Gegijzeld door Hamas: de 1000 dagen van Gilad Shalit

Artikel 9 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens:

Niemand mag willekeurig worden gearresteerd, vastgehouden of verbannen

De Israëlische korporaal Guilad Shalit (°Naharya, 28 aug. 1986) wordt vandaag [21 maart 2009]  exact 1.000 dagen ergens in de Gazastrook door Hamas gegijzeld gehouden. Zie ook Franstalige website: Liberté pour Gilad

De toen 19-jarige Guilad Shalit voerde met zijn gewapende eenheid een operatie uit in het grensgebied van Gaza, tot zijn groepje op zondag 25 juni 2006 met militieleden van Hamas in een vuurgevecht betrokken raakte. Hierbij werden twee van zijn kameraden gedood en drie anderen bleven gewond achter. Hijzelf werd opgepakt door de Hamaseenheid en sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.

Ondanks herhaald aandringen mag zelfs geen arts van het Internationale Rode Kruis tot bij Guilad Shalit worden toegelaten. De vele onderhandelingen tot zijn vrijlating hebben tot op heden niks opgeleverd. Het is  zelfs niet eens zeker dat hij nog in leven is. Cidi.nl schrijft dat inwilliging van alle eisen van Hamas in ruil voor vrijlating van Guilad Shalit, ernstige schade zou hebben toegebracht aan de nationale veiligheid. Dat stelde premier Olmert in een verklaring die dinsdag werd vrijgegeven. Hamas eiste de vrijlating van terroristen die tot de kopstukken van de beweging behoren.

Premier Ehud Olmert dwarsboomde persoonlijk hun vrijlating, zo meldde de Israëlische krant Haaretz. Hun loslating zou de terugkeer hebben betekend van breinen die verantwoordelijk zijn voor “de gruwelijkste terreuraanslagen die de staat Israël ooit heeft gekend”, aldus de verklaring. Hun terugkeer zou tevens het licht op groen hebben gezet voor het herstel van strategische terroristische infrastructuur. Afgelopen weekend liepen de onderhandelingen stuk die Israël in Cairo voerde over de vrijlating van Guilad Shalit. De Israëlische regering verwijt Hamas de eisen in het laatste stadium van de onderhandelingen hoog te hebben opgeschroefd.

Het kabinet besloot dinsdag 17 maart een lijst vrij te geven met de namen van de honderden gevangenen van wie Hamas de vrijlating eiste. Onder hen zijn terroristen die veroordeeld zijn tot meerdere keren levenslang, zoals Abdullah Barghouti en Hassan Salama. Barghouti werd in 2003 67 keer ter dood veroordeeld wegens het plannen van terreuraanslagen waarbij 66 Israëli’s omkwamen en honderden gewond raakten. Een van de aanslag was op het restaurant Sbarro in Jeruzalem. Salama kreeg 49 keer levenslang wegens twee zelfmoordaanslagen op stadsbussen en een in Ashkelon.

Guilad werd onlangs in Frankrijk tot Ere-burger van Parijs uitgeroepen (Citoyen d’ Honneur de la Ville de Paris). Zie ook op Joods Actueel: ‘Eerst Shalit vrij, dan grens open’

Manifestatie te Antwerpen van 11 januari 2009

2 gedachtes over “Gegijzeld door Hamas: de 1000 dagen van Gilad Shalit

  1. Anderhalf miljoen mensen in Gaza. Slechts een die humanitaire hulp nodig heeft vind ook ik.

    Like

Reacties zijn gesloten.