Als de Messias ooit komt, zal Hij uit Tel Aviv komen…

Tel_Aviv_Beach2

Tel Aviv viert 100-jarig bestaan Foto: Ofer Amram
Tel Aviv viert 100-jarig bestaan Foto: Ofer Amram

De Zaligmaker zal komen vanuit Tel Aviv. Niet van Jeruzalem, Safed of Brooklyn. Hij zal komen uit onze echte heilige stad. Diep verborgen achter de vele gezichten van deze stad, als Sodom en Gomorra, de stad der zonden, een stad van café- en kroeglopers, of gewoon een stad van verkeersopstoppingen, smog en hondenpoep, ligt iets dat kan worden samengevat in één woord – de vraag van alle vragen: “Ayeka?” (“Waar zijt gij?”).

Tel Aviv is het moederbord van zij die alles in vraag stellen en een concentratie van mensen,  zoekend naar een of andere verborgen waarheid, die samen een sfeer van constante vernieuwing vormen. Als we aan de mensen in de straat (Sheinkin-, Rothschild- en Dizzengofstraat) vragen wat ze zoal uitvoeren, horen we verhalen over experimentele dansshows, of theaterstukken die videokunst combineren met gerecycleerde energie, en van voorstellingen die de oorspronkelijke kiel in ons  weer naar boven halen. Omdat iedereen in Tel Aviv wel acteur of directeur is, toneelschrijver of danser, zanger, muzikant, dichter of choreograaf, beeldhouwer of kunstschilder is, en bovenal natuurlijk ook nog al diegenen die een beetje van dat alles gebald in zich hebben.

Soldaten aan het Azrieli Center, de grootste supermarkt in Tel Aviv
Kadetten van de luchtmacht aan het Azrieli Center, de grootste supermarkt in Tel Aviv

En waarlijk, ik geef toe dat het zeer waarschijnlijk is dat binnen een paar jaar tijds, wij de meesten van hen zullen terugvinden werkende in de hi-technologie of toegepast recht. Maar we kunnen het feit niet uitsluiten dat de tijd die zij besteed hebben in Tel Aviv, een periode van creativiteit was, van hun creatie en van hun zoektocht. Omdat dit is wat artiesten doen – zoeken en vragen stellen. En het is daarom dat Tel Aviv de heilige stad is. Heiligheid ontstaat daar waar vragen worden gesteld. Een plaats om naar de ziel te zoeken en een plaats van verwondering. Heiligheid is telkens vernieuwd en herboren te worden met elk moment dat voorbij gaat.

Een persoon die zoekt is een meer open persoon, zal meer aanvaarden, is nieuwsgieriger. Een persoon die probeert zichzelf te vinden zal niet verlegen zijn om aan de vooravond van de sabbat de kiddoesj te zeggen en even later een nieuw concert bij te wonen. Een kunstenaar die de grenzen van het universum onderzoekt ziet geen tegenstrijdigheid in om ’s ochtends de teffilin (gebedsriemen) aan te gorden, nog geplaagd door een kater van de afgelopen dolle nacht van veel feesten en plezier. Mensen die altijd blijven zoeken, zijn mensen die op zoek zijn naar iets nieuws dat hun wereld elke ochtend opnieuw kan vullen.

Meer en meer mensen zoeken combines tussen oud en nieuw, de Thora en de moderne cultuur. Steeds meer kunstenaars ontdoen zich van hun angsten en remmingen en scheppen nieuwe kunstvormen, een kunst van het in vraag stellen, van het echte zoeken. En een plek zo vol van vragen en verjonging komt dicht bij heiligheid. En wanneer de Messias komt (weldra dus), zal hij komen van de vraag, niet van het antwoord, hij komt uit het nieuwe, niet uit het oude. Hij zal komen, denk ik, uit Tel Aviv..

Artikel van Ehud Azriel Meir op Ynetnews: Messiah will come from Tel Aviv van 16 april 2009, vrij vertaald en bewerkt door Brabosh; lees ook op deze blog: Modern Judaïsme kan best samengaan met de evolutieleer van Darwin door Brabosh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.