Rusland waarschuwde Iraanse luchtmacht voor verrassingsaanval Israël

Israëlische F-15 en F-16 gevechtsvliegtuigen
Israëlische F-15 en F-16 gevechtsvliegtuigen

Iraanse en andere inlichtingenbronnen hebben onthuld, dat Rusland op vrijdag 17 april Iran heeft gewaarschuwd voor een op handen zijnde Israëlische verrassingsaanval op de Iraanse Mehr-Abad luchtmachtbasis. Daar zouden zich namelijk alle 140 gevechtsbommenwerpers van de Iraanse luchtmacht verzamelen voor een luchtshow ter ere van ‘Iran’s Army Day’. Na de waarschuwing uit Moskou werd de luchtshow onmiddellijk gecancelled.

In de eerste week van april kondigde Teheran aan, dat de Iraanse luchtmacht de grootste luchtshow ooit zou gaan houden, als onderdeel van de ceremoniële militaire parade in de hoofdstad op zaterdag 18 april. Iran zou de wereld laten zien dat het in staat is om een Israëlische aanval op haar nucleaire installaties af te slaan.

In plaats van de geplande 140 straaljagers, deden er na de waarschuwing uit Moskou slechts 4 aan de show mee. De Iraanse media schreven dat de grootschalige luchtshow was geschrapt vanwege ‘slechte weers- en zichtomstandigheden’. Op het moment van de geplande show scheen de zon echter volop in Teheran.

Moskou informeerde de Iraniërs dat de Russische inlichtingendiensten en spionagesatellieten de voorbereidingen van de Israëlische luchtmacht hadden waargenomen, om in één klap alle 140 gevechtsbommenwerpers van Iran uit te schakelen. Hierdoor zouden de nucleaire installaties van het land niet meer vanuit de lucht beschermd kunnen worden. Een vergelijkbare Israëlische aanval verwoestte in de eerste uren van de oorlog in 1967 de hele Egyptische luchtmacht.

Het bericht, dat ongetwijfeld ontkend zal worden door de Israëlische regering, laat zien, dat ondanks alle internationale gesprekken en diplomatieke onderhandelingen over Iran’s kernwapenprogramma, Israël ondertussen daadwerkelijk een militaire aanval op Iran aan het voorbereiden is. Daarnaast functioneert het als een -overigens zeer waarschijnlijk zinloos- middel om extra druk te zetten op Iran, om alsnog haar kernwapenprogramma op te geven.

iran_missile_range2

Bronnen: Xandernieuws: Rusland waarschuwde Iraanse luchtmacht voor verrassingsaanval Israël en Debka: Iran canceled air show when Russia warned Israel planned to destroy all 140 warplanes van 24 april 2009; zie ook op deze blog: Israël bereidt zich voor om weldra nucleaire installaties in Iran te bombarderen; zie ook The Guardian van 7 juli 2008: Barack Obama calls for tougher Iran sanctions after missile tests