Eerste vrouwelijk Israëlisch-Arabisch parlementslid steunt nucleaire ambities van Iran

Parlementslid Haneen Zuabi
Palestijns parlementslid in de Knesset: Haneen Zoeabi

In Israël is nogal wat beroering ontstaan naar aanleiding van enkele interviews die Haneen Zoeabi, een pas verkozen Palestijns parlementslid in de Knesset (=het Israëlisch parlement), weggaf aan de pers onder meer aan de Jeruzalem Post. Daarin sprak ze zich duidelijk positief uit voor de ambities van Iran om atoomwapens te ontwikkelen als tegengewicht voor de [niet bewezen] kernmacht Israël.

‘Iran dient de Palestijnse zaak’

Haneen Zoeabi werd twee keer in het engels geinterviewd, een keer in haar kantoor in de Knesset en een tweede in een hotel in Jeruzalem. Daarin zei ze dat de rol van Iran ‘meer bruikbaar‘ is voor de Palestijnse zaak dan wat er van de zijde van de regimes in Jordanië en Egypte komt en dat  volgens haar Iran een meer kordate houding aanneemt ‘tegen de bezetting [van Palestina] dan de meeste Arabische landen. Dit is wat ons interesseert.‘ Zij zei dat Egypte en Jordanië bang zijn voor een vrije en democratische Palestijnse staat.

Ondervraagd of ze bezwaren maakte ten aanzien van de ambities van Iran voor de vervaardiging van kernwapens, verklaarde Zoeabi dat het hebben van Israël als de enige kernmacht in de regio nadelig werkte. “Ik zou mij meer gesteund voelen als er een tegenmacht voor Israël zou bestaan,” zei ze, “Ik heb iets nodig dat meer evenwicht brengt in [Israël’s] macht.” Ondervraagd of ze zich zorgen maakte dat ze tussen Joden woont en dat Iran dichtbij de aanmaak van kernwapen staat, antwoordde zij: “Nee, ik ben niet bang.” “Integendeel,” zei ze, “ik ben meer bang voor de Israëlische atoomwapens.

Het doelwit van Iran: Israël vernietigen
Het enige doel van Iran: Israël fysiek van de kaart vegen

Israël heeft officieel nooit toegegeven dat het over een nucleair wapenarsenaal beschikt, maar algemeen wordt geloofd dat het IDF (Israëlisch leger)  sinds de jaren zestig van de vorige eeuw, over atoomwapens zou beschikken. Op de vraag of zij denkt dat Israël ooit atoomwapens zou inzetten, repliceerde zij: “De Israëli’s? Ik denk het wel… en ik ben eerder bang van een reeël risico dan van een potentieel risico.” Volgens haar is de Iraanse bom slechts een potentiële bedreiging en komt het echte gevaar van het IDF. “Elke dag gebruiken de [militaire] Israëli’s geweld, wapengeweld.

Zoeabi beweerde “dat de Israëlische staat de feitelijke agressor is en enkel een gelijkaardige situatie, zoals die bestaat tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten in de vorm van de doctrine van  een ‘Zekere Wederzijdse Vernietiging’  (als het ooit tussen die landen tot een [atoom]conflict zou komen), Israël beslist zou tegenhouden [atoomwapens in te zetten].

Niet gehinderd door een chronisch gebrek aan historische kennis van de geschiedenis over het ontstaan van de Israëlische staat, en de vele aanvalsoorlogen die door de Arabische wereld werden ondernomen sinds de onafhankelijkheid van Israël, legitiem bestaansrecht dat met een ruime meerderheid in de Verenigde Naties werd erkend, vervolgde Haneen Zoeabi  hartstochtelijk haar pleidooi om Israël eenzijdig de volledige schuld van het Arabisch-Israëlisch conflict in de schoenen te schuiven. De Arabische landen leken wel brave en onschuldige schaapjes te zijn en samen met de Palestijnen de enige werkelijke slachtoffers van het Israëlisch geweld [sic].

Het is gevaarlijker voor de wereld, gevaarlijker voor iedereen, gevaarlijker voor de Palestijnen en voor de Israëliërs, om Israël als de machtigste staat te hebben. Ik heb iets nodig dat meer evenwicht in haar macht brengt, omdat dit evenwicht van de macht Israël ervan zal weerhouden haar macht te gebruiken,” zei Zoeabi. “Het Israëlische geweld van het leger is het resultaat van het comfortabele gevoel dat Israël heeft dat niemand haar kan tegenhouden en dat geen enkel Arabisch land ooit echt de oorlog zal verklaren [tegen Israël].Ze voegde er nog aan toe:Ik geloof dat [Israël] meer restrictief zou zijn in het gebruik van haar macht, als ze meer bang zou zijn van anderen. Het feit dat zij niet bang is van andere Arabische landen. Het feit dat zij geen schrik heeft van een mogelijke oorlogsverklaring tegen Israël door de Arabische wereld, zorgt dat Israël steeds gewelddadiger wordt. Begrijpt u mij?

De 5de kolonne

Net voor deelname aan de Israëlische verkiezingen, besloot de Palestijnse partij Balad dat elke derde kandidaat op haar lijst een vrouw moest zijn. Op zich al een erg progressieve keuze want voor zover bekend is dit het hoogste percentage vrouwen in de ganse Arabische wereld, niet enkel dus voor Arabische partijen in Israël. Aldus werd de 39-jarige feministische Haneen Zoeabi, de voormalige directeur-generaal van het I`lam Media Center voor Arabische Palestijnen in Israël, de eerste vrouwelijke Arabisch-Israëlische [Palestijnse in Israël] die op 10 februari 2009 verkozen werd in de Knesset. Zij zetelt er samen met twee van haar collega’s, Saïd Naffaa en Jamal Zamalka, voor de nationalistische Palestijnse Balad Partij (NDA = National Democratic Alliance, of Tajamu).

'Nu willen de Israëli 's ons niet meer binnenlaten zodat we eerlijk voor ons dagelijks brood kunnen werken!'
'Nu willen de Israëli 's ons niet meer binnenlaten om ons eerlijk voor ons dagelijks brood te laten werken!'

Tijdens het recente Gazaconflict dat eindigde op 18 januari, besloot de Israëlische kiescommissie dat twee Arabische partijen, Balad en Ra’am-Ta’al, niet mochten deelnemen aan de verkiezingen in Israël van 10 februari 2009, omdat zij tegen de Israëlische staat zouden zijn. Echter, Israël is een democratische staat en is nog steeds de enige in het Midden-Oosten. De Arabische partijen kaartten hun zaak aan bij het Hooggerechtshof in Israël dat op 21 januari 2009 oordeelde dat de Arabische partijen wèl mochten deelnemen aan de verkiezingen. Resultaat: Ra’am-Ta’al behaalde vier verkozenen, Balad drie, en een derde meer gematigde Arabische partij Hadash kon eveneens vier verkozenen naar de Knesset afvaardigen.

In het totaal zetelen er thans dertien Arabische Israëli ’s in de Knesset, want enkele zetelen voor Likoed, Kadima en zelfs in Yisrael Beiteinu (namelijk Hamas Amar). Yisrael Beiteinu is de rechts conservatieve partij van Avigdor Lieberman, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken in de Regering Netanyahoe-II, die afgelopen dinsdag 31 maart de eed aflegde. Het spreekt voor zich dat uitspraken zoals die van Haneen Zoeabi, koren op de molen zijn voor de havikken in de Israëlische regering, die zich al eerder hadden uitgesproken tegen de deelname aan de verkiezingen van deze Arabisch-Israëlische partijen.

De Israëlische democratie van binnenuit vernietigen door er aan deel te nemen en aldus het eigenlijke doel – namelijk de vernietiging van de Joodse staat – liefst met de hulp van landen van de Arabische Liga en natuurlijk ook Iran, is duidelijk niet iedereen genegen èn – zoals blijkt uit het bovenstaande interview met Haneen Zoeabi – niet onterecht.

Bronnen: Jerusalem Post, Daniel Pipes.org; Middle East Change.org; AIC (Alternative Information Center); Wikipedia: List of Arab members of the Knesset

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.