Het Aladdin Project moet Joden en moslims dichter bij elkaar brengen

Logo van het Aladdin Project
Logo van het Aladdin Project

Een opmerkelijk initiatief ! De Stichting ter Nagedachtenis van de Holocaust (Foundation For the Memory of Holocaust) heeft op 27 maart 2009, onder de vleugels van de UNESCO, het Aladdin Project opgericht dat mede gesponsord wordt door de Jacques Chirac Foundation. Dit project vertrekt vanuit een meer en meer voor de hand liggende conclusie namelijk dat de ontkenning van de Holocaust bezig is aan een hernieuwde démarche in Europa en de VS maar meer in het bijzonder en vooral in de Arabische wereld. Het doel van het Aladdin Project is het verspreiden in het Arabisch, Perzisch en Turks, van objectieve informatie over de holocaust, de Joods-islamitische betrekkingen en de Joodse cultuur, gericht op het voorkomen van conflict, de verdediging van de taalkundige verscheidenheid en de dialoog na te streven.

Het project bestaat uit een elektronische ‘Aladdin bibliotheek’, met inbegrip van op haar website geplaatste boeken die vertaald werden in het Arabisch, Turks en Perzisch, een informatieve website in 5 talen over de Holocaust ( ‘Holocaust, een oproep aan het geweten’), over de Joodse cultuur, de geschiedenis van de de betrekkingen tussen moslims en Joden en een zomerschool om te voorkomen dat het conflict zich verder zou ontwikkelen.

Jacques Andréani
Jacques Andréani

Het ‘Comité van het Geweten’ van het Aladdin Project bestaat uit meer dan 200 personaliteiten uit de Arabische moslimwereld. Meer nog, vele Europese figuren ondersteunen het project. Personaliteiten zoals Mr Abdoulaye Wade, President van Senegal en President van de Organisatie van de Islamitische Conferentie, Mr. Jacques Chirac, voormalig president van Frankrijk en President van de Chirac Foundation, Mr. Ely Ould Mohamed Vall, voormalig staatshoofd van Mauritanië en lid van het Ere-Comité van de Chirac Foundation, Abdurrahman Wahid, voormalig president van de Republiek van Indonesië en President van de Wahid Stichting.

Daarnaast nog Mr Koïchiro Matsuura Directeur-generaal van de VN-Organisatie voor Opvoedkunde, Wetenschap en Cultuur, Mevrouw Simone Veil, Ere-Voorzitter van de Stichting ter Nagedachtenis van de Holocaust, David de Rothschild, tegenwoordig Voorzitter van de Stichting ter Nagedachtenis van de Holocaust, Catherine Colonna, Ambassadeur en Permanent Afgevaardigde voor Frankrijk bij de UNESCO, Mr Jacques Andréani (afbeelding links), voormalig ambassadeur van Frankrijk en Voorzitter van het Comité van het Geweten van het Aladdin Project.

De ‘Aladdin’ bibliotheek on line op het internet

anne-frank-ar

De on-line bibliotheek maakt het aan het Arabisch en Perzisch sprekende publiek mogelijk om gratis boeken over de Holocaust te lezen. De site van de bibliotheek zegt op te treden in een geest van ‘wederzijds begrip tussen de volkeren van verschillende culturen, het bevorderen van een klimaat van verdraagzaamheid en vriendschap door middel van dialoog en de verwerping van conflicten in de nagedachtenis en de ontkenning van de Holocaust’. De bibliotheek is ook betrokken bij de oprichting van een netwerk van niet-gouvernementele organisaties, internationale instellingen en privé-uitgevers in Europa en in de Arabisch-islamitische wereld,  om aldus de toegang tot meertalige, betrouwbare  informatie op het internet te vergemakkelijken.

Het Wetenschappelijk Comité van de Bibliotheek wordt voorgezeten door Ambassadeur Jacques Andréani. Het comité bestaat uit vakmensen die ervaring hebben in geschiedenis, politiek, literatuur, cultuur, sociale wetenschappen en vertrouwd zijn met de uitgeverswereld. Het Comité kiest haar boeken gebaseerd op de overtuiging dat ‘kennis de basis vormt voor vreedzame samenwerking en harmonie’. Het criterium voor de keuze van de boeken is onder meer ‘Wat weet een moslim over Joden?’, ‘Geschiedenis en Jodendom?’ en, omgekeerd, ‘In hoeverre is de Joodse of christelijke burger bekend met de cultuur van de Islam en met het Islamitische geloof?’

De website van het Aladdin Project –

“De Holocaust, een oproep tot het geweten’

aladdin2

De aanpak van de site zelf wordt als volgt voorgesteld: voor de projectleiders is het de bedoeling om aan te tonen dat ‘De Holocaust moet ophouden met enkel ‘hun’ verhaal te zijn en niet het ‘onze’, maar dat die een gemeenschappelijke geschiedenis moet worden die de hele mensheid toebehoort: een geschiedenis die zowel door moslims als niet-moslims moet worden geleerd en dat we allemaal moeten leren.’ In het project ‘Oproep tot het geweten’ wordt herinnerd aan de onafhankelijkheid van het Aladdin Project. De legitimiteit van de aanpak wordt beklemtoond met de opmerking dat ‘Joden en moslims in het Midden-Oosten en Noord-Afrika eeuwenlang hebben samen geleefd’ en dat ‘de eerste anti-Joodse stereotypen in de islamitische wereld ontstaan zijn in de negentiende eeuw met de verovering van de islamitische wereld door de Europese koloniale machten,’ daaruit concluderend dat ‘(Wij) geloven dat de holocaust, een ongekende ramp was die alle politieke, religieuze, etnische en culturele verdeeldheid overstijgt. (Wij) doen een oproep aan het geweten van alle mannen en vrouwen in de wereld om hun steun te verlenen aan dit project van de waarheid.

De site werd opgebouwd rond informatieve onderwerpen zoals ‘Waarom deze website?’, ‘De moslims en de Joden’; ‘Geschiedenis van de Holocaust’, ‘Kinderen en de Holocaust’, ‘Geschiedenis in Documenten’, ‘De ontkenning van de Holocaust’, ‘Gids over het Jodendom voor moslims’, maar ook meer interactieve thema’s zoals ‘Opinies’ met artikels van intellectuelen uit de Arabische wereld, een kolom ‘Commentaren’ met artikels van personaliteiten, ‘Kronieken’ die op til staande evenementen aankondigt, of ‘Focus’ dat direct verwijst naar de tijdloosheid van het Aladdin Project. De site biedt ook interviews aan met overlevenden van de Holocaust in de sectie ‘Stemmen en Gezichten’ en over Joden en Judaïsme in ’40 vragen en antwoorden’, ‘De wereld en de Holocaust’, ‘Essays en artikelen’ en ‘Pers overzicht’

Het is dan ook een zeer uitgebreide en pedagogische site die zich voornamelijk richt tot een een moslim publiek en vaak ook via mensen afkomstig uit de islamitische wereld, die de Holocaust in haar juiste historische en politieke context willen plaatsen en koppelen met de actuele situatie in de wereld.

Een initiatief verwelkomt door de Koning van Marokko

unesco_logo

De lancering van de Conferentie van het Aladdin Project ‘voor een interculturele dialoog gebaseerd op de historische waarheid, kennis en wederzijds respect’, werd geopend op vrijdag 27 maart 2009 op het UNESCO hoofdkantoor in Parijs. De koning van Marokko, Mohammed VI had zich op deze gelegenheid voorbereid met een boodschap voor de deelnemers aan waarin hij hen opriep ‘te leren over de holocaust en dat (zijn) mensen niet mogen lijden aan geheugenverlies,’ en kritiserend dat een ‘gemeenschap van volkeren (die) te lang heeft stil gestaan bij een selectieve lezing van dit donkere en achtergehouden deel van de geschiedenis, het mogelijk heeft gemaakt dat allerhande fantasieën konden gedijen.’ Voor de Koning, moet de erkenning van het recht van het geheugen inspireren tot het streven naar bevordering en verdediging van de waarheid over de Holocaust.

Bronnen: Medea (European Institute for Research on Mediterranean and Euro-Arab Cooperation): Alladdin Project; originele website van The Aladdin Project en de Aladdin Online Library; oorspronkelijke teksten vertaald en bewerkt door Brabosh, Antwerpen 18 april 2009

2 gedachtes over “Het Aladdin Project moet Joden en moslims dichter bij elkaar brengen

  1. Het strekt de koning van Marokko tot enig eer dat hij het verleden van de vervolgde joden tijdens de shoah erkent. Helaas zijn zijn onderdanen daar wars van getuige de respectloze houding en smoelen van de marokkaanse puberjeugd op de foto t.o. van een overlevende. Men zegt weleens dat het niet ligt aan de ‘gewone ‘ Marokkanen, want die zijn o zo aardig. Maar dat neemt niet weg dat hun nageslacht in NL – geen uitzondering daargelaten – dezelfde mening heeft over Israel en dus antisemitisch is. Ze zijn het product van de Marokkaanse antisemitische opvoeding en omgeving.

    Zelf ga ik principieel niet op vakantie naar een islamitisch land. Dit besluit nam ik nadat vorig jaar anti-Israël extremisten en Turkse jihadisten een flottielje organiseerden om de zeeblokkade van Israël te doorbreken. Ik haat de mens niet, maar hun uitingen en leugens/gedrag.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.