‘Boycot Israëlische producten’ actie afgeblazen wegens succesvolle tegenzet

isrprodEen zoveelste actie op rij om aan te zetten tot Jodenhaat en meer in het bijzonder tegen de Joden in Israël, door middel van een oproep om de invoer van Israëlische producten te boycotten (‘Kauft nicht beim Juden’), heeft de organisatoren van de boycotactie met een flinke kater opgezadeld.

Tot de boycot van Israëlische producten werd opgeroepen door de Nederlandse consumentenorganisatie Peace. Om deel te nemen aan deze boycot Israël actie werd door Peace gevraagd om een antwoordkaart in te vullen die je kan downloaden op hun website maar die Peace ook liet verspreiden via onder meer het GroenLinks Magazine. Op de antwoordkaart stond volgende boycotboodschap te lezen: “Als middel om Israëlische producten Er moet een oplossing komen voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Daarom ben ik het ermee eens dat de invoer uit de Israëlische nederzettingen naar Nederland en de hele Europese Unie moet stoppen. Ik vind dat alle winkels in Europa moeten stoppen met de verkoop van producten uit de Israëlische nederzettingen. Ik vind dat winkels en grootwinkelbedrijven die de wet overtreden, gedagvaard moeten worden.

Volgens Peace zou het dus enkel gaan om producten die worden gemaakt in Israëlische nederzettingen op de Westbank. Onzin natuurlijk. Voor de landen van de Arabische Liga en Iran, voor Hamas, Al Fatah, Hezbollah, de Palestijnse Autoriteit enz. wordt gans Israël de facto als ‘illegaal’ beschouwd en niet enkel of alleen de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Enkel Jordanië en Egypte erkennen de soevereiniteit van de Israëlische staat. Wie zegt enkel producten uit de nederzettingen te willen boycot, wordt in het Midden-Oosten onthaald als iemand die gans Israël boycot en mee ijvert voor de vernietiging van de Joodse staat.

boycott-israel

Onlangs liet Peace ook antwoordkaarten huis-aan-huis laten verspreiden. Zo werden twee weken geleden 100.000 campagnekaarten samen met de weekkrant De Posthoorn in Den Haag / ’s Gravenhage verspreid. Een reactie van de Israëlische ambassade bleef niet lang uit en verzocht uitgever Wegener van het weekblad de kaartjes niet meer samen met “De Posthoorn” in Den Haag te verspreiden. Bovendien waren een aantal adverteerders in De Posthoorn niet opgezet met de toegevoegde antwoordkaarten van Peace en legden klacht neer tegen uitgever Wegener die vanwege deze klachten zich genoodzaakt zag om de verspreiding te staken.

Een tweede tegenactie door verschillende internetsites kende nog meer succes. Door onder meer het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), het ‘Forum voor de vrijheid‘ en de weblog ‘La Befana‘ werd opgeroepen tot een ludieke tegenzet: blanco enveloppen zenden aan het antwoordnummer van Peace en hen laten opdraaien voor de portokosten.

La Befana: “Via de huis-aan-huis reclame worden folders in de bus verspreid, die oproept tot een boycot van Israëlische producten om de vrede in het Midden Oosten te stimuleren. Nu weet ieder weldenkend mens dat zoiets onzinnig is en gewoon gebaseerd is op antisemitisme / Israël haat. De mensen die zich verschuilen achter de naam PEACE zullen waarschijnlijk moeilijk op legale gronden aan te pakken zijn. Echter, als burger heb ik wel een andere ludieke tip om ze op enorme kosten te jagen. Ze maken gebruik van een antwoordnummer. En dat kost PEACE per ontvangen kaart 44 cent. Welnu: Het is niet verboden om ze zoveel mogelijk post te sturen als mogelijk. Ga daarom naar de Wibra, koop een pak met 100 enveloppen voor 1 Euro. Stuur deze allemaal stuk voor stuk, ongefrankeerd naar : PEACE Antwoordnummer 11653 1000 RA Amsterdam. Dat kost ze dan per 100 enveloppen 44 Euro (die ze eerder aan donaties van iemand anders hebben ontvangen en tegen Israël / Joden zouden gebruiken). Om het effect zo groot mogelijk te laten zijn, Stuur dit bericht naar zo veel mogelijk mensen in Nederland op, die met Israël en Joden begaan zijn.

wiske

Deze tegenactie kende een onverwacht groot succes. Vorige week ontving Peace duizenden lege enveloppen op haar antwoordnummer 11653. De consumentenorganisatie dreigde zoveel kosten te moeten maken dat ze het antwoordnummer inmiddels heeft opgeheven en de actie werd afgeblazen. Peace overweegt nu klacht neer te leggen en de betrokken organisaties aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.

Moraal van het verhaal

In haar statement zegt Peace: “De onafhankelijke consumentenorganisatie Peace gelooft in de kracht van georganiseerde consumenten. Die wil ze inzetten ten behoeve van een duurzame wereld en persoonlijke vrijheden van burgers.” Inderdaad, wanneer consumenten zich organiseren, wat hier toch duidelijk is gebeurd, blijkt het inderdaad mogelijk te beletten dat antisemitische acties zoals deze van Peace, wel degelijk kunnen  worden gedwarsboomd. Wat Peace thans aan de andere consumenten verwijt, namelijk dat ze gebruik maken van hun stem om te protesteren tegen zaken of acties die haar niet bevallen, daar is ze nu zelf het slachtoffer van geworden. Wat mij betreft: ‘Eind goed, al goed’.

18 gedachtes over “‘Boycot Israëlische producten’ actie afgeblazen wegens succesvolle tegenzet

 1. Dit soort discussies pro en contra haat zijn altijd verdrietig. De contra-haat mensen komen met serieuze argumenten, overwegingen en de pro-haters schreeuwen hun vooroordelen de wereld in. Er valt niet met ze te praten, ze kunnen niet luisteren, niets nieuws dringt er tot hen door, het lawaai in hun hoofden, een gezoem van “en ikke haat, lekker puh, ikke haat de Joden omdat ik ze haat” overschreeuwt alles.

  Like

 2. Dat is ook mijn reactie op dit soort domme en onfatsoendelijke overtredingen van wetten op vrije handel. Er zijn lijsten in het Internet van alle ondernemingen, goederen en diensten die Israelhaters “moeten boycotten”. Ik hing zo een lijst op in de keuken en koop bij voorkeur de producten aldaar vermeld.

  Like

 3. Ik weet niet welke ‘gazet’ jij leest, maar ik vermoed een of andere Arabische krant van de PLO of een extreemlinkse van het Palestina Komitee ofzo. Tijd dat je wat anders leest.

  1. Ik ken geen enkel gebied in het Midden-Oosten dat door Israël wordt ‘bezet’. Geef toe: hoe kan je grond die al duizenden jaren je eigendom is ‘bezetten’?

  2. Die Turkse ‘protestanten’ op dat flottielje waren radicale Turkse extremisten van het IHH die daar niet waren om Gaza te ‘bevrijden’ maar met voorbedachte rade trachtten een internationaal conflict uit te lokken op het commando van de Turkse president om de als als dusdanig te boek staande terreurorganisatie Hamas te steunen. Als jij met je makkers van de Zilveren Vloot vanaf de Noordzee België tracht aan te vallen, worden jullie met zijn allen getorpedeerd tot op de zeebodem.

  3. De enige intenties die de Israëlbashers hadden en nog hebben is Joden en Israël te demoniseren en het bestaansrecht van de Joodse staat te ondermijnen.

  Ps: als je een geregeld leger zoals het IDF wilt aanvallen loop je een ernstig risico om gewoon afgeknald te worden. Die soldaten kunnen daar zelf niks aan doen. Die zijn daar op getraind. Lees dit maar: Advies aan toekomstige vredesactivist: hoe voorkomen dat je wordt neergeschoten door een soldaat

  Ps2: ik ben een niet-Joodse atheïst, dus aan bijbels enzo heb ik niet veel aan. Ook vind ik dat er zo weinig humor aan te beleven is. Nergens een grapje. Tenzij die parabel van die sprekende ezel. Dan lees ik liever Suske & Wiske of De Avonturen van Nero.

  Like

 4. Het boycotten van producten uit de, door Israel bezette, gebieden. Het afkeuren van een actie waarbij Turkse protestanten om het leven komen in een poging GAZA te bevrijdden. Een actie om……….
  Hoewel de intenties prima zijn, vraag ik mij altijd af waar dezelfde actievoerders waren toen er honderden moslims (door toedoen van andere moslims) om het leven werden gebracht in Irak, in Afganistan, in Indonesie……..enz. enz.
  Meten met twee maten is jammer, hoewel begrijpelijk als je kijkt naar de intoctrinatie welke plaats heeft gevonden onder bepaalde groeperingen in Nederland en daarbuiten.
  Eert een ieder. Staat in de Thora en de Koran, ook in de bijbel. Ge zult niet……………
  Verander het denken, begin bij Uzelf.

  Like

 5. Hoe vaak wordt beweerd dat antisemitisme niets te maken heeft met de aanvallen op Israel. Ik ben van een andere mening, het is identiek. Wie in Israel altijd weer een oorlogsmisdadiger etc. ziet is een antisemiet want Israel is slachtoffer en geen agressor in de oorlog tegen haar land en volk. Jodendom is geen facisme en een Israeli zijn heeft met facisme niets gemeen. Israel is een democratisch land. Facisme verovert momenteel de wereld en het is afkomstig uit het anti-Israel kamp. Palestijnen bestaan niet, dat is een uit de duim gezogen identiteit. Hoeveel Arabieren vermoordden Israeli’s, zelfs hun eigen werkgevers wanneer ze even de kans zagen? Israel heeft niet de plicht werk te verschaffen aan haar moordenaars. Het zou fijn zijn wanneer Arabieren zelf voor hun bevolkingen konden zorgen maar dat kunnen ze niet want ze hebben de handen zo vol met de vernietiging van Israel, de arme stakkers.
  Bezetters ken ik niet in het Land Israels of het mochten dan de Arabieren zijn die een alsmaar grotere deel van het Joodse land trachten te bezetten en ook zijn zij druk bezig hetzelfde te doen in Europa.
  Het is goed dat je het zelf zegt van dat knettergekke. Ik zou dat niet hebben durven doen want heb medelijden met je. Je kunt het echt niet helpen dat je dat bent. Beterschap gewenst.

  Like

 6. Beste,

  Eerst en vooral moet je duidelijk het verschil zien tussen antisemitisme, en een anti-israel beweging. Een vierde van de israelische bevolking is niet joods, en massas joden hebben geen israelisch paspoort. Ik heb niets tegen Joden!!!! nooit gehad, zal nooit komen. Maar Israel als regering (eender welke religie er aan verbonden is) is een fascistische instelling die een vergelijking met apartheid waardig is, en zelfs met enkele aspecten van het nazisme.

  Wiesje de Lange, Palestijnen worden geweerd uit Israelische industrie. Palestijnen mogen niet voorbij de muur, en kunnen dus niet in Israel gaan werken. Werkloosheid in palestina neigt naar de 50%. De gemiddelde palestijn is goed opgeleid, en heeft een degelijke werk-attitude. Het enige punt dat dit volk tegenhoudt is dat ze alle kansen worden ontzegd door een hardhandige bezetter.

  mijn boodschap aan alle ‘Vrienden van Israel’: GA NAAR GINDER, VERLAAT DE SETTLERROADS EN TREK PALESTINA IN! PRAAT MET MENSEN, DOE CHECKPOINTS, BEZOEK VLUCHTELINGENKAMPEN, BEZOEK HEBRON, BEZOEK SETTLEMENTS EN SPREEK MET ECHTE ISRAELISCHE SETTLERS, … 5 DAGEN IS GENOEG OM U EEN HEEL DUIDELIJK BEELD TE GEVEN VAN DE KNETTERGEKKE, ONMENSELIJKE SITUATIE.

  mvg,
  Stijn De Hert

  Like

 7. Je kan voor de verandering misschien Congo boycotten. Minstens 321 burgers zijn daar eind 2009 omgebracht tijdens een slachtpartij door het rebellenleger van de Heer (LRA), sommige dorpelingen die gevangen werden genomen werden weer vrijgelaten met hun oren en lippen afgesneden, zo wist Human Rights Watch te vertellen [bron]. Ik kan me niet herinneren dat het IDF dat ooit met gevangen Palestijnen heeft gedaan. Wat denk je Mister Anoniem? Ga je eindelijk de handen uit de mouwen steken en èchte criminaliteit bekampen? 🙂

  Like

 8. Wie een kuil graaft voor een ander…
  Verder moet gezegd hoe dom boycotacties zijn. Men haat de Joden. Goed. Maar in Israel is 20% der bevolking Arabisch, allemaal goede lieve, bovenstebeste Arabieren die Peace zo graag met “Palestijnen” aanduidt. Waar denkt Peace dat die Palestijnen hun brood verdienen? Waar anders dan in de Israelische industrieen?
  Vreemd dat veel antisemitische organisaties het woord “Vrede” of nog erger “Peace” in hun naam gebruiken. In navolging van Hitler die de mond ook altijd zo vol van “Frieden” had? Dona nobis pacem…en die Pacem komt enkel van de bron aller Vrede, namelijk van de G’d van Israel. Wie Hem denkt te boycotten zal zeker geen vrede in deze wereld brengen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.