Herdenking Yom Hashoah (Holocaust) in Genève vandaag 20 april 2009

yomhashoah2009c

Naar aanleiding van de Dag van de Herdenking van de Shoah (Holocaust), organiseren de Joodse gemeenschappen in Genève een belangrijke herdenkingsceremonie.

Deze ceremonie, waaraan wordt deelgenomen door overlevenden en vertegenwoordigers van groepen die vervolgd werden door de nazi’s, verenigt de delegaties van de verscheidene religieuze gemeenschappen en politieke autoriteiten.

Deze ceremonie vindt plaats deze avond van de 20ste april, volgens de hebreeuwse kalender, en die sinds 1959 door alle Joodse gemeenschappen wordt gehouden.

Deze ceremonie wordt dit jaar gehouden op het Plein der Natiën (Place des Nations), een symbolische plek want vandaag begint ook, in het kader van de Verenigde Naties in Genève, een grote conferentie gewijd aan de strijd tegen het racisme (Durban Review Conference). Dit is tegelijk een gelegenheid om er sterk aan aan te herinneren hoe bepaalde vormen van racisme,  zoals het antisemitisme, kunnen leiden tot de ergste misdaden tegen de menselijkheid.

Onze herdenking geeft aldus een dubbel signaal van de universele dimensie van de Shoah en de verwerping van het relativisme.

In die geest, brengt onze ceremonie hulde aan twee personaliteiten die op de asse van de Shoah fundamentele teksten hebben geschreven in hun strijd om de mensheid te verheffen en de weigering om misdaden te banaliseren. De teksten zijn van René Cassin, hoofdredacteur van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bij de Verenigde Naties en van Raphaël Lemkin, hoofdredacteur van de Conventie tegen de Genocide bij de Verenigde Naties.

Geïnspireerd door de geest van Genève, willen we met één luide stem onze universele boodschap uitbrengen die we getrokken hebben uit de Shoah : « Dat nooit meer ».

Bronnen: website van Yom Hashoah in Genève; “Shoah ceremony coincides with start of Durban II” van 17 april; herdenking vanavond ook in Brussel meer info op deze blog: Yom Hashoah-herdenking op 20/21 april 2009 van 17 april 2009

2 gedachtes over “Herdenking Yom Hashoah (Holocaust) in Genève vandaag 20 april 2009

  1. Pingback: Joods Actueel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.