Israël gaat eerste milieuvriendelijke stad bouwen: Nurit

Nahalal (de 1ste moshav in Israël) in de vallei van Jezreel
Nahalal (de 1ste moshav in Israël) in de vallei van Jezreel

Nurit zal de eerste milieuvriendelijke stad in Israël worden. De stad zal gebouwd worden op de Gilboa-berg in Noord-Israël (Galilea). De stad zal infrastructuur en diensten krijgen die milieuvriendelijk gedrag zal afdwingen. Zijn mensen niet bereid om water te besparen, vuil te vermijden, etc. dan is Nurit niet de plaats om te gaan wonen. Er staan al veel mensen op de wachtlijsten. Vooral inwoners uit Haifa, Tel Aviv en Jeruzalem willen in Nurit gaan wonen.

Het zal geen verbazing wekken dat in Israël, met zo’n lange woelige geschiedenis achter de rug, niet meer de bekende bijbelse landschappen van ‘melk en honing’ zijn aan te treffen. Oorlogen, migratiestromen en bouwactiviteiten hebben de afgelopen eeuwen zo hun tol geëist. Het moderne Israël ondervindt als gevolg hiervan een scala aan milieuproblemen. Deze werden in de beginjaren nogal eens onderkend.

Maar de snelle bevolkingsgroei en toenemende waterschaarste doen uiteindelijk beseffen dat de problemen serieus zijn. Niet alleen in relatie tot het eigen land, maar ook tot die van aangrenzende landen.  Net zoals in andere landen ligt nu in Israël de nadruk op duurzame ontwikkeling. Er wordt meer rekening gehouden met de natuur tijdens het aanleggen van de infrastructuur. Vuilnis wordt beter gescheiden. Er zijn technologische ontwikkelingen met name op het gebied van waterbeheer en zuivering. Maar er is nog veel te doen. Ook speelt kennis over het milieu uit de Bijbel een rol. De Bijbel heeft heel wat te vertellen.

Gilboaberg in Galilea (N-Israël)
Gilboaberg in Galilea (N-Israël)

Nurit (Hebreeuws: נורית‎) was een moshav op de Gilboaberg in het noorden van Israël. De moshav werd in 1950 gesticht door Joodse immigranten afkomstig uit Jemen die naar Israël waren gevlucht nadat ze sinds de onafhankelijkheid van Israël in 1948 zwaar werden vervolgd. Nurit is genoemd naar het nabijgelegen Arabische dorpje Nuris dat ligt in een aangrenzende vallei.

Het Arabische dorpje werd op 29 mei 1948 veroverd tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog. De inwoners van de moshav verlieten na negen jaar Nurit, op één vrouw na, die er bleef wonen tot begin jaren zeventig. In 1962 trok het IDF er de Gadna legerbasis op. In 2003 werd een nieuw programma opgestart om een nieuwe nederzetting te bouwen op de plaats waar de moshav voordien was gelegen.

De eerste 100 huizen zullen in 2009 gereed zijn. Tegen 2012 zullen er 400 gezinnen wonen. Omdat Nurit op de Gilboa berg ligt zal het voordeel hebben van de bergwind en de zon. Er zullen tientallen windturbines en zonnepanelen worden gebouwd, genoeg om alle openbare gebouwen van energie te voorzien. De inwoners wordt gevraagd om grote bomen rond hun huizen te planten die voor verkoeling zullen zorgen in de zomer. Dit moet het gebruik van airconditioning verminderen. Isolatie moet helpen om het verwarmingsgebruik te verminderen.

ecologisch ramp bedreigt de Dode Zee die langzaam helemaal opdroogt
ecologisch ramp bedreigt de Dode Zee die langzaam helemaal opdroogt

Bewoners wordt tevens gevraagd water op te sparen. Alle inwoners moeten regen opvangen in mini-reservoirs. Het water zal verzameld worden in de stadsreservoir. Zo zal Nurit minder afhankelijk zijn van het nationale watersysteem. Maar ook afvalwater moet worden opgespaard. Dit water kan weer gebruikt voor tuinen en openbare fonteinen in de stad. Niemand in de stad mag schoon water gebruiken voor de tuin.

Voor openbaar vervoer kan Nurit helaas geen gebruik maken van treinen. Er liggen geen rails in de buurt. In plaats daarvan zullen bussen rijden in en om de stad. Van de inwoners wordt verlangd dat ze in de buurt zullen werken. Er is een industriezone net buiten de stad met lichte industrie en agrarische diensten. Ook zal er veel werk zijn in de toeristische sector. Er zijn al lange wachtlijsten van mensen die in Nurit willen gaan wonen. Er zal geloot moeten gaan worden. De meeste mensen komen uit de grote steden Haifa, Jeruzalem en Tel Aviv. Zo kan Nurit als voorbeeld dienen voor de rest van Israël.

Windenergie in Israël

Bronnen: Etsel.infoteur.nl: Israëls milieu; Green Prophet: Israeli Eco-Conscious Town Nurit is in the Works in Gilboa; Wind energy Business in Israël; Green Decade.com: Environment Israel: A looming ecological disaster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.