgevaardigde, Margherita Boniver, naar Somalië gezonden om te trachten de vrijlating van schip en bemanning te bereiken. In een verklairing ontkent het ministerie rapporten van familieleden van bemanningsleden dat een ultimatum zou afgekondigd zijn door de piraten.

Bronnen: Haaretz van 26 april 2009: Israeli guards repel Somali pirate attack on cruise ship; Het Laatste Nieuws: Gegijzelde Belg in Somalië vandaag of morgen vrij en Twee Somalische piraten gedood bij kaping olietanker