Duitsland, Australië, Nederland, Canada, Israël en VS boycotten officieel de Durban II conferentie

ahma1
President Ahmadinejad zal op maandag 20 april de Durban II conferentie in Genève toespreken

Updated! Vandaag zondag zal de Zwitserse president Hans-Rudolf Merz Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad ontmoeten aan de vooravond van de Durban II Review Conferentie 2009 die maandag van start gaat in Genève. Danny Ayalon, Israëls afgevaardigd minister voor buitenlandse zaken, noemt de geplande ontmoeting tussen de presidenten van Zwitserland en Iran ‘pathetisch’.  “We zijn verrast door deze ontmoeting. Dit beschadigt hem [president Merz] en Zwitserland meer dan iets anders,” zei Minister Ayalon.

President Ahmadinejad is het enige staatshoofd dat de Durban II conferentie zal bijwonen en de conferentie zal toespreken op maandag 20 april a.s. De president, die het antisemitisme in Iran tot een staatsideologie heeft verheven,  staat bekend als een berucht ontkenner van de Holocaust en beloofde bij herhaling dat hij ooit ‘Israël compleet van de kaart zal vegen‘. Hiertoe heeft hij een nucleair programma ontwikkeld om atoomwapens te produceren, onder het mom van kernenergie voor burgerbehoeften. De Zwitserse regering heeft nog geen commentaar gegeven op dit bericht.

Robert Wood, state dep. VS
Robert Wood, state dep. VS

Intussen staat het vast dat de Verenigde Staten en Israël geen afgevaardigden zullen zenden naar de antiracismeconferntie Durban II die normaal gezien morgen maandag 20 april begint en eindigt op vrijdag 24 april 2009. Het staatsdepartement van Obama’s administratie heeft die beslissing heden bevestigd. Hoofdreden is het onaanvaardbaar taalgebruik over Israël en over het westen, in de beginselverklaring van de conferentie, ofschoon die verklaring enkele keren werd aangepast om Amerikanen en Europeanen ter wille te zijn.

Robert Wood, de woordvoerder van het VS State Department, betreurt de onwil om het document grondig te herzien en aan te passen en verklaarde: “Het lijkt er nu op dat een aantal van deze resterende punten die ons blijven zorgen baren, niet  [meer] zullen behandeld worden in het document dat aldus volgde week zal worden aangenomen door de conferentie. Daarom dat, met spijt in het hart, de Verenigde Staten niet zullen deelnemen aan de Durban herzieningsconferentie.

Australië en Nederland hebben zich aangesloten bij de Verenigde Staten en Canada bij de boycot van de door de Verenigde Naties georganiseerde zogeheten ‘antiracismeconferentie’ Durban II die morgen van start gaat. Zij vrezen terecht dat – net zoals de voorgaande editie in 2001 – de conferentie door de ngo’s en de deelnemende [moslim]staten andermaal zal misbruikt worden om antisemitische standpunten te verkopen. “Australië heeft beslist om niet deel te nemen an de Durban Review Conference,” verklaarde Stephen Smith, de Australische Minister van Buitenlandse Zaken in een officiële regeringsverklaring vandaag zondag.

Ibrahim Salama uit Egypte
Ibrahim Salama uit Egypte is OHCHR Coordinator voor de Conferentie

Aan de kopstukken van het uitvoerend comité te zien, wordt voor Israël het ergste gevreesd en wordt op zijn minst een heruitgave van Durban I in 2001 verwacht. In augustus 2007 werden de leden van het comité van de Durban II conferentie aangesteld. Libië werd aangeduid als voorzitter van het voorbereidend comité, Cuba zal erover rapporteren en Iran is uitvoerend lid. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navanethem Pillay (Zuid-Afrika), zal de conferentie voorzitten.

Mr. Ibrahim Salama uit Egypte (afb. rechts), die OHCHR Coordinator is voor de Durban Review Conference, zal maandag 20 april de briefing voor de deelnemende ngo’s verzorgen. Een lijst van de ngo’s (niet-gouvermentele organisaties) die zijn uitgenodigd om deel te nemen, vind je hier. Wie van de ngo’s ook echt zal opdagen op de conferentie en wie niet, dat zal pas maandag duidelijk worden.

Bronnen: Associated Press: Israeli official slams Swiss-Iranian meeting en Ynet.news: US says it won’t attend Durban 2; Ynetnews: Australia, Holland join Durban II boycott van 19 april

Afbeelding hieronder: Durban Conference van 2001 werd één groot antisemitisch haatfestijn tegen Israël

south-africa-racism

Een gedachte over “Duitsland, Australië, Nederland, Canada, Israël en VS boycotten officieel de Durban II conferentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.