VRT weer boos op Israël: gingen soldaten in Gaza hun boekje te buiten?

soldier

Wellicht de meest anti-zionistische krant van Israël, Haaretz, deed de afgelopen week onthullingen over Israëlische soldaten die hun boekje te buiten zouden zijn gegaan (de zogeheten ‘Rules of engagement‘) tijdens het recente conflict in Gaza dat uitbrak op 27 december 2008 en een voorlopige eenzijdige wapenstilstand bereikte op 18 januari 2009. Eenzijdig want: Hamas en haar zustermilities hebben sinds 18 januari bijna 200 Qassamraketten en Katoesja mortiergranaten afgevuurd op burgerdoelwitten in het zuiden van Israël, en blijft herhalen dat de strijd tegen Israël onverminderd wordt verder gezet en een vredesbestand met de Zionistische staat verraad aan de eigen doelstelling betekent (doel=de vernietiging van de Joodse staat, te vervangen door een moslimstaat zonder Joden.)

Intussen bakt onze nationale omroep de VRT er weer een [pro-Palestijns] brood van.  Diezelfde VRT die  de voorbije maanden van Joden bashen een nationale sport heeft gemaakt en nog altijd boos is op de Joodse gemeenschap van Antwerpen die zij onterecht verantwoordelijk houdt voor het afvoeren van het zogenaamde favoriete gerecht van Hitlers ‘forel in botersaus’ van Jeroen Meeus. De berichtgeving van 20 maart j.l. windt er geen doekjes om. Onder de bijzonder suggestieve kop ‘Onbeperkt geweld tegen Palestijnen toegelaten’ schrijft de VRT op haar website en in het journaal: “In Israël is opschudding ontstaan over anonieme getuigenissen van soldaten die vochten in de recente Gaza-oorlog. Die getuigenissen bevestigen wat al langer vermoed werd: dat het Israëlische leger bij die invasie bijzonder hardhandig te werk ging, met weinig respect voor Palestijnse levens of bezittingen.

Pro-Palestijnse VRT journalist Rudi Vranckx: "Een huilende Palestijn vlucht . Hij is een van de 30.000 Palestijnen die op de vlucht zijn voor de Israëlische bommen"
Pro-Palestijnse VRT journalist Rudi Vranckx: "Een huilende Palestijn vlucht . Hij is een van de 30.000 Palestijnen die op de vlucht zijn voor de Israëlische bommen"

Je zou normaal verwachten van een nationale omroep dat ze objectief zouden berichten over wat er gebeurd in de wereld, en daarbij meerdere bronnen zou raadplegen die  voor iedereen voorhanden zijn. Niet dus. Intussen brengt Ynetnews een ander verhaal: “Beschuldigingen tegen het IDF gebaseerd op geruchten, niet op feiten.” Hallo VRT? Bent u daar nog? Of past het niet in de beeldvorming over Gaza en het Arabisch-Israëlisch conflict zoals die door u en uw schare pro-Palestijnse journalisten ons al jaren wordt voorgehouden?

Ynet schrijft dat één van die zogenaamde anonieme verklikkers, niet eens en nooit in Gaza is geweest. De 21-jarige soldaat Assaf Danzinger van de Givati Brigade die licht gewond werd net voor het einde van het conflict getuigt: “Ik geloof niet dat er soldaten waren die er op uit waren om Palestijnen te doden zonder reden. Wat er gebeurde was voor niemand prettig. Wij wilden de strijd zo snel als mogelijk beëindigen en vermeden elk contact met onschuldige burgers.

Een andere soldaat die eveneens in een Paracommando Brigade aan de oorlog deelnam, doet de geruchten af als ‘pure nonsens’. Zoals gekend werden de meeste getuigenissen anoniem afgelegd. “Het klopt dat in een oorlog moraliteit op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd, en dat er altijd een paar idioten tussen zitten die alle [militaire] richtlijnen aan hun laarzen lappen. Maar het overgrote deel van de soldaten vertegenwoordigen de eerbaarheid van Israël met de hoogste graag van moraliteit. Zo bijvoorbeeld werden tijdens drie verschillende gelegenheden de soldatenbagage door mijn compagniecommandant onderzocht op gestolen waar. Diegene die iets hadden meegenomen, zelfs snoep, werden zwaar gestraft.  Het werd ons verboden om te slapen in Palestijnse bedden, zelfs als er geen enkele andere mogelijkheid was en we mochten ook geen voedsel aanraken zelfs als we niet eens genoeg eten bij ons hadden om de volgende twee dagen door te komen.

refusnik

Ook Cidi.nl twijfelt over het wangedrag militairen in Gaza. De militairen die over het wangedrag hebben verteld, blijken dat overigens niet zelf te hebben gezien. Ze zijn afgegaan op verhalen van anderen. Daardoor wordt hun geloofwaardigheid inmiddels in twijfel getrokken. Andere militairen die deelnamen aan het offensief in Gaza, hebben de beweringen over immoreel gedrag tegengesproken. Ze benadrukken dat ze alleen op gewapende terroristen of mensen die een bedreiging vormden, mochten schieten. De Israëlische krant Jerusalem Post tekent aan dat de verhalen van de betreffende militairen naar buiten zijn gebracht door Dani Zamir, die de bijeenkomst leidde. Zijn naam komt voor in het boek “Refusnik, Israël’s Soldiers of Conscience” dat in 2004 verscheen. De Soldiers of Conscience zijn soldaten die uit gewetensbezwaren weigeren om bepaalde militaire acties uit te voeren. In dat boek wordt Zamir beschreven als “een reserve-officier van kibboets Ayelet Hashahar die werd veroordeeld tot 28 dagen voor zijn weigering om dienst te doen in Nablus.” Waaraan de Jerusalem Post toevoegt: “De getuigenissen van de soldaten waarvoor hij publiek de aandacht vroeg, lijken – wat een toeval – zijn standpunten te bevestigen.” Een eerder onderzoek van het Israëlische leger naar misstanden tijdens het offensief heeft tot dusver niets opgeleverd.

Helemaal onsamenhangend wordt het verslag van de VRT, bij de volgende kritiek die weer maar één kant opgaat: “Nog een opvallend element in de getuigenissen is dat er nogal wat geestelijken, militairen en niet-militairen bij de veldtocht aanwezig zijn geweest. Zij deelden pamfletten uit onder de soldaten waarin de strijd voorgesteld werd als een strijd tegen de Bijbelse vijanden van Israël “die uitgeroeid moeten worden“. Onzin natuurlijk. Onnodig te vermelden hoe zelfmoordterroristen met de Koran in de ene hand en de vinger van de andere hand op de knop van de bom klaar om zichzelf de lucht in te blazen, van kindsbeen af worden opgeleid om in naam van de islam elke Jood die zich ook maar achter een kei zou verstoppen, mee in de lucht te nemen. De 70 maagden die hem daar opwachten, maken de fanaat extra dubbel gemotiveerd (‘If you become a martyr, God will give you 70 virgins‘.) Meer uitleg kan je bv. hier vinden: Extermination of Jews and Hamas Ideology

arabxx

Op de aantijgingen zoals die door Haaretz in de openbaarheid werden gebracht, reageerde de minister van Defensie Ehud Barak dat hij het volste vertrouwen heeft in het IDF en de beschuldigingen bijzonder ernstig neemt. In een interview op de Israëlische radio zei minister Barak: “Wij hebben het meest morele leger in de wereld. Ik heb tientallen jaren het uniform gedragen, ik weet wat er gebeurde in Joegoslavië, Afghanistan en Irak, en ik zeg u dat van de Stafchef van het leger helemaal tot aan de laatste soldaat, het meest morele leger in de wereld klaar staat om orders te ontvangen van de regering van Israël. Ik twijfel er niet aan dat elk incident afzonderlijk zal worden onderzocht.” (We have the most moral army in the world. I spent dozens of years in uniform, I know what happened in Yugoslavia, Afghanistan, and Iraq, and I say to you that from the chief of staff down to the last soldier, the most moral army in the world stands ready to take orders from the government of Israel. I have no doubt that every incident will be individually examined.)

Een gedachte over “VRT weer boos op Israël: gingen soldaten in Gaza hun boekje te buiten?

Reacties zijn gesloten.