Iran bevestigt doodvonnis Delara Darabi voor feiten toen ze 17 jaar was

Delara Darabi
Delara Darabi

Update 2 mei 2009: Gisteren 1 mei werd Delara Darabi opgehangen. Lees hier: Iran: Delara Darabi, a 23 year old artist hanged. Eerder had het Hooggerechtshof de dag voor de terechtstelling,  de executie van Delara Darabi met twee maanden uitgesteld, maar zo lang heeft het dus niet meer geduurd 😦

Op 11 april 2009 werd het doodvonnis door ophanging van Delara Darabi (22) door het Iraanse Hooggerechtshof bevestigd. Het vonnis zou eerstdaags worden uitgevoerd.

Delara, geboren op 29 september 1986, is een Iraanse vrouw die van moord wordt beschuldigd, feiten die zich hebben voorgedaan toen ze nauwelijks 17 jaar oud was. Zij ontkent de feiten tot op heden.

Volgens de Verenigde Naties is een kind een persoon onder de leeftijd van 18 jaar. Iran is gebonden door internationale overeenkomsten die de doodstraf verbieden voor feiten die gepleegd zijn onder de leeftijd van 18 jaar, maar trekt zich daar in de praktijk weinig van aan.

Amnesty International heeft reeds 26 executies van minderjarigen in Iran sinds 2005 gedocumenteerd. In veel gevallen werden de minderjarigen onder de 18 jaar opgesloten en geëxcuteerd. Op dit ogenblik worden zeker 134 minderjarigen opgesloten gehouden in afwachting van hun executie.

stop1

Op 9 december 2005 verklaarde de Buitengewoon Rapporteur van de Verenigde Naties Philip Alston: “In een tijd waarin vrijwel elk ander land in de wereld stevig en duidelijk afstand neemt van de uitvoering van executie van de mensen voor misdaden die zij begaan hebben als kinderen, is de Iraanse houding bijzonder onaanvaardbaar. Het is des te verwonderlijker omdat de verplichting om zich te onthouden van dergelijke executies niet alleen duidelijk en onbetwistbaar is, maar de regering van Iran bovendien duidelijk verklaard heeft dat zij niet langer deze praktijk uitvoert.

Volgens verklaringen van Delara werd de moord op de nicht van haar vader gepleegd door haar 19-jarige vriend Amir Hossein waar ze een verhouding mee had. Aanvankelijk bekende Delara Darabi de moord, maar trok korte tijd later haar verklaringen weer in. Zij stelt dat Amir Hossein haar had gevraagd om de moord te bekennen om hem voor executie te behoeden, omdat ze dacht door het feit dat ze geen 18 jaar was, zij niet tot de doodstraf zou veroordeeld worden.

Delara Darabi zit sinds haar 17de achter de tralies. Zij werd in eerste aanleg veroordeeld tot de doodstraf door een lagere rechtbank in de noordelijk gelegen Iraanse stad Rasht. De doodstraf werd bevestigd door het Hooggerechtshof. Zij houdt tot op heden haar onschuld staande en zegt dat ze onder invloed was van kalmeermiddelen toen het misdrijf gebeurde. Amir Hossein kreeg een gevangenisstraf van tien jaar opsluiting voor zijn aandeel in de misdaad.

Ambassadeurs van Frankrijk en Zwitserland op de vernissage van Delara's kunstwerken in Teheran
Ambassadeurs van Frankrijk en Zwitserland op de vernissage van Delara's kunstwerken in Teheran

Onder internationale druk werd haar zaak enkele malen herzien en de uitvoering van haar executie uitgesteld. Amnesty International heeft haar zaak verscheidene malen publiek aangekaart en rapporten gepubliceerd maar tot op heden zonder veel resultaat. Delara Darabi’s naam staat bovenaan de lijst van de organisatie Stop Child Executions Campaign petitie.

Een gelijkaardige petitie werd voor een andere minderjarige, Nazanin Fatehi, die eveneens de galg wachtte, met succes afgerond. Na meer dan 350.000 handtekeningen en wereldwijde aandacht werd ze onschuldig bevonden en op 31 januari 2007 op vrije voeten gesteld.

Op 20 januari 2007 trachtte Delara zelfmoord te plegen door haar polsen door te snijden. Zij werd in alle haast naar het hospitaal gevoerd en overleefde. Delara is een getalenteerd kunstschilder en dichter. Zij gebruikt haar kunstwerken en gedichten om uitdrukking te geven aan haar gevoelens. In 2006 werden haar kunstwerken tentoon gesteld in Teheran, in maart/april 2007 werd een gelijkaardige tentoonstelling in Stockholm (Zweden) gehouden en in Amsterdam op 28 april 2007. Een kort overzicht van haar werken en fotogalerij van haar en familie vind je hier en op Delara’s Paintings.

delara3
Klik op de afbeelding om de petitie te tekenen

Hieronder video in 2 delen over Delara Darabi’s zaak

Bronnen: Claire Colley: Delara Darabi Hanged van 1 mei 2009; NCRI: Mrs. Rajavi calls on international community to condemn execution of Delara Darabi en Iran: Delara Darabi, a 23 year old artist hanged van 1 mei 2009; Amnesty International: Delara Darabi’s execution postponed for two months van 20 april 2009; Foreign Affairs Committee of the National Council of Resistance of Iran (NCRI): Iran: A 23-year-old female artist on the verge of execution van 11 april 2009; Stop Child Executions Campaign: Urgent, Delara is at great risk of Execution van 9 april 2009; Save Delara.com; Weblog: Save Delara Darabi from execution!

Een gedachte over “Iran bevestigt doodvonnis Delara Darabi voor feiten toen ze 17 jaar was

Reacties zijn gesloten.