Pesach 2002-2009: Shimon Shiran sterft zeven jaar na bomaanslag op restaurant in Haïfa

Haifa, 31 maart 2002. Joodse en Israëlische Arabieren zaten samen aan de lunchtafel in het Arabisch restaurant 'Matza' toen een Hamasterrorist zichzelf opblies
Haifa, 31 maart 2002. Joodse en Arabische Israëli's zaten samen gezellig te lunchen in het Arabisch restaurant 'Matza' tot een Hamasterrorist de eterij betrad en zichzelf samen met vijftien onschuldige slachtoffers de lucht inblies

Op de voorpagina van de website van de Al-Aqsa Brigades (de militaire vleugel van de terreurgroep Hamas), verschijnt vandaag 12 april 2009 het bericht hoe Hamas euforisch reageert over het overlijden van Shimon Shiran (afbeelding onderaan rechts), als het zestiende slachtoffer van de bomaanslag in Haïfa, toen de Palestijnse zelfmoordterrorist Shadi Toubasi zichzelf opblies in een druk bezocht Arabisch restaurant tijdens de Pesachfeestdagen op 31 maart 2002:

Hamas' "zelfmoord bommenleggers" tijdens een demonstratie in Gaza
Hamas' "zelfmoord bommenleggers" tijdens een demonstratie in Gaza

“West Bank – Agencies – after seven years, the Zionist Shimon Sheeran (57 years) died of serious wounds sustained in the head and lost consciousness in the martyrdom operation carried out by qassam martyr Shadi Toubasi in “Matse” restaurant in Haifa in the occupied territories in 1948. Also, Sheeran’s daughter was killed immediately in the martyrdom operation at that time in addition to 15 other Zionists were present in the restaurant at the moment of the operation that was performed by a martyr from Jenin in the northern occupied West Bank on 31/3/2002, while her father was in the case of clinical death in “Rambam Haifa” hospital. Later he died to be the killed No. (16) in the martyrdom operation. Al-Qassam Brigades, the military wing of Islamic Resistance Movement (Hamas), declared responsibility for the operation that came in response to Zionist army attempts to storm into Jenin refugee camp.”

Veiligheidsmuur is voor het grootste deel in werkelijkheid een hekken
Veiligheidsmuur is voor het grootste deel in werkelijkheid een hekken

Op 31 maart 2002, de vierde dag van de Joodse Pasen (Pesach), wandelde de Hamasterrorist Shadi Toubasi het Matza restaurant in Haïfa binnen en blies zichzelf op. Veertien restaurant bezoekers – arabieren en Joden – bleven dood achter en de zesentwintig overige restaurantbezoekers werden zwaar tot zeer zwaar verwond. De terrorist kwam hierbij eveneens om het leven. Het was één van de bloedigste aanslagen sinds het begin van de Tweede Intifada, die in september 2000 was begonnen.

Als gevolg van de reeks bloedige aanslagen begon Israël in juni 2002 met de versnelde aanbouw van de Veiligheidsmuur op de Westelijke Jordaanover (Westbank), om te beletten dat Arabische terroristen nog aanslagen zouden kunnen uitvoeren op willekeurige doelwitten in Israël. Sindsdien is volgens veiligheidsexperts dit soort aanslagen  met ruim 90% gedaald. Omdat de Veiligheidsmuur inderdaad zo effectief is gebleken tegen deze antisemitische zelfmoordterroristen, is de Veiligheidsmuur sindsdien voortdurend het mikpunt van allerhande zelfbenoemde vredesactivisten en hun vrienden terroristen binnen en buiten het Midden-Oosten. Door hen wordt die Veiligheidsmuur ook wel de Apartheidsmuur genoemd. Echter, die benaming slaat – inhoudelijk noch historisch – nergens op.

Arabisch restaurant de ‘Matza’

Deze bloedige aanslag schokkeerde zowel Arabieren als Joden, die het Matza restaurant als een vredig toevluchtsoord beschouwden, waar verschillen tussen alle Israëli ‘s, Joden en arabieren, helemaal verdwenen. Het restaurant was een gemengde Arabisch-Joodse zaak, alhoewel de eigenaar van het pand een Joodse Israëli was, waren de uitbaters en het overgrote deel van het personeel allemaal Arabische Israëli ’s waren en werd de eetgelegenheid door beide bevolkingsgroepen druk bezocht.

shiran1Iedereen was op de hoogte dat dit een Arabisch restaurant was, en we waren nooit bang,” zei Zeghain Amar, een Israëlische Arabier wiens vader kassier was van de Matza en eveneens gewond raakte. “Wij hadden uitstekende relaties tussen Arabieren en Joden die deze keet regelmatig bezochten. Ik ben erg, heel erg ontgoocheld.” Het Matza restaurant was destijds een van de weinig plaatsen in Israël waar Joden samen met Arabieren aan tafel gingen. Maar het liep helemaal anders af toen een Hamasterrorist het restaurant binnenliep en zich in het midden van de eterij opblies en 40 mensen doodde en/of verwondde.

Onder de gewonden bevond zich Shimon Shiran (afb. rechts), 57 jaar oud, die zware hoofdwonden opliep en met wisselend herstel de afgelopen jaren in comateuze toestand opgenomen bleef in het Rambam hospitaal van Haïfa. Zijn 17-jarige dochter, Adi Shiran, werd tijdens de aanslag op slag gedood. Ook zijn echtgenote Hili Shiran werd zwaar gewond maar herstelde van haar verwondingen. Op de dag van de aanslag ging Shiran, een ingenieur en eigenaar van een fabriek in plastiek, met vrouw en dochter lunchen in het gekende restaurant van Haïfa. Niks wees erop dat dit restaurant tijdens het Joodse Paasfeest doelwit van een aanslag zou worden van Hamas, temeer daar het  restaurant bekend stond als een Arabische eetgelegenheid. Veertien mensen waren op slag dood en een vijftiende bezweek enkele dagen later aan zijn verwondingen. Shimon Shiran overleefde de aanslag zeven jaar en wordt vandaag zondag 12 april begraven.

Bronnen:New York Times van 1 april 2002; Ynetnews van 12 april 2009: Terror victim dies 7 years after attack en Israel News Agency: 15 Civilians slaughtered in Haifa terror attack

Een gedachte over “Pesach 2002-2009: Shimon Shiran sterft zeven jaar na bomaanslag op restaurant in Haïfa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.