Roxana Saberi – Miss North Dakota 1997 – veroordeeld tot acht jaar opsluiting in Iraanse cel

roxana4

roxana2Een Revolutionair Hof in Iran heeft de Iraans-Amerikaanse journaliste Roxana Saberi tot acht jaar cel veroordeeld. Dat hebben een familielid van Saberi en een advocaat van de verslaggeefster zaterdag gezegd. Saberi is schuldig bevonden aan spionage voor de Verenigde Staten. Het proces tegen de verslaggeefster was afgelopen week. Haar advocaat Abdolsamad Khorramshahi zei dat hij tegen de veroordeling in beroep gaat. Haar vader, Reza Saberi, zei dat zijn dochter met een list tot een bekentenis was gedwongen. „Ze hadden haar wijsgemaakt dat ze zou worden vrijgelaten als ze meewerkte”, aldus Reza Saberi.

De verslaggeefster werkte in het verleden onder meer voor de BBC en de Amerikaanse publieke radiozender NPR en woont al zes jaar in Iran. Ze zit sinds eind januari vast in de Evin-gevangenis in Teheran. De 31-jarige Roxana Saberi heeft een Iraanse vader en een Japanse moeder. Ze bracht een groot deel van haar leven door in de Verenigde Staten en werd in 1997 tot Miss North Dakota gekroond. De journaliste werd in eerste instantie voor een licht vergrijp aangeklaagd (het kopen van alcohol). Daarna beschuldigde justitie haar van werken zonder geldige perskaart, waarna uiteindelijk een aanklacht wegens spionage voor de VS volgde. De Amerikaanse regering vroeg eerder tevergeefs om de vrijlating van Saberi.

Links als Miss Nort Dakota 1997 en rechts met President
Links als Miss North Dakota 1997 en rechts met voormalig Iraans President Mohammed Khatami

Bronnen: Activistensite: Free Roxana.net; Website van Miss North Dakota: De Telegraaf: Iran geeft journaliste VS acht jaar cel van 18 april 2009; New York Times: American Journalist Stands Trial in Iran van 15 april 2009; Buttons, cards, posters, T-shirts enz. op Free American Journalist Roxana Saberi From Iran

3 gedachtes over “Roxana Saberi – Miss North Dakota 1997 – veroordeeld tot acht jaar opsluiting in Iraanse cel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.