De AEL (Arabisch Europese Liga) weer boos op de Joden van Antwerpen

AEL verliest zaak tegen Joods Actueel – moet ook kosten aan Joods Actueel betalen

Updated: vandaag – dinsdag, 28 april 2009

Klik op de afbeelding voor inzage vonnis
Klik op de afbeelding voor inzage vonnis

De rechter in kortgeding heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak die de Arabisch Europese Liga en Brahim Harchaoui aanspanden tegen Joods Actueel. De AEL vroeg dat Joods Actueel een artikel van de website zou halen omdat dit belasterend en eerrovend zou zijn. De organisatie vroeg een schadevergoeding van €5.000 per dag dat het artikel online staat evenals een publicatieverbod om het artikel in Joods Actueel magazine af te drukken. Voor ieder verschenen exemplaar vroeg de AEL een schadevergoeding van €500. De rechter oordeelde vandaag dat de klacht van AEL ongegrond was. Dat zou ook betekenen dat de AEL moet opdraaien voor de kosten van het gerecht en deurwaarder. Volgens de nieuwe wet op de rechtplegingsvergoeding zou de AEL ook de advocatenkosten van Joods Actueel moeten betalen.

Brahim Harchaoui en de AEL hadden op vrijdagmiddag 24 april 2009 op het Justitiepaleis van Antwerpen in kort geding Joods Actueel, meer bepaald Michael Freilich als hoofdredacteur, voor het gerecht gedaagd inzake smaad, laster en eerroof. De AEL eiste dat het artikel AEL aan tafel bij Hezbollah van de blog van Joods Actueel wordt verwijderd en tevens dat het eerstvolgende nummer van Joods Actueel, dat normaal op 9 mei in de handel ligt, verschijningsverbod zou worden opgelegd indien het artikel zoals dat op de blog van JA staat in het meinummer van het maandblad  zou worden opgenomen.

Lees verder op [update & video] AEL verliest zaak tegen Joods Actueel – krijgt €1.200 kostenfactuur en AEL boos op Joods Actueel – legt klacht neer van 24 april 2009; vonnis van de rechtbank op LVB.net: AEL verliest kortgeding tegen Joods Actueel; in de kranten on line sites van HLN, De Morgen, De Standaard e.a.: ‘AEL aan tafel bij Hezbollah’ moet niet van site Joods Actueel van 28 april 2009; website van de AEL: AEL beraadt zich over verdere stappen na klacht tegen “Joods Actueel”

Oorlog in blogosfeer: Boze AEL versus Joods Actueel

De propagandisten van Hamas en Hezbollah in België, bij ons beter bekend onder de naam AEL -België (Arabisch Europese Liga) van Karim Hassoun (opvolger van de Libanees Aboe Jah Jah), maken het de laatste weken weer erg bont. Aanleiding hiertoe is het artikel “AEL aan tafel bij Hezbollah” dat op 5 april j.l. verscheen op de website van Joods Actueel. Hierin wordt onder meer hun bestuurslid Brahim Harchaoui letterlijk in zijn hemd gezet. Want wat bleek? Een delegatie van de Arabisch-Europese Liga ontmoette vorige maand Samir Kuntar, een van de ‘verzetshelden van het Arabische thuisland’. Samir Kuntar zat sinds zijn zestiende vast in Israël voor onder meer de moord op de 2-jarige Yael, die hij met een paar geweerkolfslagen de schedel had ingeslagen. Hij werd in juli 2008 vrijgelaten tijdens een gevangenenruil met Hezbollah. De AEL heeft formeel klacht tegen JA neergelegd bij justitie.

AEL International op 7 april 2009: “De AEL bewondert verzetsbewegingen zoals Hezbollah die vechten tegen Israël, maar onderlijnt dat wij onze eigen ideologische weg verkiezen.” (“The AEL admires resistance organisations such as Hezbollah which are fighting against Israel, but we emphasise our particular ideological line.”)

Uit het perscommuniqué van de Belgische afdeling van de AEL van zaterdag 18 april 2009:

Brahim Harchaoui op bezoek bij Samir Kuntar
Brahim Harchaoui op bezoek bij 'verzetsheld' Samir Kuntar die vier Joden vermoordde waaronder een 2-jarige kleuter

“De AEL heeft besloten om juridische stappen te ondernemen tegen het maandblad “Joods actueel” wegens laster en eerroof. De lasterlijke en leugenachtige verklaringen die in het artikel “AEL aan tafel bij Hezbollah” zijn verschenen aan ons adres en die van bestuurlid Brahim Harchaoui, hebben de grens van het ranzige ver overschreden. Om die reden hebben hebben we besloten om “Joods Actueel” te dagvaarden. Het kan niet zijn dat je in een democratie je politieke tegenstanders aanvalt door ze te criminaliseren en via laster en eerroof, karaktermoord en grove leugens te gebruiken, je gelijk wil behalen. Dat een redactie deze leugens zonder schroom publiceert toont aan dat “de waarheid” nergens in haar deontologische code is opgenomen. De AEL blijft geloven in de vrijheid van meningsuiting en gelooft ook niet dat we op deze manier deze vrijheid zouden beperken. Het is ook ons recht om onze goede naam en eer te verdedigen tegen een redactie die ons politiek monddood wil maken door te criminaliseren en te lasteren. Hoofdredacteur Michael Freilich en Joods Actueel werden ondertussen reeds gedagvaard en de zaak werd vandaag uitgesteld tot volgende week vrijdag 24/04/2009. De AEL zal bovendien blijven opkomen voor de Palestijnse zaak en voor gerechtigheid en vrede in de Arabische wereld en elders.”

Bronnen: AEL International: “AEL meets Samir Kuntar” van 22 maart 2009 en Jewish Magazine: Slander and lies van 7 april 2009, opgevolgd door AEL België: AEL klaagt “Joods actueel” aan van 18 april 2009; Joods Actueel: Axel Polis op Liberales over het conflict en Antwerpen en VRT schenkt AEL-woordvoerder zes minuten vrij podium op TV van 16 januari 2009 en AEL aan tafel bij Hezbollah van 5 april 2009