Afghaanse Romeo en Julia brutaal vermoord door de Taliban

Taliban militanten
Taliban militanten

In de Afghaanse provincie Nimroz is in het dorpje Lokhi een jong stel terechtgesteld door de Taliban. Ze waren opgepakt nadat ze op de vlucht waren geslagen om in Iran te trouwen. “Hun families zonden de bewoners van hun dorp op hen af om ze terug te brengen,” zei Sadiq Chakhansori, de voorzitter van de provincieraad van Nimroz.

De ouders waren tegen het huwelijk gekant van hun 19-jarige dochter de soennitische Gul Pecha (Julia), en haar 21-jarige sji’itische vriend Abdul Aziz (Romeo). Zij werden door hun dorpsgenoten beschuldigd van ‘immoreel gedrag’. Volgens de gouverneur van de provincie Nimroz namen de familieleden het stel zelf gevangen. Daarna droegen ze de man en de vrouw over aan de Taliban.

De Taliban besloten de twee te executeren, omdat volgens hen ongetrouwde mannen en vrouwen in het openbaar niet met elkaar mogen omgaan. De executie vond plaats op maandagavond 13 april voor de moskee in het district Khosh Rud in Nimroz. Het koppel werd vier dagen vastgehouden in een moskee in hun woonplaats Lokhi. Gewapende Taliban schoten hun AK-47 machinegeweren leeg op het verliefde koppel. De gouverneur Ghulam Dastgir Azad heeft opdracht gegeven om de familieleden van de vermoorde echtelieden te arresteren. De autoriteiten hebben echter nauwelijks controle over het gebied waar het paar werd doodgeschoten.

Verboden liefde, zo oud als de mensheid zelf
Verboden liefde, zo oud als de mensheid zelf

Afgelegen en gevaarlijke gebieden als Nimroz worden vaak ‘bestuurd’ door aan milities gelieerde politici die zo hun eigen opvattingen hebben over recht en orde. Ze houden er eigen politiekorpsen op na en het rechtsstelsel is gebaseerd op de sharia, die nu zelfs officieel van kracht is geworden in de Swatvallei in Pakistan, tot afschuw van activisten voor de mensenrechten en de Amerikaanse regering.

De Taliban aan weerskanten van de grens werken nauw samen. De Swatvallei grenst aan de Afghaanse provincie Helmand, waar Britse militairen veel verliezen lijden tegen de Taliban. Een woordvoerder van de beweging ontkende de executie van het jonge paar. “Ik heb hierover contact gehad met onze strijders in het gebied. Ze hadden er niets mee te maken,” aldus Qari Yoesoef Ahmadi. “Maar deze jonge mensen hebben zich wel schandelijk gedragen. Het is terecht dat zijn daarvoor werden gestraft.”

Buitenlandse diplomaten in Kaboel zijn ontsteld over de ‘executie’ van het jonge paar. Gul Pecha, het meisje, maakte deel uit van de Pathanen, de grootste bevolkingsgroep in Afghanistan. Haar vriend Aziz behoorde tot de sjiieten, die vijftien tot twintig procent van de bevolking uitmaken. De tragedie bewijst volgens critici dat in delen van Afghanistan de Taliban weer de dienst uitmaken. De beweging bestuurde het land van 1996 tot 2001. In die korte periode waren uiterst strenge opvattingen over de islam de norm.

Ongetrouwde mannen en vrouwen mochten elkaar niet in het openbaar ontmoeten of zelfs met elkaar praten. Vrouwen mochten hun huis niet verlaten zonder een mannelijk familielid aan hun zijde, meisjes konden niet naar school. Gouverneur Azad van de provincie Nimroz vreest dat die kwade oude tijden ook elders in Afghanistan terugkeren. In ‘zijn’ provincie heeft hij zich er al min of meer bij neergelegd. “Niemand heeft het recht iemand te doden zonder de uitspraak van een rechtbank,” aldus Azad.

“In dit geval hadden die drie geestelijken vier dagen nodig om de jonge mensen ter dood te veroordelen.” Het drama van Gul Pecha en Abdul Aziz sterkt tegenstanders van de westerse bemoeienis in Afghanistan in hun overtuiging dat het er met de mensenrechten treurig gesteld blijft. De toestand lijkt zelfs verslechterd.

Vrouwen zonder rechten in Afghanistan
Vrouwen zonder rechten in Afghanistan: eerst clitoris afsnijden, in een blauwe zak stoppen voor de rest van hun leven en alle dagen slaag door gelijk welk ander mannelijk lid van de familie 😦

Bronnen: NOS journaal: Afghaanse Romeo en Julia bruut vermoord van 14 april 2009 en The Guardian Taliban execute eloping young lovers in Afghanistan van 15 april 2009; Het Parool: Taliban ‘executeren’ jong paar en De Pers: Jong stel terechtgesteld in zuiden Afghanistan van 15 april