Valse start voor ‘Jeruzalem Hoofdstad v/d Arabische Cultuur 2009’

Logo Jeruzalem 2009
Logo Jeruzalem 2009

Afgelopen zaterdag 21 maart heeft de Israëlische politie in Oost-Jeruzalem belet dat een aanvang kon genomen worden met de festiviteiten die de start van Jeruzalem Hoofdstad van de Arabische Cultuur 2009 moesten inluiden. Straten die naar de Al Aqsa moskee, het 3de belangrijkste heiligdom van de Islam, werden afgesloten voor alle publiek. De politie arresteerde een twintigtal mensen en nam vele vlaggen, spandoeken en borden in beslag. Een voetbalmatch in Nabloes werd afgelast.

De Palestijnse Autoriteit (PA) had voor zaterdag verscheidene culturele activiteiten gepland die in verschillende delen van de stad zouden worden georganiseerd n.a.v. de aangekondigde viering van Jeruzalem als hoofdstad van de Arabische cultuur, die een officiële start moest nemen op 21 maart 2009 en het hele jaar verder loopt tot 31 december 2009. President Mahmoed Abbas en Eerste Minister Salam Fayyad van de PA, het officiële Palestijnse bestuur op de Westelijke Jordaanoever, ontvingen afgevaardigden vanuit Marokko, Tunesië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Jordanië, die hun opwachting maakten voor de ceremonie die werd gehouden in een auditorium dat voor die gelegenheid werd omgebouwd tot iets wat moest lijken op de Oude Stad.

Op 14 november 2006 beslisten de Ministers van Cultuur van de landen van de ALESCO (Arab League Educational, Cultural and Scientific Organization) die bijeen waren gekomen in Muskat (Oman) om – op speciaal Palestijns verzoek  – Jeruzalem uit te roepen tot Hoofdstad van de Arabische Cultuur in 2009.  Attalla Abul Sabh, de Minister van Cultuur van de PA deelde toen mee aan de pers dat aanvankelijk Bagdad (Irak)  na Algiers (2007) en Damaskus (2008)  aan de beurt was maar dat de Iraakse minister zich had verontschuldigd omwille van het feit dat deze festiviteiten niet konden plaatsvinden gezien de condities in Irak en de bezetting ervan sinds 2003 door het Amerikaanse leger.

21.03.2009: 'cultureel' evenement afgesloten in Jeruzalem
21.03.2009: 'cultureel' evenement afgesloten in Jeruzalem

De bedoeling van de Arabische landen achter ALESCO was van bij het begin erg duidelijk  en werd aldus ook gepromoot. Voor de Arabische wereld, inclusief de PA, wordt Jeruzalem nog altijd gezien als de hoofdstad van de Palestijnse staat, in de plaats waar nu Israël bestaat, door hen gemeenzaam aangeduid als de Zionistische Entiteit. Een onverdeeld Arabisch Jeruzalem, met de zegen van Allah en liefst zonder Joden, is voor de Arabieren één van de belangrijkste culturele centra van de moslimwereld, niet enkel voor Palestina maar eveneens voor de ganse Arabische wereld.

De gekende Arabische ‘neutrale’ TV-zender Al-Jazeera verspreidde volgend persbericht dat aan duidelijkheid niets te over liet, nav de keuze van Jeruzalem als volgende hoofdstad: “Door Jeruzalem te selecteren als de hoofdstad van de Arabische cultuur, zend de Arabische Liga een duidelijke boodschap naar de wereld dat de Arabische identiteit van Jeruzalem weerstand zal blijven bieden aan de pogingen van Israël om de Joodse identiteit op te leggen in de stad. Alhoewel sommige evenementen gedwongen zullen plaatsvinden buiten de stad, om Israëlische beperkingen te vermijden, zullen de Palestijnen toch de selectie vieren ondanks de Israëlische bezwaren.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.