Durban II-Top tegen racisme verdeelt het Westen en wat doet België?

Bart Ouvry voor BZ: 'Boycot moet op EU-niveau gebeuren'
Bart Ouvry voor BZ: 'Boycot moet op EU-niveau gebeuren'

Update: België meent dat de voorwaarden vervuld zijn voor een deelname aan Durban II, de antiracismeconferentie die maandag in Genève begint, en hoopt daar een “groot aantal” EU-landen van te overtuigen. Dit heeft woordvoerder Bart Ouvry van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken zondag gezegd. “Op Europees niveau is overleg aan de gang. Wij zijn voorstander van deelname. We denken dat de voorwaarden vervuld zijn“, aldus Ouvry. “We proberen de Europese partners ertoe te overhalen er talrijk naartoe te gaan. We hechten veel belang aan Europees overleg, dus als beslist wordt niet naar de conferentie te gaan, moet dat op EU-niveau gebeuren“, voegde hij eraan toe.

In tegenstelling tot de vis-noch-vlees houding van België dat dus wel degelijk samen met de Iraanse dictator Ahmadinejad rond de conferentietafel in Genève gaat zitten, boycotten de Verenigde Staten, Israël, Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en andere westerse landen zoals Italië, Nederland, Polen, Zweden en Duitsland, de conferentie tegen racisme die vandaag begint in de Zwitserse hoofdstad. Dit werd gisteren zondag duidelijk, tot grote teleurstelling van de VN, die de ‘Durban II’-bijeenkomst organiseren. EU-voorzitter Tsjechië en andere Europese landen zullen wel afgevaardigden op een lager diplomatiek niveau naar Genève zenden. De afwezige lidstaten vrezen, ondanks geluiden over vooruitgang in de onderhandelingen, dat de top zal worden ‘gekaapt’ door islamitische landen en zal uitmonden in een anti-Israëlische bijeenkomst. De vrijheid van meningsuiting dreigt te worden ingeperkt om de islam te beschermen, zo wordt verwacht.

ahma3

Frankrijk stuurt een vertegenwoordiger naar Durban II, de VN-conferentie tegen racisme die maandag in Genève begint. Frankrijk heeft wel gewaarschuwd dat de Franse vertegenwoordiger, net als alle andere Europese vertegenwoordigers, de zaal verlaat als de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad antisemitische taal gebruikt, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner. ‘We willen heel duidelijk zijn. Wij accepteren geen slippertjes. Als president Ahmadinejad de moeilijk onderhandelde tekst opnieuw wil openbreken of racistische en antisemitische uitlatingen doet, dan verlaten we onmiddellijk de zaak‘, zei Bernard Kouchner op de radiozender France Info. Van de Iraanse president is bekend dat hij meermaals de holocaust als een mythe afdeed en opriep om Israël van de kaart te vegen. Ahmadinejad houdt maandagnamiddag een toespraak in Genève. Polen heeft intussen laten weten dat het niet deelneemt aan Durban II, omdat het vreest dat ‘de conferentie net zoals in 2001 in Durban zal worden aangegrepen om racistische en antisemitische meningen te verkondigen‘.

Navi Pillay (Z-Afrika)
Navi Pillay

Mensenrechtengroepen hebben gewaarschuwd dat verdeeldheid kan worden gezaaid door omstreden deelnemers, onder wie de Iraanse president Ahmadinejad. Hij spreekt vandaag in Genève. Maar de Iraanse wens om het ‘besmaden van religies’ op de agenda te zetten, vond de afgelopen weken weinig weerklank. Desondanks noemde minister Verhagen van Buitenlandse Zaken de sfeer waarin werd onderhandeld ‘grimmig’ en anti-westers. Een ‘aanvaardbare’ verklaring was volgens hem onmogelijk. President Obama liet weten dat de VS ‘helaas’ evenmin kunnen deelnemen.

De commissaris voor de mensenrechten van de VN, Navi Pillay (Zuid-Afrika), zei ‘gechoqueerd’ en ‘diep teleurgesteld’ te zijn. Verwijzingen naar het Israëlisch-Palestijnse conflict, en het besmaden van religie zijn uit de beginselverklaring gehaald, zei zij. Volgens Pillay was de sfeer juist coöperatief, en concentreren de boycottende lidstaten zich nu onnodig op de omstreden kwesties. [Navi Pillay ‘vergeet’ er wel op te wijzen dat in de ontwerptekst van Durban II, al in de eerste alinea van die tekst de besluiten van Durban I integraal werden opgenomen en herbevestigd!, nvdr]

De eerste VN-conferentie over racisme, gehouden in augustus 2001 in Durban Zuid-Afrika, trok massa's antisemitische demonstranten aan
Dagelijkse beschamende taferelen tijdens de eerste VN-conferentie tegen racisme, gehouden in augustus 2001 in Durban Zuid-Afrika: alles moest wijken voor de strijd tegen Israël en tegen de Joden...

Bronnen: Het Nieuwsblad: België voor deelname EU-landen aan antiracismeconferentie in Genève en Het Volksblad: Top tegen racisme verdeelt Westen: NZZ: Antirassismus-Konferenz ohne Calmy-Rey en Israel beruft seinen Botschafter aus der Schweiz ab

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.