Egyptisch President Nasser in de clinch met David Ben-Goerion [satire]

Franse soldaten in Suez
Britse soldaten in Suez

Onderstaande cartoon dateert uit 1956: Egyptisch President Gamal Abdel Nasser en de Israëlische Eerste-Minister David Ben-Goerion in de clinch ten tijde van de Suezcrisis of ook de Tweede Arabisch-Israëlische Oorlog geheten.

Die oorlog van 1956 was een conflict over het bezit en de toegang van het Suezkanaal. De aanleiding van de crisis was het feit dat president Nasser van Egypte dit voorheen internationale Suezkanaal nationaliseerde. Het kanaal was tot dan gedeeltelijk in het bezit van een Frans-Engelse firma. Daarnaast blokkeerde Nasser de scheepvaart van Israëli doorheen het kanaal. Het leidde tot een oorlog in de Sinaï tussen Egypte aan de ene kant en Israël, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk aan de andere kant.

Israël speelde maar een 3de plansrol in dit conflict, dat voornamelijk door Egypte, Engeland en Frankrijk werd bevochten. Achteraf zal Israël wel door de Arabische landen van het Midden-Oosten, èn door latere zelfbenoemde ‘Vredesbewegingen’ van allerhande slag en origine, de volledige verantwoordelijkheid voor het ontstaan van het conflict in de schoenen worden geschoven. Er sneuvelden 1600 Egyptenaren en 215 soldaten van de andere drie landen. De gevechten duurden van 31 oktober tot en met 5 november 1956, de bezetting van Egypte en de Gazastrook werd in maart 1957 opgeheven.

Enkele oorlogen verder (Zesdaagse Oorlog van 1967 en Jom Kippoeroorlog van 1973) die telkens o.l.v. Egypte  en met de hulp van de landen van de Arabische Liga werden ingezet,  werd als gevolg van de Camp David akkoorden van 1978 geleid door Jimmy Carter,  uiteindelijk de vrede betekend tussen Egypte en Israël. Op 26 maart 1979 ondertekenden Egypte (Anwar Sadat) en Israël (Menachem Begin) een vredesverdrag en werd Egypte aldus het eerste Arabische moslimland dat de soevereiniteit van de staat Israël erkende. Tot nog toe volgde enkel Jordanië op 26 oktober 1994 Egypte’s voorbeeld.

De situatie anno 2009 is nog veel zorgwekkender, op de cartoon uit 1956 staan (achter het muurtje toe te kijken) alleen Arabische staten  en een officier uit de Sovjet-Unie afgebeeld. De S.U. koos partij voor Egypte en voorzag het land van wapenmateriaal. Op deze cartoon zie je hoe de Rus op plaatje 4 een wapen aanreikt aan Nasser, die hij in plaatje 5 op zijn rug heeft hangen…

Nu is de hele wereld dapper… Indien u de cartoon niet goed genoeg kunt lezen klik dan hier voor de directe link naar de afbeelding. Met dank aan Jan van Barneveld.

Ook in 1956 werd Israël beschuldigd van…

het gebruik van ‘disproportioneel’ geweld…

cartoon00