Obama dwong Israël te stoppen met Gaza-operatie tegen Hamas

Hamas blijkt haar voortbestaan te danken te hebben aan Barack Obama
Hamas blijkt haar voortbestaan te danken te hebben aan Barack Obama

De hoog in aanzien staande Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh schrijft in de komende editie van de The New Yorker dat er een drastische beleidswijziging in het Witte Huis zal plaatsvinden ten aanzien van Syrië, omdat president Obama steeds meer toenadering wil tot de islamitische wereld. Om Syrië en de moslimwereld te paaien, zou Obama volgens hem zelfs nog vóór zijn inauguratie Israël onder druk hebben gezet om te stoppen met de militaire operatie tegen de islamitische terreurorganisatie Hamas op de Gazastrook.

Erdogan en Obama: Time for Change... samen tegen Israël?
Erdogan en Obama: Time for Change... samen tegen Israël?

De voormalige vice-president Dick Cheney portretteerde Obama mede vanwege deze reden als ‘pro-Palestijns’, die de Israëlische doelstelling om definitief af te rekenen met de terroristen van Hamas, niet langer zou ondersteunen. Laatst berichtten we al dat een tot voor kort op een hoge post in de Amerikaanse veiligheidsdiensten werkzaam zijnde official, verklaarde dat alles er op wijst dat Obama in zijn presidentsschap de vriendschapsbanden met Israël zal gaan doorsnijden, en de kant van de moslims en de Palestijnen zal kiezen.

De Turkse premier Erdogan is er daarom op gebrand dat Obama, als hij binnenkort Turkije zal bezoeken, een openlijke ontmoeting zal hebben met de Syrische president Assad. Dit zou volgens hem Obama’s op 7 april geplande exclusieve toespraak voor de moslimwereld ondersteunen, en benadrukken dat het hem echt menens is. De verwachting is dat Obama de moslims -precies één dag voor het Joodse paasfeest- zal beloven dat de VS zo snel mogelijk zullen zorgen voor een Palestijnse staat, met Jeruzalem als hoofdstad, en Israël desnoods zullen dwingen om hier aan mee te werken.

Tot nu toe heeft het Witte Huis nog niet op Erdogan’s voorstel gereageerd, maar de tijd om dit nog af te wijzen, wordt steeds korter. Bronnen binnen het Witte Huis hebben naar buiten laten lekken, dat Obama Israël ‘overgehaald’ (dus: gedwongen) zou hebben om voortijdig te stoppen met de militaire operatie tegen Hamas op de Gazastrook. De islamitische terreurorganisatie moest namelijk gespaard blijven, anders zou de Syrische president Assad, één van de belangrijkste politieke steunpilaren van Hamas, waarschijnlijk voor langere tijd niets hebben gevoeld voor het hervatten van de vredesonderhandelingen met Israël.

En dat is Obama’s belangrijkste doel voor het Midden Oosten: een alomvattend vredesverdrag, waarbij de kwestie Israël-Palestina voor het eerst gekoppeld zal worden aan Afghanistan, Pakistan en zelfs Iran. Een definitieve nederlaag van Hamas zou een slag in het gezicht van de moslimwereld zijn geweest, en zou de totstandkoming van zo’n vredesverdrag een zeer bemoeilijkt hebben.

Syrië wil doorgaan met verzet tegen Israël

samen Israël vernietigen...
Iran en Syrië: samen Israël vernietigen...

Volgens Seymour Hersh is ook Israël’s volledige overgave van de Golanhoogte aan Syrië onderdeel van Obama’s alomvattende vredesplan. De VS zou met het ‘binnen halen’ van Syrië willen bewerkstelligen, dat het land wordt losgeweekt van de invloed van Iran.De Syrische president Assad heeft echter onlangs nog verklaard, dat hij beslist niet van plan was om de banden met Iran door te snijden. Bij de opening vandaag van de topconferentie van de Arabische Liga in Qatar verketterde Assad iedere Israëlische regering, die ongeacht de samenstelling volgens hem ‘alleen maar uit is op Arabisch land en Arabisch bloed’.

De nieuwe ‘extreem rechtse regering in Israël heeft geen enkele betekenis,’ fulmineerde hij. ‘Verzet is een nationale, patriottistische en morele plicht, en de enige optie,’ aldus Assad, die benadrukte dat de strijd tegen Israël gewoon moet doorgaan. Dit betekent dat Syrië haar steun aan de islamitische terreurgroepen Hamas en Hezbollah niet zal opgeven, ondanks het feit dat er met Israël onderhandelt zal gaan worden over een vredesverdrag.

Israël heeft echter steeds benadrukt dat het overdragen van de Golanhoogte alleen zal plaatsvinden als Syrië definitief haar steun aan de moslimterroristen opgeeft, alsmede de banden met Iran doorsnijdt. Waarschijnlijk zal president Obama Israël binnenkort dwingen tot verregaande concessies op dit gebied, om een vredesverdrag toch mogelijk te maken.

Xander op 30 maart 2009 op zijn blog:  Xander Nieuws

Bronnen:
Zie ook:

Een gedachte over “Obama dwong Israël te stoppen met Gaza-operatie tegen Hamas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.