Klacht tegen antisemitische cartoon over conflict in Gaza

Twee Joodse organisaties hebben klacht neergelegd tegen de publicatie van een antisemitische politieke cartoon van de hand van Pat Oliphant. Oliphant, die geboren werd in Australië en sinds 1964 in de Verenigde Staten woont, kwam al eerder in aanvaring omwille van zijn politieke cartoons. De cartoon stelt een reusachtige marcherende en geüniformeerde figuur zonder hoofd voor die een grote davidsster voor zich uit duwt. De Davidster heeft slagtanden die een kleine vrouwenfiguur met op haar kleren ‘Gaza’ dreigen te bijten.

Het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles, een Joodse mensenrechtengroep die in de Verenigde Staten meer dan 400.000 leden telt, beschuldigt Pat Oliphant ervan dat zijn cartoon enkel bedoelt werd om Israël te denigreren en te demoniseren. “De afgebeelde figuren in deze cartoon doen terugdenken aan de virulente antisemitische propaganda van het nazi- en Sovjet tijdperk,” deelde het centrum mee aan de pers. “Het zijn cartoons zoals deze die miljoenen mensen tot haat inspireerde in de jaren ’30 en de weg moesten effenen voor de nazi-genocide.

oliphant

Bronnen: De Morgen; The Washington Post en Sun Newspapers van 26 maart 2009