Iraanse blogger in gevangeniscel dood aangetroffen

omidreza-m

Omid Reza Misayafi (afb. links), één van de zovele Iraanse bloggers, die werd opgesloten in de gevangenis voor het ‘beledigen‘ van de regering en religieuze autoriteiten in dat land, is dood.  De dood van Misayafi werd op 18 maart 2009 gerapporteerd op de website van Global Voices Online en via een Iraanse Mensenrechten site in het Farsi en evenals uit The Committee to Protect Bloggers en ACT Northern Virginia/Richmond/DC Metro Chapter.

De doodsoorzaak is op dit ogenblik nog niet bekend maar zijn advocaat Mohamed Ali Dadkhah, werd van zijn dood op de hoogte gebracht door dokter Hesem Firozi, die zelf opgesloten zit. Hij wist te vertellen dat de jonge blogger depressief was en niet langer in staat was de levensomstandigheden in de gevangenis aan te kunnen. De dokter zei, “De dood van deze jonge blogger is volledig te wijten aan een compleet gebrek aan elementaire hulpverlening.”

Het merendeel van de artikels op de blog van Mirsayafi ging over traditionele Perzische muziek en over cultuur. Na zijn veroordeling had hij aan Reporters Without Borders gezegd: “Ik ben geen politieke blogger. Van al de artikels die ik online heb gepost waren er hooguit twee of drie satirisch bedoeld. Ik heb nooit iemand willen beledigen.” Zijn blog ‘Rooznegaar‘ is niet langer bereikbaar.

In een recente email gericht aan Reporters Without Borders, sprak Mirsayafi over zijn ellende: “Ik maak me zorgen. Het probleem is niet mijn straf van twee jaar opsluiting in de gevangenis. Maar ik ben een gevoelige persoon. Ik zal nooit de energie hebben om in een cel opgesloten te zijn. Ik wil dat alles weer zoals vroeger wordt. Ik wil mijn normale leven terug hebben en mijn studies verder zetten.

Het Committee to Protect Bloggers zegt dat foltering van bloggers heel normaal is in Iran en dat zij gewoonlijk in afzondering worden geplaatst bij de meest gevaarlijke criminelen van gemeen recht in gelijk welke gevangenis. De blogger werd een eerste keer gearresteerd op 22 april 2008 en na 41 dagen opnieuw vrijgelaten na het betalen van een borgtocht van 100 duizend tomans (=72.000 euros). Hij werd veroordeeld op 2 november onder artikels 500 en 514 van de strafwet die zegt dat “iedereen die de Hoogste Leider Khomeini, stichter van de Islamitische Republiek van Iran of de leiders van het land heeft beledigd, een straf riskeert van zes maanden tot twee jaar opsluiting in de gevangenis,” (art. 514) en “iedereen die propaganda maakt tegen de staat gestraft wordt tot drie tot één jaar opsluiting in de gevangenis” (art. 500).

omid-reza-misayafi1

Misayafi werd in december 2008 veroordeeld tot 30 maanden opsluiting ‘voor het beschuldigen van Islamitische Republikeinse Leiders‘. Alles heeft er thans de schijn van dat de blogger de hele situatie niet meer aankon en wellicht zelfmoord pleegde. Direct of indirect lijkt alles erop dat aan het leven van Misayafi een einde kwam tijdens het uitoefenen van de vrije meningsuiting, voor het bekritiseren van een autoritaire staat en door dit te doen online via sociale media. Sociaal bewuste media gebruikers en advocaten over de ganse wereld moeten nota nemen van wat hier is gebeurd.

Rapporten blijven onverminderd toekomen van bloggers die in hechtenis werden genomen in Iran en in Egypte voor het uitbrengen van gedocumenteerde regeringsmisdrijven of enkel maar voor uiten van kritiek op hun regeringen, die eisen dat iedereen gedwee in de pas blijft lopen en al te gemakkelijk naar het wapen van de censuur grijpen. Lees op deze blog: Censuur op het internet: vooral een zaak van moslimfundi’s in het M-O. In het midden van afgelopen jaar werd in het Iraanse parlement  gedebatteerd over de mogelijkheid om de doodstraf toe te voegen aan de lijst van strafmaatregelen voor het gebruik van blogs op het internet die de regeringsautoriteiten uitdagen. Lees ook op deze blog Iran: vier Bloggers veroordeeld tot gevangenisstraf, geldboetes en zweepslagen van 14 februari 2009 en Bloggen in Iran: niet zonder gevaar op Rinskejansen ’s Blog van 23 maart 2009.

rooz

Het blijft een tijdloos gevecht over de ganse wereldbol voor vrijheid, kunst en zelfexpressie enerzijds en autoriteit, onderworpenheid en misbruik anderzijds. De opkomst van het internet heeft het spelregels en mogelijkheden van deze strijd ingrijpend gewijzigd.  Blogs geven een stem aan hen die voorheen gedwongen moesten zwijgen. Het  historisch en moreel belang om al die verdienstelijke pogingen te behoeden voor arrestatie, foltering en dood kan nooit genoeg onderstreept worden. We zouden graag zien dat de administratie van Obama, die heel intensief gebruik maakt van de nieuwe sociale media online, de dood van Misayafi door de handen van de Iraanse regering, openlijk en expliciet veroordeeld. We zouden verbaasd staan kijken moest dat ook werkelijk gebeuren.

Sociale media is bijzonder krachtig en verandert de wereld; wij verwachten niet dat dit de laatste mens zal zijn die  zijn leven zal laten bij het gebruik van deze media. Omid Reza Misayafi, de moedige Iraanse blogger, dat hij ruste in vrede. Dat al de achter tralies opgesloten bloggers in Iran en in de rest van de wereld snel weer vrij worden gelaten en dat zij voortdurend verslag mogen uitbrengen over alles wat er allemaal misloopt in de wereld, zie verder op The Committee to Protect Bloggers en hun aangesloten organisaties die linken naar hun website.

Bron van deze tekst Read Write Web; vrij vertaald en aangepast door Brabosh op 5 april 2009. Afbeelding hiernaast is een foto uit het online album van wijlen Omid Reza Misayafi. Afbeelding hieronder een screenshot van de [inmiddels opgedoekte] weblog Rooznegaar van Omid Reza Misayafi.

rooznegaar