Ahmadinejad’s haatrede onder de vleugels van de Verenigde Naties in Genève [video]

Durban Review Conference in Genève (aka Durban II) 20-24 april 2009: Dag 1.

Tientallen Europese diplomaten, waaronder ook de Belgische ambassadeur, verlieten onmiddellijk de zaal toen Ahmadinejad aan zijn antisemitische haatspeech begon en onder meer zei dat Israël in het leven was geroepen ‘onder voorwendsel van het Joodse lijden‘ in de Tweede Wereldoorlog. Terwijl vooral Europese diplomaten wegliepen, kreeg de president van Iran bijval van veel diplomaten die in de zaal achterbleven.

ahma5

Demonstranten met pruiken op schreeuwden ‘racist, racist’ en ’schande, schande’, en wierpen zachte rode voorwerpen naar het podium. Later blokkeerden ongeveer honderd leden van voornamelijk pro-Israëlische en Joodse groeperingen de toegang van Ahmadedinejad tot een persconferentie.

Mia Doornaert in De Standaard van heden 21 april 2009:

Tijdens de toespraak van de Iraanse president bleek nog eens hoe diep de kloof is tussen de westerse en de moslimwereld. Terwijl de Europese delegatie verontwaardigd opstapte, kreeg Ahmadinejad luid applaus op andere banken. ‘Na de Tweede Wereldoorlog gebruikten ze militaire agressie om een hele natie dakloos te maken onder het voorwendsel van Joods lijden‘, zei de Iraanse president.

Ahmadinejad noemde ook de westerse landen racistisch. En hij refereerde aan een gebruikelijk thema in de moslimwereld, namelijk het ‘Joods wereldcomplot’ waaraan ook de boycot van de conferentie door een aantal westerse landen zou toe te schrijven zijn. ‘U kent allen de samenzwering van sommige machten en zionistische kringen tegen de doelstellingen van deze conferentie. Men moet erkennen dat de boycot van een dergelijke conferentie een duidelijke blijk is van steun aan racisme.

Zijn verklaringen lokten ook een veroordeling uit van de VN-secretaris-generaal, Ban Ki-moon. De secretaris-generaal, die al ongelukkig was door de boycot van enkele belangrijke westerse landen, was ontzet na de toespraak van de Iraanse president. ‘Ik betreur het dat de Iraanse president dit forum aangrijpt om te beschuldigen, te verdelen en zelfs op te ruien‘, zei hij in een ongebruikelijk directe boodschap.

Meer op Youtube….

Zie ook op deze blog: Durban II/Genève: tientallen diplomaten hollen weg van Ahmadinejad

2 gedachtes over “Ahmadinejad’s haatrede onder de vleugels van de Verenigde Naties in Genève [video]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.