Israël bereidt zich voor om weldra nucleaire installaties in Iran te bombarderen

Nucleaire faciliteit in Natanz
Nucleaire faciliteit in Natanz (Iran)

Het Israëlische leger bereidt zich voor op een massieve luchtaanval op de nucleaire installaties van Iran. Het zou nog slechts een kwestie van dagen zijn vooraleer de nieuwe regering van premier Netanjahoe het startschot zal geven voor deze operatie. Tot de maatregelen die zijn genomen om de Israëlische strijdkrachten klaar te maken, die algemeen beschouwd wordt als een erg riskante raid waarbij met grote precieze luchtbombardementen moeten worden uitgevoerd, worden drie AWAC (Airborne Warning and Control) vliegtuigen ingezet en regionale missies uitgevoerd die een aanval simuleren. Twee verdedigingsoefeningen zullen nationaal worden georganiseerd om de bevolking voor te bereiden op een mogelijke tegenaanval door Iran op Israël. Iran heeft Israël bij herhaling gewaarschuwd voor de zware gevolgen die het bombarderen van haar installaties zouden inhouden: “De Islamitische Republiek is een gevreesd doelwit en  de consequenties zullen zwaar zijn,” waarschuwde Ali Larijani, secretaris van de Iraanse Hoge Veiligheidsraad onlangs.

Israël zal weten dat, vanaf het ogenblik dat haar troepen groen licht krijgen, het nog enkel een kwestie van dagen of zelfs uren kan zijn voor wanneer zij zullen toeslaan in Iran. Op elk niveau bereiden zij zich voor op deze aanval. De boodschap aan Iran is dat de dreiging niet alleen loze woorden zijn,” vertelde een hoge ambtenaar van defensie aan The London Times. Regeringsambtenaren geloven dat van Israël kan verwacht worden dat ze meer dan een dozijn doelwitten zullen raken, waaronder ook bewegende konvooien. De sites die in aanmerking komen voor vernietiging zijn onder meer Natanz, waar duizenden centrifuges verrijkt uranium produceren; Esfahan, waar 250 ton gas wordt opgeslagen in tunnels; en Arak, waar een zwaar water reactor plutonium aanmaakt.

F16 tankt bij in de lucht
F16 tankt bij in de lucht

De afstand van Israël tot minstens één van de doelwitten bedraagt meer dan 1.400 kilometers, een afstand die de Israëlische strijdkrachten hebben geleerd te overbruggen tijdens militaire oefeningen afgelopen jaar waar F15 en F16 straalvliegtuigen werden gebruikt, alsook helicopters en geoefend werd in het bijtanken in de lucht met speciale tankvliegtuigen (afbeelding links). De mogelijke Israëlische aanval op Iran wordt nu al vergeleken met de aanval op de nucleaire installaties in Osirak nabij Bagdad (Irak) in 1981. Deze aanval, die werd afgerond zonder Israëlische verliezen en de installaties in minder dan 100 seconden vernietigde, betekende toen voorgoed het einde van Irak ’s nucleaire ambities om atoomwapens te produceren

We willen de dreiging [tegen Iran] niet maken zonder dat we over de kracht zouden beschikken om ze ook uit te voeren. de kracht om terug is. Er zijn op de grond een aantal bewegingen en voorbereidingen vastgesteld, die op de bereidheid wijzen van Israël om aan te vallen,“ zei een andere ambtenaar van de Israëlische inlichtingendienst. Hij voegde er nog aan toe dat het onwaarschijnlijk is dat Israël een aanval zou uitvoeren op Iran zonder minstens stilzwijgende goedkeuring te hebben van Amerika, dat de laatste tijd een meer verzoenende toon laat horen in de omgang met Iran onder Obama’s nieuwe administratie.

Een Israëlische aanval op Iran zou inhouden dat door het Jordaanse en Iraakse luchtruim moet worden gevlogen , waar Amerikaanse troepen een sterke aanwezigheid hebben. Ephraim Kam, de adjunct-directeur van het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies, zei dat het onwaarschijnlijk is dat de Amerikanen de aanval zouden goedkeuren. “De Amerikaanse defensiedienst twijfelt aan het succes van de operatie. De resultaten van de operatie zouden het Iraans nucleair programma slechts met twee tot vier jaar uitstellen,” voegde hij er aan toe.

Het doelwit van Iran: Israël vernietigen
Het enige doel van Irans nucleaire ambities: Israël fysiek van de kaart vegen

Een bezoek van president Obama aan Israël in juni a.s. zal naar verwachting samenvallen met de nationale verkiezingen in Iran – het tijdstip waarop de Amerikaanse regering de kans krijgt om opnieuw haar diplomatieke resoluties met betrekking tot Iran te revalueren voordat het kennis neemt van het Israëlische standpunt. “Veel van de lekken of verklaringen van Israëlische leiders en militaire commandanten zijn bedoeld als afschrikking. De achterliggende boodschap is dat, indien [de internationale gemeenschap] niet in staat is het probleem op te lossen dat zij er dan maar beter rekening mee houden dat dat wij het op onze manier zullen oplossen,” zei Ephraim Kam nog.

Een van de recente voorbereidingen van de luchtmacht was de Israëlische aanval op een wapenkonvooi in Soedan bedoeld voor militanten in de Gazastrook. “Soedan was een praktijktest voor de Israëlische troepen voor aanvallen over een lange afstand,” vertelde Ronen Bergman, auteur van The Secret War with Iran. “Ze wilden weten hoe de overdracht van informatie verliep, tijdens het raken een bewegend doelwit … In die zin was het een repetitie.” Israël heeft zijn voornemen bekend gemaakt dat het volgende maand haar grootste landelijke oefening ooit zal houden in Israël. Kolonel Hilik Sofer vertelde aan de Israëlische krant Haaretz, dat de oefening zo realistisch mogelijk zal verlopen “dat tijdens de oorlog raketten kunnen vallen op een deel van het land zonder waarschuwing … Wij willen dat de burgers zich realiseren dat de oorlog al morgenvroeg kan uitbreken.

Israël zal samen met de Amerikaanse troepen een oefening houden om het vermogen te testen van de Arrow, een door de VS gefinancierd raketafweersysteem (afbeelding hieronder). De oefening wil testen of het systeem raketten die worden afgevuurd op Israël zou kunnen onderscheppen. “Israël heeft duidelijk gemaakt dat het de dreiging van een nucleair Iran niet zal tolereren. Volgens de Israëlische inlichtingendienst zullen zij binnen twee jaar over atoomwapens beschikken… Zodra ze de atoombom hebben zal het te laat zijn, en zal Israël geen keuze meer hebben om toe te slaan – met of zonder Amerika,” zegde een hoge ambtenaar van het Israëlische Ministerie van Defensie.

Arrow 2 Theatre Ballistic Missile Defence System, Israel

arrow_4
Bronnen: Army Technology.com: Arrow; London Times: Israel stands ready to bomb Iran’s nuclear sites van 18 april 2009, vrij vertaald en bewerkt door Brabosh

4 gedachtes over “Israël bereidt zich voor om weldra nucleaire installaties in Iran te bombarderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.